Κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να σταλεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την κυκλοφορία των ηλεκτρικών σκούτερ. Το νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί στη χθεσινή συνεδρία, ωστόσο ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος δεν παρέστη καθώς είχε συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος διαπιστώθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Καρούσος, το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με τους δήμους, τις εταιρείες που ενοικιάζουν τέτοιες συσκευές, την Αστυνομία και τους πολίτες. Υπάρχουν, δε, βασικές παράμετροι και επιλογές σε σχέση με την κυκλοφορία των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (σκούτερ).

>> Χώρος διακίνησης: ποδηλατόδρομος, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατόδρομου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς). Σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από απόφαση του οικείου δήμου ή κοινότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύγκρουση μοτοσικλέτας με ηλεκτρικό σκούτερ στη Λεμεσό

>> Ηλικία χρηστών: δεκαέξι ετών και άνω.

>> Μέσα ατομικής προστασίας χρήστη: υποχρεωτική χρήση κράνους.

>> Ασφαλιστική κάλυψη: υποχρεωτική ασφάλεια έναντι τρίτου όπως σε όλα τα οχήματα (είτε είναι ενοικιαζόμενα, είτε ιδιόκτητα). 

>> Ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής: σύστημα φρένων, φανοί μπροστά και πίσω, καμπανάκι, ελαστικά.

>> Μέγιστη ταχύτητα συσκευής: Eκ κατασκευής αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 15 χιλιομέτρων ανά ώρα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, αν θέλουν να τα χρησιμοποιούν σε δημόσιο χώρο με την ψήφιση του Νόμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η αγορά ή η ενοικίαση των ηλεκτρικών σκούτερ αφού οι εισαγωγείς, κατασκευαστές και πωλητές είναι υποχρεωμένοι να τα περάσουν από επιθεώρηση από μηχανολόγους, σε σχέση με ελάχιστο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν και τη μέγιστη ταχύτητά τους.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει όπως οι εταιρείες ενοικίασης συσκευών λαμβάνουν αδειοδότηση για ενοικίαση σκούτερ, από δήμο ή κοινότητα μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο και υποχρεώσεις.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο εφαρμόζονται κανόνες κυκλοφορίας των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας όπως συμβαίνει και με τα άλλα μέσα κυκλοφορίας, περιλαμβανομένων πεζών έναντι των σκούτερ. Με τη θέσπιση της εν λόγω νομοθεσίας, η Κύπρος θα είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχουν ρυθμίσει το θέμα. 

Σημειώνεται ότι πολλή συζήτηση έγινε για την ταχύτητα με την οποία θα κινούνταν τα ηλεκτρικά σκούτερ. Υπήρχαν απόψεις όπως αυτά «τρέχουν» μέχρι τα 25χλμ την ώρα, ωστόσο επικράτησαν πιο σοφές σκέψεις ώστε η κυκλοφορία τους να είναι πιο κοντά με τα όσα ισχύουν για τα ποδήλατα. Επίσης, η οδήγησή τους εντός των δρόμων απαγορεύεται, όπως και των ποδηλάτων, ενώ το γεγονός ότι θα χρειάζεται ασφαλιστική κάλυψη για να το οδηγήσει κάποιος, θεωρείται πως κατοχυρώνονται και οι πεζοί και άλλοι χρήστες του δρόμου από τυχόν ζημιές από τα σκούτερ.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο καταγράφηκε μόνο ένας θάνατος από ηλεκτρικό σκούτερ, όταν γυναίκα στη Λεμεσό κτυπήθηκε από όχημα και έχασε τελικά τη ζωή της από τη βίαιη πτώση.

Αλλαγές και για τα buggy

Μετά τα απανωτά δυστυχήματα με τα ειδικά οχήματα τύπου buggy (τετράτροχα που μοιάζουν με γουρούνες) το υπουργείο Μεταφορών μελετά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους οδηγούς. 

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Καρούσος, για το θέμα θα πραγματοποιηθεί σύντομα σύσκεψη με την Αστυνομία ώστε να καταγραφεί το πρόβλημα και να συζητηθούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατεύονται οι οδηγοί. Μια από τις σκέψεις που γίνονται, είπε ο κ. Υπουργός, είναι κατά πόσο θα πρέπει όσοι επιβαίνουν σε buggy να φορούν ειδικό εξοπλισμό, τον οποίο θα προμηθεύει αυτός που τους ενοικιάζει το όχημα. Επίσης, αυτή τη στιγμή, μπορούν όλοι να ενοικιάσουν ένα τέτοιο όχημα. Θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούν να γίνουν αλλαγές σ’ αυτό το ζήτημα, ενώ θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα των εξώδικων που εκδίδονται για τουρίστες οδηγούς τέτοιων οχημάτων και φεύγουν χωρίς να τα πληρώνουν. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας των οδηγών και επιβατών τέτοιων οχημάτων, ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές.