Τρόπους για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από την ακρίβεια η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα συνεχίζει να βαραίνει τις τσέπες μας μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, αναζητούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, τα οποία κάλεσαν την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης. Το βάρος για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις είναι ασήκωτο από την «τέλεια καταιγίδα» της ακρίβειας και από τη ραγδαία αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά, στις πρώτες ύλες, στα καύσιμα και στην ενέργεια. Το τελευταίο διάστημα η μια αύξηση διαδέχεται την άλλη και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες.

Μεγάλο πλήγμα από τις αυξήσεις υπέστη ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ λόγω της κατάστασης κάποια έργα κινδυνεύουν να μείνουν στάσιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας τη στήριξη του κράτους. Εκπρόσωπος του συνδέσμου εργολάβων οικοδομών (ΟΣΕΟΚ) ανέφερε πως κάποια έργα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος στασιμότητας στις κατασκευές και στην ολοκλήρωση κάποιων νέων έργων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΟΣΕΟΚ, οι τιμές των οικοδομικών υλικών αυξήθηκαν κατά 15%, του σιδέρου κατά 70%, του τσιμέντου και του αλουμινίου κατά 10% και του πετρελαίου κατά 28%. Υπέδειξε, παράλληλα, πως το κόστος κατασκευής αυξήθηκε κατά 20%, προσθέτοντας πως οι αυξημένες τιμές αναμένεται να κρατήσουν μέχρι τα μέσα του 2022.

Από πλευράς του ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, δήλωσε πως για τις αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς, ευθύνονται η μειωμένη προσφορά, η αυξημένη ζήτηση αλλά και η μείωση κατά 20 χιλ. του αριθμού των πλοίων που διακινούσαν εμπόριο διά θαλάσσης. Την ανάγκη εφαρμογής αντιπληθωριστικής πολιτικής από την κυβέρνηση ζήτησε η ΣΕΚ, ενώ εκπρόσωπος της ΠΕΟ ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και την αύξηση των επιδομάτων σε ευάλωτες ομάδες. Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, δήλωσε πως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι απαραίτητη για την κυπριακή οικονομία. Όπως είπε, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι να βοηθηθούν οι ευάλωτες ομάδες και οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την κ. Ζαμπάρτα, σε ό,τι αφορά βραχυπρόθεσμα μέτρα, υπάρχει περιθώριο μείωσης του κόστους μέσω στοχευμένων φορολογικών διευκολύνσεων, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις τιμές ενέργειας στην ΕΕ φτάνουν μέχρι και 40% της τιμής του ηλεκτρικού σε κατοικίες και 30%-34% σε επιχειρήσεις. Είπε επίσης πως στα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται η εξέταση των συναλλαγών δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, η επανεξέταση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού στην ΕΕ, η δημιουργία κοινής αγοράς αερίου και αποθήκευσης με τρίτες χώρες, και η αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου, δήλωσε όπως το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει τις τιμές των προϊόντων, επισημαίνοντας πως εάν είναι αναγκαίο θα επιβληθεί πλαφόν.