To Top
19:34 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Οδηγεί στα άκρα την ένταση η Τουρκία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Οδηγεί στα άκρα την ένταση η Τουρκία
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2019, 11:48 πμ

Καταδίκασαν ομόφωνα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν τον δρόμο για την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, προκειμένου να στείλουν και ισχυρό μήνυμα. Αντίθετα, στο τέλος της ημέρας έμεινε η αντιπαράθεση Κυβέρνησης- ΑΚΕΛ. Η προσπάθεια κοινής δήλωσης χθες στο Εθνικό Συμβούλιο κατάρρευσε σαν χάρτινος πύργος, εξαιτίας της διαφωνίας που προέκυψε για την αναφορά στη μορφή της λύσης.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε, πρόθεση ήταν με το τέλος της συνεδρίας η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο ομόφωνα οι πολιτικές δυνάμεις θα καταδίκαζαν την τουρκική προκλητικότητα και παράλληλα θα εξέφραζαν τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη τελικής λύσης. Από πλευράς του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, τέθηκε θέμα ότι θα έπρεπε να γίνεται ρητή αναφορά στη μορφή της λύσης, δηλαδή συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Κάτι το οποίο απορρίφθηκε από πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων τα οποία δεν συμφωνούν με τη ΔΔΟ. Από πλευράς Προέδρου και άλλων, τέθηκε ως εισήγηση να αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν η φράση «λύση όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» στα οποία ούτως ή άλλως καθορίζεται η μορφή της λύσης, χωρίς να γίνεται αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν στη ΔΔΟ. Κατατέθηκε επίσης εισήγηση όπως εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν καλύπτοντας το μίνιμουμ στο οποίο υπήρχε ομοφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΕ: Το ΑΚΕΛ δεν συντάσσεται ούτε με την ελληνοκυπριακή πλευρά;

Τελικά η όλη προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, απέφυγε να σχολιάσει την αποτυχία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, ενώ το ΑΚΕΛ, εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας τη δική του απάντηση για τα όσα έλαβαν χώρα εντός του, διαψεύδοντας ισχυρισμούς ότι το κοινό ανακοινωθέν εμποδίστηκε από τον γ.γ. του κόμματος. «Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο να περιλαμβάνεται ρητή αναφορά για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και για την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αντέδρασαν στην έκδοση ανακοινωθέντος που να περιλαμβάνει την αναφορά σε ΔΔΟ. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο γ.γ. του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πώς μπορεί να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, όταν δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζεται η παρούσα κατάσταση με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας», ανέφερε το ΑΚΕΛ.  

Το κοινό ανακοινωθέν, ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό θέμα αντιπαράθεσης Κυβέρνησης- ΑΚΕΛ, στην οποία έδωσαν συνέχεια και μετά το τέλος της συνεδρίας. Αφορμή στάθηκε δήλωση του γ.γ. του ΑΚΕΛ ότι και η δική μας πλευρά έθεσε ως όρο όπως περιληφθεί στους Όρους Αναφοράς το θέμα της κατάργησης των τουρκικών εγγυήσεων.  Συγκεκριμένα ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι ο ΓΓ ήταν σαφής μετά το Κραν Μοντάνα, στην έκθεσή του τον Σεπτέμβριο 2017. «Έβαλε τρεις προϋποθέσεις. Η πιο σημαντική, κατά την άποψή μου –ανέφερε– είναι ότι πρέπει να πεισθεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση αυτή τη φορά να πάμε μέχρι τέλους. Αλλά εφόσον ο κ. Ακιντζί απαιτεί να μπει ο όρος του για μια θετική ψήφο παντού, να βάλουμε και εμείς τη ρητή αναφορά για κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων», είπε και υποστήριξε ότι αυτό έχει λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης η οποία δια του κυβερνητικού Εκπροσώπου διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα εγγυήσεων από ελληνοκυπριακής πλευράς στους όρους αναφοράς και ότι κάτι τέτοιο τέθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντονμέζ: Έφθασε στον «Μόρφου-1» το Γιαβούζ (εικόνα)

«Τουναντίον, η στάση του Προέδρου στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την κ. Λουτ, ήταν να παραμείνουν οι όροι Αναφοράς στη βάση των τριών αξόνων για τους οποίους υπήρξε συναντίληψη του Προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί από τη συνάντηση στις 9 Αυγούστου, προκειμένου να μην υπάρξουν περιπλοκές και εμπόδια», αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Προστίθεται ακόμα ότι με τη δήλωση αυτή, «δυστυχώς, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ όχι μόνο δημιουργεί σύγχυση, αλλά δείχνει να δικαιολογεί και την απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για θετική ψήφο παντού, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο Γκουτέρες».

Το ΑΚΕΛ ανταπάντησε στον κυβερνητικό Εκπρόσωπο σημειώνοντας ότι υποστήριζε και υποστηρίζει τη σχετική σύγκλιση για την αποτελεσματική συμμετοχή, «γι’ αυτό άλλωστε καλέσαμε επανειλημμένα τον μεν Πρόεδρο Αναστασιάδη να επανέλθει στη σύγκλιση που προνοεί θετική ψήφο για τη λήψη αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον δε κ. Ακκιντζί να επανέλθει στη σύγκλιση που προνοεί ότι, αναφορικά με τα όργανα χαμηλής πολιτικής, θα υπάρχει θετική ψήφος μόνο σε ορισμένα από αυτά και όχι σε όλα».

Διαπραγματεύσεις με κατάλληλο κλίμα

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού για το αποτέλεσμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη και για τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, μεταφέροντας το μήνυμα ότι δεν μπορεί να προσέλθει σε διάλογο με αυτά τα δεδομένα από πλευράς Τουρκίας. Στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επανέλαβε στο Εθνικό την αποφασιστικότητά του προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς και να προχωρήσει η πρωτοβουλία του ΓΓ. Πρόσθεσε πως «εξυπακούεται ότι για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα δημιουργηθεί και το απαραίτητο κλίμα, δηλαδή θα τερματιστούν όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι απειλές εναντίον της Κύπρου».

Προβληματισμός για το «Γιαβούζ»

Επί της ουσίας, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού, συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις και η παρουσία του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ και κατατέθηκαν εισηγήσεις και προβληματισμοί για τρόπους αντίδρασης της ΚΔ. Από πλευράς Προέδρου και υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή συνεδρία, αναφέρθηκε ότι μελετώνται διάφορα μέτρα, ωστόσο για αποφυγή διαρροών, δεν έγινε λεπτομερής αναφορά στα μέτρα που προετοιμάζονται. Αυτό για το οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά ήταν η συζήτηση του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ κατατέθηκε και η άποψη όπως ζητηθεί ή σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου που θα έχει ως μοναδικό θέμα στην ατζέντα τις τουρκικές ενέργειες. Η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα και θα είναι σίγουρα στην ατζέντα το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. 

Διπλωματική αντεπίθεση από τη Λευκωσία

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται με την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, η Λευκωσία προσπαθεί αθόρυβα και με μεθοδικότητα να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν την απαιτούμενη πίεση προς την Άγκυρα για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της. Το πρωί χθες πραγματοποιήθηκε διυπουργικού σύσκεψη στο Προεδρικό, στην οποία κλήθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη σύσκεψη τέθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες στις οποίες ο κάθε υπουργός, εκ της θέσεως και αρμοδιότητάς του, μπορεί να προβεί για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών. Την ίδια ώρα εντείνονται οι διπλωματικές ενέργειες τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με άλλες χώρες, ενώ επίκειται, όπως πληροφορούμαστε, και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε επικοινωνία και με την ιταλική κυβέρνηση.

Ως πρώτο μέτρο αντίδρασης στις τουρκικές ενέργειες, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση Navtex που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, όπου σημειώνεται πως η τουρκική Navtex που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” και τα υποστηρικτικά του πλοία αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δεύτερη Navtex αναφέρεται ότι οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του «Γιαβούζ» παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Με ανακοίνωση της Προεδρίας, η Κυβέρνηση καταδίκασε χθες τις τουρκικές ενέργειες, σημειώνοντας ότι συνιστούν μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο. Σημειώνει ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται επίσης παραπομπή στις καταδικαστικές αποφάσεις και ιδιαίτερα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019.

Λήψη στοχευμένων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, πραγματοποίησε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, «συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας». Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε επίσης να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπως ανακοινώθηκε.

Αναλυτικά, Φεντερίκα Μογκερίνι και Νίκος Χριστοδουλίδης «στη συζήτησή τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τις περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας 45 ν.μ. νότια των ακτών της Κύπρου», αναφέρεται.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ζητά «να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτές τις συνομιλίες».

Τονίζεται ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι «η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της». Επιπλέον, «η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επικοινωνία ΠτΔ - Τουσκ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής Α.Ο.Ζ. και ζήτησε όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Τουσκ επαναβεβαίωσε για την καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και για την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την ΚΔ και ενημέρωσε ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ίδιος θα παρακολουθήσει τις επόμενες μέρες τις σχετικές διεργασίες σε άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Ο ΠτΔ ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις απαράδεκτες εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των Η.Ε.   

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα πρέπει να τύχουν σεβασμού τα ψηφίσματα των Η.Ε. και να τερματισθούν οι ενέργειες και σχεδιασμοί που αντιβαίνουν σε αυτά και επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της Ε.Ε. στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα.

Τριμερής τον Νοέμβριο

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί και του Αντόνιο Γκουτέρες τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι ή στη Γενεύη. Η Γαλλία είναι μία από τις τρεις χώρες στις οποίες θα βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ την περίοδο εκείνη. Οι άλλες δύο είναι η Ελβετία και η Τουρκία, με την τελευταία να αποκλείεται εκ των πραγμάτων. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει κλείσει το ραντεβού, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανό σενάριο στο πλαίσιο της παρουσίας του Αντόνιο Γκουτέρες λίγο πριν την ετοιμασία της σχετικής έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...