Η περσινή φονική πυρκαγιά στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας εκτόξευσε τόσο την καμένη γη όσο και τις ζημιές σε σύγκριση με το 2020. Παράλληλα, πέρσι σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, παρατηρείται μικρή αύξηση στο σύνολο όλων των πυρκαγιών (αστικών – υπαίθρου) της τάξης του 2,50%. 

Τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για την περσινή εικόνα που θυμίζει την καταστροφή στο Σολιά το 2016. Η καμένη έκταση της υπαίθρου, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, παρουσιάζεται για το 2021 στα 24,30 τ.χλμ, καταγράφεται δηλαδή αυξημένη κατά 6,1 τ.χλμ σε σχέση με το 2020 που ήταν 18,20 τ.χλμ.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα όσον αφορά στην οικονομική πτυχή των πυρκαγιών, αφού παρουσιάζεται αυξημένη για το 2021. Όπως καταγράφονται οι ζημιές εκτιμούμενες κατά προσέγγιση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το 2021 υπήρξαν καταστροφές ύψους €29.212.512, από τις οποίες το ποσό των €10.596.402 αφορούσε  αστικές πυρκαγιές και το ποσό των €18.616.110 αφορούσε πυρκαγιές υπαίθρου. Το 2020 υπήρξε συνολικό ποσό ζημιών €9.915.210, από τις οποίες το ποσό των €9.323.310 αφορούσε τις αστικές πυρκαγιές και το ποσό των €591.000 αφορούσε τις πυρκαγιές υπαίθρου. Παρατηρείται αύξηση τόσο στις ζημιές, όσο και στον αριθμό των ανταποκρίσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αφορούν αστικές πυρκαγιές για το 2021 σε ποσοστό του 20,51%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2,5% αύξηση πυρκαγιών καταγράφει η Πυρoσβεστική για το 2021

Συνολικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του 2021, έχει ανταποκριθεί σε 12.333 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για πυρκαγιές, ειδικές εξυπηρετήσεις και ψευδείς κλήσεις. Επίσης, ανταποκρίθηκε σε 7.383 πυρκαγιές παγκύπρια. Από αυτές, οι 4.474 αφορούσαν πυρκαγιές υπαίθρου και οι 2.909 αφορούσαν αστικές πυρκαγιές.

Για τις πυρκαγιές υπαίθρου, παρατηρείται για το 2021 μειωτική τάση με τον συνολικό αριθμό να είναι 4.474 και το ποσοστό να μειώνεται κατά 6,58 % σε σχέση με το 2020, που ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός ήταν 4.789. Ο μήνας Απρίλιος κάθε χρόνο, παραδοσιακά, παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις λόγω των λαμπρατζιών ή καύσης άλλων άχρηστων αντικειμένων, τα οποία καίγονταν στο ύπαιθρο λόγω των εορτών του Πάσχα. Επιπρόσθετα, ο μήνας Μάιος παρουσιάζει σημαντική αύξηση, κυρίως λόγω της κακής συνήθειας των γεωργών να καψαλίζουν χωράφια μετά τον θερισμό, ως επίσης και λόγω σκόπιμων καύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός της νόμιμης περιόδου και χωρίς άδεια.

Η Υπηρεσία αποδίδει τη μείωση στον καταλυτικό ρόλο των περιπολιών, τόσο της Αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και Υπηρεσίας Θήρας. Επίσης, σημαντικός παράγοντας της μείωσης ήταν οι επικρατούσες συνθήκες της πανδημίας και οι διάφοροι περιορισμοί του κοινού.

Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών υπαίθρου, αυτές οφείλονται όπως έχει αναφερθεί, σε καψαλίσματα, σκόπιμες καύσεις, καύσεις σκυβάλων, απόρριψη αποτσίγαρων, χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθηρισμούς στην ύπαιθρο, παρασκευή φαγητού σε μη εγκεκριμένους χώρους ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στο ύπαιθρο, που πιθανόν να προκαλούν πυρκαγιές. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν στη βάση κάποιων συλλήψεων, στις οποίες προέβη η Αστυνομία κατόπιν μαρτυριών, ως επίσης και στη βάση των συνθηκών του χώρου και της ώρας εκδήλωσης των πυρκαγιών, ότι αριθμός εξ αυτών ήταν κακόβουλες, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού.

Διαπιστώνεται για ακόμη μια χρονιά η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών στο ύπαιθρο, με το ποσοστό να ξεπερνά το 92%.

Επιπρόσθετα, στις αστικές πυρκαγιές, διαπιστώνεται αύξηση της τάξης του 20,51%. Ο αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώθηκε σε αστικές περιοχές το 2021 είναι 2.909, σε σύγκριση με 2.414 που εκδηλώθηκαν το έτος 2020. Ο κύριος λόγος της αύξησης των αστικών πυρκαγιών οφείλεται πιθανότατα στα περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν κατά περιόδους λόγω της πανδημίας και των αυξημένων κατ’ οίκων γενικών δραστηριοτήτων των πολιτών που βρίσκονταν υπό περιορισμό. Οι κύριοι χώροι εκδήλωσης αστικών πυρκαγιών ήταν σε οικόπεδα, μηχανοκίνητα οχήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών και σκυβαλλοδοχεία.

Οι πυρκαγιές σε αστικές περιοχές οφείλονταν, σε ηλεκτρικά προβλήματα, σε αστοχία ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ή υποστατικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά προβλήματα σε οχήματα, αποτσίγαρα, κακόβουλες πράξεις, εμπρησμούς, ελαττωματικές καπνοδόχους και εστίες τζακιού, λανθασμένη χρήση εστιών θέρμανσης και μαγειρικών συσκευών, λανθασμένη ή αμελή χρήση εργαλείων ή συσκευών σε χώρους εργασίας. Διαπιστώνεται και εδώ ότι ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών να φτάνει το 90%.

Εννέα στις 10 οφείλονται στον άνθρωπο

Το 2021, το σύνολο των ατόμων τα οποία διασώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους, εξ υπαιτιότητας των πυρκαγιών, έφτασε στα 55. Σημαντικά πιο μειωμένος αριθμός από το έτος 2020, όπου ο αριθμός ανήλθε στα 124. Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβηκε για το 2021 σε 29 διασώσεις από πυρκαγιές σε σχέση με 18 για το 2020. Υπήρξαν 19 τραυματισμοί σε σύγκριση με 103 το 2020 και έχασαν τη ζωή τους 7 άτομα από πυρκαγιές σε σχέση με 3 της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.  

Αυτό που διαπιστώνεται από τους αριθμούς είναι πως πέραν των 9 στις 10 πυρκαγιές οφείλονταν στον ανθρώπινο παράγοντα και στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της περσινής χρονιάς, είναι η τραγική απώλεια τεσσάρων ζωών από την πυρκαγιά στην Ορά, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως η επιθετική τακτική που εφαρμόζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επίγειες και εναέριες δυνάμεις από το αρχικό στάδιο των πυρκαγιών, αποδεικνύεται καταλυτική για τον περιορισμό τους στην ύπαιθρο. Επιπρόσθετα, παρατηρείται ότι η αμεσότητα της πυροσβεστικής επέμβασης στις αστικές πυρκαγιές ή στις ειδικές εξυπηρετήσεις για σκοπούς διάσωσης, περιορίζει τις ζημιές τόσο σε περιουσίες, όσο και σε ανθρώπινες ζωές, στο ελάχιστο.