Η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου καταγράφονται τα συνολικά έξοδα για τη λειτουργία αλλά και οι στρεβλώσεις ως προς του διορισμούς συνεργατών και τις αδιαφανείς διαδικασίες που καλύπτονται από τη νομοθεσία.
 
Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στην έκθεση, δεν υπάρχουν Κανονισμοί που να διέπουν το ύψος των απολαβών των συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της βουλής και άλλα θέματα, όπως καθήκοντα θέσης, σχετική πείρα, ακαδημαϊκά προσόντα κ.λπ., αλλά το ύψος των απολαβών των συμβούλων συνεργατών και τα καθήκοντα της θέσης των πλείστων εξ αυτών καθορίζονται μόνο στη συμφωνία παροχής υπηρεσιών. Επίσης, τα κοινοβουλευτικά κόμματα προβαίνουν σε πρόσληψη πρόσθετου συνεργάτη, σε περίπτωση απουσίας κάποιου συνεργάτη με άδεια (π.χ. τοκετού), κάτι που δεν προβλέπεται στη νομοθεσία.
 
Το κόστος
 
Η τακτική χρηματοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα αυξήθηκε σημαντικά το 2018, σε σχέση με το 2017 κατά €2.565.000 (ποσοστό 62,7%). Ουσιαστικά, το 2018 δόθηκε ως αύξηση το ποσό των €2.565.000 που είχε δοθεί το 2017 ως έκτακτη χορηγία για σκοπούς των προεδρικών εκλογών και έκτοτε η έκτακτη αυτή χορηγία ενσωματώθηκε στην τακτική. Με βάση όμως τον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο, στις βουλευτικές εκλογές του 2021 θα δοθεί πρόσθετη έκτακτη χορηγία στα κοινοβουλευτικά και μη κοινοβουλευτικά κόμματα.
 

Πρόσθετος λόγος αύξησης της χορηγίας προς τα πολιτικά κόμματα ήταν η αύξηση του αριθμού των κοινοβουλευτικών συνεργατών. Όπως προκύπτει από τον πιο κάτω πίνακα και όπως αναφέρεται εκτενέστερα και στην Ειδική Έκθεση της Υπηρεσίας μας για το έτος 2016, μέχρι τις 31.12.2015 το σύνολο των κοινοβουλευτικών συνεργατών ήταν 69 και από το 2016 αυξήθηκε στους 101, με αποτέλεσμα ο σχετικός Προϋπολογισμός να αυξηθεί περίπου κατά €1 εκ. ως ακολούθως:

Στην έκθεση καταγράφεται εκ νέου η σύσταση για εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι βουλευτές αλλά και των επιδομάτων παραστάσεων και των οδοιπορικών που συνεχίζουν να λαμβάνουν ακόμη και τους μήνες που δεν λειτουργεί η βουλή.

Πηγή: philenews