Ο Country Managing Partner της EY Cyprus, Ronald Attard, εκτιμά, μιλώντας στο Forbes, ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας στην τοπική αγορά έγκειται στην εις βάθος γνώση της για την αγορά, την τεχνογνωσία της στον τομέα, την πρόσβασή της σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών, στην τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί, στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στα υψηλά πρότυπα που υπηρετεί.

Ποια είναι η θέση και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΕΥ στην κυπριακή αγορά έναντι των άλλων μεγάλων οίκων του πεδίου υπηρεσιών της;

Η ΕΥ Κύπρου είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο, με περισσότερους από 600 εργαζόμενους και γραφεία στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Σήμερα, το πελατολόγιό της περιλαμβάνει από μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι μεγάλες κυπριακές και πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρέχοντας ένα μεγάλο εύρος συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών. Αποτελεί κομμάτι ενός παγκόσμιου δικτύου, με παρουσία σε 150 χώρες και πάνω από 300.000 εργαζόμενους.

Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην τοπική αγορά έγκειται στους διάφορους παράγοντες μέσω των οποίων καθιερώσαμε την ισχυρή μας παρουσία, όπως είναι η εις βάθος γνώση μας για την αγορά, η τεχνογνωσία μας στον τομέα, η πρόσβασή μας σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών και η τεχνολογία αιχμής που αξιοποιούμε, η πελατοκεντρική μας προσέγγιση, τα υψηλά μας πρότυπα και, τέλος, το μοναδικό μας μοντέλο, που μας επιτρέπει να προσφέρουμε διασυνοριακές και πολυεπιστημονικές υπηρεσίες καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των πελατών μας.

Πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες της Κύπρου τα τελευταία χρόνια να αλλάξει τις προτεραιότητές της ως προς τον τομέα των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης υπεράκτιων εταιρειών;

Είναι σαφές ότι, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό, με αλλεπάλληλες κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η Κύπρος οφείλει να παρακολουθεί και να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα. Ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί, παραδοσιακά, βασικό πυλώνα της οικονομίας μας και ήταν πάντα προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση επιχειρήσεων, υπεράκτιων εταιρειών και φυσικών προσώπων.

Οι ξένες επενδύσεις είναι με τη σειρά τους απαραίτητες για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας και συνεπώς ως κράτος ενδείκνυται να συνεχίσουμε να τις προσελκύουμε. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη εξέλιξη ως προς την εξυπηρέτηση των υπεράκτιων εταιρειών, παρέχοντάς τους ωφελήματα που καθιστούν την παραμονή ή και μετάβασή τους στη χώρα μας πλεονεκτική. Αυτό το πακέτο ωφελημάτων συμπεριλαμβάνει ένα ανταγωνιστικό εταιρικό φορολογικό σύστημα, τις απαραίτητες υποδομές, καθώς και τη δυνατότητα εύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αλλά και εταιρειών που ειδικεύονται σε επαγγελματικές υπηρεσίες. Ακόμα και ο τραπεζικός τομέας έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται και να εξυπηρετεί με τη σειρά του τέτοιου είδους εταιρείες, πράγμα που σαφώς έχει θετικό αντίκτυπο στην παροχή των υπηρεσιών μας.

Στην ΕΥ παρακολουθούμε τις αλλαγές αυτές και προσαρμόζουμε συνεχώς το μοντέλο υπηρεσιών μας, ώστε να συμπεριλαμβάνει τις εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των εταιρειών.

Η στροφή σε προσέλκυση εταιρειών «υψηλής τεχνολογίας» είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, πιστεύετε;

Χωρίς αμφιβολία είναι μία επιβεβλημένη στρατηγική επιλογή, με τεράστια οφέλη για την κυπριακή οικονομία: μεταξύ άλλων, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του συνόλου της οικονομίας, ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, και – κυρίως – διαφοροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου και μείωση της εξάρτησης από τομείς ιδιαίτερα εκτεθειμένους σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ο τουρισμός.

Έργα και εταιρείες που αφορούν «υψηλή τεχνολογία» συνεχίζουν να προσελκύουν σταθερά τη μερίδα του λέοντος των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια – 17% το 2024, σύμφωνα με την έρευνά μας, Attractiveness Survey Europe.

Αντίστοιχα στην Κύπρο αναμένεται πως οι εταιρείες «υψηλής τεχνολογίας» θα συνεχίσουν να συγκαταλέγονται στους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, μετά τις χρηματοοικονομικές και άλλες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Σε μια εποχή μεγάλης έλλειψης δεξιοτήτων παγκοσμίως, διαθέτουμε ένα καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην Κύπρο, ικανό να στηρίξει αυτήν την ανάπτυξη. Επικροτούμε τις προσπάθειες του κυπριακού οικοσυστήματος για να προσελκύσει και να στηρίξει εταιρείες «υψηλής τεχνολογίας» στην Κύπρο και ευελπιστούμε στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησής τους, μέσω της μεταρύθμισης του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κυβέρνησης.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό στην κυπριακή οικονομία μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, με την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις κυρώσεις σε ρωσικά συμφέροντα, την κρίση στο Ισραήλ και τα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο διά θαλάσσης;

Η χώρα άντεξε τη χρηματοοικονομική κρίση του 2012-13 και επέδειξε την ανθεκτικότητά της στη διάρκεια της πανδημίας, παρά τη μεγάλη εξάρτησή της από τον τουρισμό. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων ήταν μικρότερος από ό,τι πολλοί προέβλεπαν, καθώς η έκθεση των τραπεζών είχε ήδη μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αφίξεις Ρώσων τουριστών υποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από άλλες αγορές.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως ο πόλεμος στο Ισραήλ, η εμπλοκή του Ιράν, αλλά και οι επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι ανησυχητικά και θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό και την Κύπρο. Σίγουρα το σκηνικό αυτό δεν διευκολύνει την ενίσχυση της οικονομικής και της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, καθώς εξασφαλίζει στις παγκόσμιες επιχειρήσεις μια ασφαλή και οικονομικά εύρωστη βάση, απ’ όπου μπορούν να εξυπηρετήσουν, ακόμη και σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο, τις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της EY στην κυπριακή αγορά; Σε ποιες υπηρεσίες και ποιους κλάδους επικεντρώνεστε;

Προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις στον μετασχηματισμό τους, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης, η μεγάλη ζήτηση για στήριξη και προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και συνήθειες των καταναλωτών, αλλά και η αυξανόμενη απαίτηση από όλες τις πλευρές για διαφάνεια, λογοδοσία και αναφορές οικονομικών και μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, αποτελούν επίκεντρο των υπηρεσιών μας.

Επιπρόσθετα, το αυστηρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τον αυξημένο έλεγχο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες διασφάλισης.

Οι εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί καλούνται από την πλευρά τους να προσαρμοστούν στις συνεχείς αλλαγές στο παγκόσμιο φορολογικό περιβάλλον, αλλά και την προωθούμενη μεταρρύθμιση του κυπριακού φορολογικού συστήματος. Όλα αυτά αποτελούν τομείς δραστηριότητάς μας στην ΕΥ και οι εξειδικευμένες ομάδες μας είναι ικανές να υποστηρίξουν τις ανάγκες των πελατών μας.

Ως Country Managing Partner της ΕΥ Κύπρου, ποιες προτεραιότητες θέτετε όσον αφορά τους εργαζομένους σας; Τι καθιστά τον κόσμο σας ως αναπόσπαστο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας σας;

Η δύναμη της ΕΥ είναι οι άνθρωποί της. Η ποιότητα της δουλειάς των ομάδων μας είναι αυτή που αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν οι πελάτες μας και χάρη σε αυτήν μπορέσαμε διαχρονικά να στηρίξουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις. Ξέρουμε ότι για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενθουσιασμό και αξίες, οφείλαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο να μπορούν να αναπτυχθούν, να μαθαίνουν και να βελτιώνονται κάθε μέρα, και, συγχρόνως, να μπορούν να εξισορροπούν την επαγγελματική τους εξέλιξη με τις προσωπικές τους προτεραιότητες. Είμαστε περήφανοι που στην ΕΥ έχουμε καταφέρει μέσα από τις πολιτικές μας να πετύχουμε όλα αυτά σε σημαντικό βαθμό, καθιστώντας τους ανθρώπους μας το επίκεντρο της επιτυχίας μας.