Σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο Άγγλος ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τους ρόλους του στον «Τιτανικό» του Τζέιμς Κάμερον και στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον.

Ο Χιλ υποδύθηκε τον Θέοντεν, βασιλιά του Ρόχαν, στην βραβευμένη με Όσκαρ τριλογία φαντασίας και τον ρόλο του καπετάνιου Έντουαρντ Σμιθ στην τεράστια επιτυχία του Κάμερον.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο BBC ο ατζέντης του ηθοποιού, ο οποίος δήλωσε ότι πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 5 Μαΐου.

Ο ηθοποιός «μάγεψε» τα πλήθη με την ερμηνεία του στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, πέθανε το πρωί της Κυριακής, με την είδηση να βυθίζει στη θλίψη το καστ της επικής σειράς ταινιών του Πίτερ Τζάκσον.

Οι ηθοποιοί Ελάιτζα Γουντ, Μπίλι Μπόιντ, Ντόμινικ Μόναχαν και Σον Άστιν, οι οποίοι υποδύθηκαν τα χόμπιτ Φρόντο Μπάγκινς, Πέρεγκριν «Πίπιν» Τουκ, Μέριαντοκ «Μέρι» Μπράντιμπακ και Σάμγουαϊζ Γκάμτζι αντίστοιχα, τον τίμησαν στη σκηνή. Οι ηθοποιοί δήλωσαν ότι έχασαν ένα «μέλος της οικογένειας» και τον αποχαιρέτησαν τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Μάλιστα ο Χιλ ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην εκδήλωση, αλλά είχε αποσυρθεί.

Ο ηθοποιός ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στο Comic-Con του Λίβερπουλ αυτή την εβδομάδα, με την εκδήλωση να προβαίνει σε ανακοίνωση στο Twitter. «Είμαστε συντετριμμένοι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Bernard Hill. Μεγάλη απώλεια. Σκεφτόμαστε την οικογένειά του σε αυτές τις πολύ θλιβερές στιγμές και τους ευχόμαστε πολλή δύναμη», ανέφερε η ανάρτηση.

Η ατάκα «gizza job»

Γεννημένος στο Μπλάκλεϊ του Μάντσεστερ στις 17 Δεκεμβρίου 1944, ο Χιλ μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια ανθρακωρύχων και σπούδασε στη σημερινή Σχολή Θεάτρου του Μάντσεστερ.

Μετά από μικρούς ρόλους στο «I, Claudius« και στο «Hard Labour» του BBC, ο σημαντικός ρόλος του Χιλ ήρθε το 1979, υποδυόμενος έναν άνδρα της εργατικής τάξης του Scouse που ωθήθηκε στα άκρα από τη βαρβαρότητα του βρετανικού κράτους πρόνοιας στο «The Black Stuff». Τρία χρόνια αργότερα επανέλαβε το ρόλο του στη συνέχεια της σειράς «Boys From the Black Stuff».

Η ατάκα του χαρακτήρα του, «gizza job», έγινε ευρέως γνωστή στο βρετανικό τηλεοπτικό κοινό.

Ακολούθησαν ρόλοι στον κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων οι ταινίες «Gandhi», «Mountains of the Moon», «Skallagrigg» και «Madagascar Skin» (1995).

Τη δεκαετία του 1990, η παρουσία του στο Χόλιγουντ συνέχισε να αυξάνεται, με σημαντικούς ρόλους σε ταινίες όπως το «The Ghost and the Darkness», στο πλευρό των Βαλ Κίλμερ και Μάικλ Ντάγκλας.

Τελευταία του κινηματογραφική παρουσία ήταν στην ταινία « Forever Young».