Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας ασθενικός στρατιώτης συμμετέχει σε ένα μυστικό πείραμα και καλείται, ως Κάπτεν Αμέρικα πια, να αντιμετωπίσει τους ναζί.
O Captain America είναι ο πλέον πατριωτικός ήρωας της Marvel, γέννημα-θρέμμα του μεσοπολέμου (πρωτοβγήκε το 1941) και η κινηματογραφική μεταφορά του δεν θα μπορούσε παρά να αναπαράγει αυτό ακριβώς το πνεύμα – όσο κι αν αυτό εξακολουθεί να ξενίζει πολλούς. Δυστυχώς αυτή ακριβώς η διατήρηση του πατριωτικού/μιλιταριστικού
πνεύματος είναι και το τρωτό σημείο του φιλμ: όσο διαβολικοί κι αν είναι οι Ναζί, όσο φουτουριστική κι αν είναι η τεχνολογία των δύο πλευρών και όσο καλός κι αν είναι ο αρχικακός Red Skull (Χιούγκο Γουίβινγκ), η αίσθηση ότι βλέπεις κάτι κοντινότερο σε serial του ’30 (ή έναν Indiana Jones on steroids) παρά φιλμ με σούπερ ήρωα, γίνεται όλο και εντονότερη όσο περνάει η ώρα. Στα συν ο Γουίβινγκ, το σέξι pin-up girl Hayley Atwell, ο Ντομινίκ Κούπερ ως Χάουαρντ Σταρκ (πατέρας του μετέπειτα Iron Man) και οι αναφορές στα Star Wars. Το franchise θα γίνει πολύ καλύτερο με τα Winter Soldier και Civil War ενώ ο Captain με τη μορφή του Evans θα συνταξιοδοτηθεί (κυριολεκτικά) στο φινάλε του Avengers: Endgame. Όμως είναι καλό να θυμηθούμε ότι από δω άρχισαν όλα, αφού χρονολογικά (όσο αφορά την πλοκή) είναι η πρώτη ταινία του Σινεματικού Σύμπαντος της Marvel. Μ.Ν.
 
10.15 ΜΜ ΑΝΤ1
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (ΗΠΑ, 2011)
Σκηνοθεσία: Τζο Τζόνσον
Παίζουν: Κρις Εβανς, Χιούγκο Γουίβινγκ, Χέιλι Άτγουελ
Διάρκεια: 120’