Τροπολογίες μέχρι την τελευταία στιγμή θα συζητούν στη Βουλή, πριν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης οδηγηθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 30 Ιουνίου.

Χθες, κατατέθηκαν στην Επιτροπή Νομικών, που συνήλθε εκτάκτως, αρκετές τροπολογίες από τα κόμματα, οι οποίες θα εξεταστούν αύριο Τετάρτη σε νέα συνεδρία, ώστε μεθαύριο Πέμπτη να τεθούν προς ψήφιση μαζί με τα τρία βασικά νομοσχέδια με τα οποία διαχωρίζεται το Ανώτατο Δικαστήριο, δημιουργείται νέο Εφετείο και τροποποιείται το Σύνταγμα.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, η συζήτηση έγινε σε καλό και συναινετικό κλίμα και πως αύριο η Επιτροπή θα δει τελεσίδικα τις διάφορες απόψεις, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και διαδικτυακά της υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. «Απ’ εκεί και πέρα θα πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζω να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως εκλογών και διαφορών, η κοινωνία και οι πολίτες απαιτούν μεταρρυθμίσεις και ένα κράτος δικαίου για το οποίο θα είναι περήφανοι. Ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των τροπολογιών που κατατέθηκαν δεν είναι μεγάλος και ότι υπάρχουν και καλές εισηγήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ «και τις βλέπουμε με κατανόηση και σεβασμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ολομέλεια η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι συνολική. «Θα έπρεπε να είχε αρχίσει από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια και να φτάσει το Ανώτατο και ξεκινήσαμε ανάποδα», ανέφερε. Είπε ότι επί της ουσίας το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα της Δικαστικής Εξουσίας, «αντίθετα παραμένουν αρκετά ζητήματα τα οποία έχουμε το περιθώριο να βελτιώσουμε μέσα από το υπόλοιπο της συζήτησης που ξεκινήσαμε με στόχο να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Είπε ότι το κόμμα του έχει διαμορφώσει τέσσερις μεγάλες προτάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την καλύτερη λειτουργία των πρωτόδικων Δικαστηρίων, σύσταση Δικαστηρίου Επίλυσης Μικροδιαφορών, καθιέρωση και ενίσχυση του θεσμού του διαμεσολαβητή, διαδικτυακές ακροάσεις και ad hoc διορισμοί για ορισμένη χρονική διάρκεια συνταξιούχων Δικαστών και δικηγόρων για ορισμένου τύπου υποθέσεις.