Δρ Μιχάλης Νεοπτολέμου: Σε αυτό τον αγώνα η Remedica ήταν εξαρχής ταγμένη στην αντιμετώπιση του ιού

Αυτή η κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη ένας οργανισμός να έχει όραμα και αξίες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως φάρος σε δύσκολες περιόδους

«Η κρίση της πανδημίας μάς έφερε ακόμη πιο κοντά και καλλιέργησε, ακόμη περισσότερο, το αίσθημα της ομαδικότητας και της θέλησης, καθώς και την επίτευξη του οράματός μας για έναν υγιέστερο κόσμο μέσω της διαθεσιμότητας και της παροχής ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές», υπογραμμίζει  ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής (CEO) του Ομίλου Εταιρειών Remedica, Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου. «Αυτή η κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη ένας οργανισμός να έχει όραμα και αξίες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως φάρος σε δύσκολες περιόδους» τονίζει χαρακτηριστικά και αναφέρεται στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φαρμακοβιομηχανίες;

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πληθώρα προκλήσεων, καθώς καλούνται να συνδυάσουν την επιτακτική ανάγκη του υψηλού επιπέδου φαρμακευτικών θεραπειών με μείωση κόστους, ώστε να προσφέρουν προσιτή αλλά ποιοτική φαρμακευτική αγωγή στον κόσμο. Η συνηθέστερη πρόκληση που εμφανίζεται στις φαρμακευτικές εταιρείες είναι η διαχείριση ρίσκου στη φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα. Οι πανδημίες που μας ανάγκασαν να αλλάξουμε ολόκληρο τον τρόπο λειτουργίας μας και μας καλούν να λάβουμε άμεσες αποφάσεις όπως η διασφάλιση του εφοδιασμού των πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων, η αναγκαιότητα για τη ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση των πανδημιών και όχι μόνο. Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και αναγκαίους κλάδους στην κοινωνία που έχει ως ορόσημα την έρευνα και την ανάπτυξη πολύ περισσότερο από άλλες βιομηχανίες.

Καλούμαστε λοιπόν, να διαχειριστούμε καθημερινώς και με ευελιξία τις προκλήσεις του κλάδου, σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία στην οποία οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε με αμεσότητα. 

Γι’ αυτό και η συνεχής εξέλιξη των ερευνών, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των πρακτικών του κλάδου είναι προϋποθέσεις, απαραίτητες για την ύπαρξη οποιασδήποτε φαρμακευτικής εταιρείας. Η ανανέωση είναι σημαντική ως προς την βιωσιμότητα μάς και επιτυγχάνεται με την αδιάλειπτη επένδυση της εταιρείας μας στην έρευνα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των φαρμακευτικών προϊόντων, της τεχνολογίας, της τεχνοτροπίας και της καινοτομίας που χρειάζεται ο κλάδος αυτός.  Η Remedica μετέτρεψε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και με σωστό προγραμματισμό και άψογο συντονισμό με τους τοπικούς και παγκόσμιους συνεργάτες της κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της.

Διαφοροποίησε τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας ο COVID 19;

Η πανδημία του κορωνοϊού σηματοδότησε τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα όλου του κόσμου και κυρίως των φαρμακευτικών εταιρειών ανά το παγκόσμιο. Η Remedica δεν διαφοροποίησε  τη στρατηγική της, αλλά προσαρμόστηκε και ελίχθηκε με τις αντίστοιχες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει τη δεδομένη στιγμή. Σε αυτό τον αγώνα η Remedica ήταν εξαρχής ταγμένη στην αντιμετώπιση του ιού, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες με κυρίαρχο μέλημα της να βοηθήσει πρωτίστως την Κύπρο (και όχι μόνο), να εξέλθει της πανδημίας.

Η πάγια στρατηγική της Remedica ήταν αυτή που μας οδήγησε στην ανάπτυξη νέων αγορών, την επέκταση των υφιστάμενων,  την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την καινοτομία και την τεχνολογική αναβάθμιση των λειτουργιών και συστημάτων της εταιρείας κατά την πανδημία.

Επιπρόσθετα, ως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Remedica που είναι να προσδίδει αξία στο κοινωνικό σύνολο, προβήκαμε σε διάφορες άμεσες δράσεις όπως η δωρεά χλωροκίνης στο Κυπριακό Υπουργείο Υγείας, η δωρεά προστατευτικού εξοπλισμού σε ιδιωτικά και άλλα νοσηλευτήρια καθώς και σε εταιρείες. Περαιτέρω δράσεις ήταν η διαθεσιμότητα ανθρωπίνου δυναμικού της Remedica και τα εταιρικά οχήματα στη διάθεση του Επίτροπου Εθελοντισμού και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την κατ’ οίκον παράδοση των χορηγημένων φαρμάκων στους ασθενείς, δωρεά αναπνευστήρων και μασκών στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.  

Η πρόκληση αυτή μάς έφερε ακόμη πιο κοντά και καλλιέργησε, ακόμη περισσότερο, το αίσθημα της ομαδικότητας και της θέλησης, καθώς και την επίτευξη του οράματός μας για έναν υγιέστερο κόσμο μέσω της διαθεσιμότητας και της παροχής ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές. Αυτή η κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη ένας οργανισμός να έχει όραμα και αξίες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως φάρος σε δύσκολες περιόδους.

Tι ενέργειες κατά την άποψη σας πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω το Γενικό Σχέδιο Υγείας;

Ο νόμος του ΓεΣΥ εξασφαλίζει την ίση προσβασιμότητα στην Υγεία για όλους, αρχή που πρεσβεύει και η Remedica. Το Γενικό Σχέδιο Υγείας παρότι ξεκίνησε με εμπόδια και δυσκολίες, εντούτοις κατάφερε να εξελιχθεί και να εφαρμοστεί. Για να αναβαθμιστεί περαιτέρω το Γενικό Σχέδιο Υγείας και να θωρακιστεί πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο  κάλυψης ασθενειών, με την ένταξη και άλλων θεραπευτικών κατηγοριών όπως των ογκολογικών και αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Η Remedica πρεσβεύει την υγεία και είναι κύριο μέλημα και στόχος της, να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να έχει πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό αποδεικνύεται και μέσω της εμπιστοσύνης που δείχνει η Κύπρος ως προς τη χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων της Remedica μέσω της  εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει το 2020 και που βάζετε τον πήχη για την επόμενη χρονιά;

Οι στρατηγικοί στόχοι που είχαμε θέσει το 2020, έχουν επιτευχθεί, σημειώσαμε αυξητική πορεία παρόλες τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που επέφερε ο κορωνοϊός στις ζωές μας αλλά και στις επιχειρήσεις.

Οι καλές συνεργασίες, η αψεγάδιαστη εφαρμογή της στρατηγικής μας, η προσήλωση μας στον άνθρωπο και στην υγεία του, ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι που συνέβαλαν στην επιτυχία μας.  Αυτή η κρίση ανέδειξε την ανάγκη ένας οργανισμός να έχει σταθερούς στόχους και αξίες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως οδηγός και στις δύσκολες περιόδους ακόμα και τις απρόβλεπτες όπως της πανδημίας.

 

Διεύθυνση:

Οδός Αχαρνών, Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού, 3056 Λεμεσός, Κύπρος

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Τ.Θ. 51706, 3508 Λεμεσός, Κύπρος

Τηλ.: (+357) 25 55 3000

Φαξ: (+357) 25 390 192

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: [email protected]