Απώλειες αρκετών χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα μετρά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αφού οι πολίτες των αγροτικών περιοχών δεν επιλέγουν τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των δικαιούχων του ΓεΣΥ που οι γιατροί έχουν εγγράψει στον κατάλογό τους να μην είναι αρκετός ούτε για να καλυφθούν τα μισά από τα έξοδα που απαιτούνται για τη λειτουργία των τοπικών Αγροτικών Κέντρων Υγείας.
 
Για παράδειγμα, όπως ανέφερε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ο λειτουργός του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «στην περιοχή Σαλαμιούς, η λειτουργία του Κέντρου στοιχίζει στον Οργανισμό κάθε μήνα γύρω στις €20.000. Στον κατάλογο όμως του προσωπικού γιατρού του Κέντρου έχουν εγγραφεί μόνο 200 δικαιούχοι παρά το γεγονός ότι στις γύρω κοινότητες ο πληθυσμός φθάνει τις περίπου 2.500. Το ίδιο συμβαίνει και στο Κέντρο στην Κοινότητα Φύτης όπου είναι εγγεγραμμένος πληθυσμός της περιοχής πέραν των 4.000 αλλά στον κατάλογο του προσωπικού γιατρού του Κέντρου είναι εγγεγραμμένοι μόνο 200 δικαιούχοι και οι υπόλοιποι επέλεξαν ιδιώτη γιατρό στην Πόλη ή την Πάφο». Αυτό, όπως είπε ο κ. Χαριλάου, «έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα του ΟΚΥπΥ από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να είναι μηδαμινά» και υποστήριξε ότι θα πρέπει και το Κράτος «αλλά και ο ΟΑΥ, να έρθουν και να στηρίξουν τον ΟΚΥπΥ ο οποίος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί σε λειτουργία κάποιες υπηρεσίες και δεν είναι μόνο τα Κέντρα Υγείας είναι και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες προς τους θαλασσαιμικούς ή οι μονάδες αιμοκάθαρσης, οι οποίες είναι ασύμφορες για τον Οργανισμό».  
 
 
Σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός για να στελεχώσει σωστά τα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας, κυρίως λόγω της απροθυμίας των γιατρών να εργαστούν στις ορεινές περιοχές, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι «στους γιατρούς μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρείται αγροτικό επίδομα €500 το μήνα ενώ στον προϋπολογισμό για το 2020 υπάρχει πρόνοια για αύξηση του επιδόματος αυτού στα €1.000. Επιπρόσθετα, οι γιατροί λαμβάνουν για το καθήκον αναμονής €650 μηνιαίως,  έκαστος (όταν είναι δύο). Και πάλι, στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχει πρόνοια για αύξηση του ποσού στα €1.200 για κάθε γιατρό». 
 
Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανακοίνωσε επίσης χθες στη Βουλή ότι ο Οργανισμός, για να καλύψει τα κενά που παρατηρούνται στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, κυρίως στις περιόδους αδειών, αποφάσισε να χωρίσει τις διάφορες περιοχές σε «ζώνες». 
Εκπονήθηκε σχέδιο με βάση το οποίο η περιοχή Πόλη Χρυσοχούς-Πύργος θα αποτελεί ξεχωριστή ζώνη και βάσει του σχεδιασμού δύο γιατροί θα υπηρετούν στον Πύργο και ακόμα ένας στην Πόλη για να κάνει τις αντικαταστάσεις στις περιπτώσεις απουσίας. Το ίδιο θα γίνει με τη ζώνη Ευρύχου-Πεδουλά-Κάμπου και τη ζώνη Αγρού-Κυπερούντας. 
Στις ζώνες αυτές, και όπου είναι δυνατό, σύντομα θα αρχίσει και πρόγραμμα παρακολούθησης των περιστατικών αρτηριακής πίεσης και διαβήτη