Σημαντικά μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό αύξησης των τιμών στην αγορά, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή, ενώπαράλληλα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κομμάτων για τον πληθωρισμό που ενσωματώθηκε στις τιμές την τελευταία διετία και δυσκολεύει μεγάλο τμήμα των καταναλωτών να τα βγάλει πέρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κύπρο κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 1,6%  ετησίως, μετά το 2,1% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο, στη σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου, παρουσίασε αύξηση 0,7%. Τον Μάρτιο του 2023 ο ρυθμός του πληθωρισμού ήταν 6,1%. Πάντως, τα στοιχεία Μαρτίου περιλαμβάνουν ακόμη τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, ο οποίος τερματίστηκε την 1η Απριλίου 2024.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων τον Μάρτιο ήταν 1,8% από 2.2% τον Φεβρουάριο και 6,1% τον Μάρτιο του 2023.

Στην ευρωζώνη επίσης επιβράδυνε ο ΔΤΚ, πέφτοντας στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούνταν αμετάβλητος. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο στο 4% (χωρίς μεταβολή από τον Φεβρουάριο) και ακολουθεί η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 2,7% (από 3,9% τον Φεβρουάριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 1,1% (από 1,6% τον Φεβρουάριο) ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,8% ετησίως (μετά τη μείωση κατά 3,7% τον Φεβρουάριο).

Σε κάθε περίπτωση, η ενθαρρυντική μέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός οδεύει για τον στόχο του 2%, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις μειώσεις των επιτοκίων που σχεδιάζει.