Μακρύς φαίνεται πως θα είναι ο δρόμος για ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να επαναβεβαίωσε πρόσφατα την απόφαση που έλαβε το 2017 για παραχώρηση/μίσθωση του χώρου στον ∆ήμο Λευκωσίας για να εκτελέσει το έργο ανάπλασής του, ωστόσο η συνεισφορά του κράτους θα κατανεμηθεί στους προϋπολογισμούς για τα έτη 2022, 2023, 2024.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η συνεισφορά του Κράτους, ύψους €11 εκατ., θα κατανεμηθεί στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών για τα έτη 2022, 2023 και 2024, ανάλογα με τη χρηματοοικονομική ροή του έργου που αναμένεται να καθοριστεί μέσα από το σημείωμα έργου και θα καταβληθεί στον ∆ήμο Λευκωσίας αφού εξαντληθούν οι πιστώσεις που αντιστοιχούν στη δική του συνεισφορά. Όπως γίνεται αντιληπτό από την απόφαση, το έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ δεν θα πρέπει να αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2024, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να αλλάξει. 
 
 
Οι συνολικές δαπάνες του έργου προϋπολογίστηκαν στα €22,6 εκατ. με τη συνεισφορά του κράτους να ανέρχεται στα €17 εκατ., εκ των οποίων τα €6 εκατ. θα συγχρηματοδοτηθούν από τα Ευρωπαϊκά ∆ιαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (Ε∆ΕΤ). Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, για να γίνει αυτό, έχουν τεθεί και κάποιες προϋποθέσεις:
 
α) Ο ∆ήμος Λευκωσίας θα πρέπει να υποβάλει στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σημείωμα έργου (PCN), όπως προβλέπεται από τον περί ∆ημοσιονομικής Ευθύνης και ∆ημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο και τις σχετικές διαδικασίες ∆ιαχείρισης ∆ημόσιων Επενδύσεων, δεδομένου ότι η ανάπλαση του χώρου αποτελεί οικονομικά σημαντικό έργο με εκτιμώμενο κεφαλαιουχικό κόστος €5 εκατ. και άνω.
 
β) Ο ∆ήμος Λευκωσίας να παραχωρήσει άμεσα στο Κράτος το τεμάχιο με αρ. 135, φ/σχ. 25.54.Ε2 – Αρ. Εγγραφής 13/128, το οποίο του ανήκει και χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
 
 
γ) Ο ∆ήμος Λευκωσίας θα επιβεβαιώσει γραπτώς προς τα τπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ότι διαθέτει τις απαιτούμενες πιστώσεις που αντιστοιχούν στη συνεισφορά του στις δαπάνες εκτέλεσης του έργου.
 
δ) Όπως το ποσό που θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά ∆ιαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (Ε∆ΕΤ), ύψους €6 εκατ., κατανεμηθεί χρονικά σύμφωνα με τον επαναπρογραμματισμό των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ∆ήμου Λευκωσίας, ο οποίος πρέπει να υποβληθεί και εγκριθεί από τη ∆ιαχειριστική Αρχή (Γενική ∆ιεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης).
 
Philenews/Insider