Η πίεση, που εντάθηκε κατά πολύ τις τελευταίες ημέρες, οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη νέων αποφάσεων προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους Κύπριους που βρίσκονται στο εξωτερικό να επαναπατριστούν. Εξέλιξη που θα συμβάλει στο να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους οι φοιτητές που αιτήθηκαν επαναπατρισμό εντός Απριλίου αλλά κυρίως εντός Μαΐου. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εξωτερικών: 
·    Υποβλήθηκαν 17.579 αιτήσεις για εγγραφή στην ειδική πλατφόρμα που ετοίμασε το υπουργείο Εξωτερικών
·    Από το σύνολο των 17.579 οι 11.056 αιτήσεις υποβλήθηκαν από φοιτητές 
·    Συνολικά δήλωσαν ημερομηνία για επαναπατρισμό 7.436 εκ των οποίων οι 6.100 είναι φοιτητές 
·    Οι περισσότεροι των φοιτητών έβαλαν ως προτιμητέα περίοδο επαναπατρισμού τον Μάη
 
Χθες και υπό το βάρος των πιέσεων των ίδιων των πολιτών η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά αποφάσεων σύμφωνα με τις οποίες διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να αποροφηθούν ανά 15νθήμερα και από τα χίλια που είπε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας ανήλθαν στις δύο χιλιάδες. 
 
Όπως είχε, τις προηγούμενες ημέρες γράψει ο «Φ», το υπουργείο Εξωτερικών πίεζε για να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους Κύπριους να επαναπατριστούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Πίεση η οποία δεν έβρισκε ανταπόκριση καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το υπουργείο Υγείας ήταν επιφυλακτικοί και επέμεναν σ’ έναν ελεγχόμενο επαναπατρισμό. 
 
Χθες τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν και η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού θα υλοποιηθεί όπως το ετοίμασε το υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας. 
 
Συγκεκριμένα η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τα ακόλουθα: 
 
α) Ύστερα από οδηγίες, ο Υφυπουργός Τουρισμού σε διαβούλευση με την ηγεσία των ξενοδόχων έχει εξασφαλίσει επιπλέον των διαθέσιμων, άλλα 1.000 δωμάτια, συνεπώς ο συνολικός αριθμός των δυναμένων να τύχουν της υποχρεωτικής επιτήρησης (καραντίνα), για 14 ημέρες, ανέρχεται στις 2.000 περίπου.
 
β) Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν αποφασισθεί και τους πίνακες που ετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη όπου είναι δυνατόν και τη δηλωθείσα επιθυμία των ενδιαφερομένων στη σχετική πλατφόρμα, ο επαναπατρισμός θα γίνεται ως ακολούθως:
·    Πρόσωπα (φοιτητές και μη) που ανήκουν ευπαθείς ομάδες στη βάση σχετικών αποφάσεων του ιατροσυμβουλίου,
·    Φοιτητές που διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος:
i) σε προπαρασκευαστικά προγράμματα (Foundation Courses) που θα τους επιτρέψουν να εγγραφούν στο πρώτο έτος προγράμματος πτυχιακού κύκλου σπουδών,
ii) στο πρώτο έτος προγράμματος πτυχιακού κύκλου σπουδών,
·    Λοιποί δικαιούχοι (Κύπριοι πολίτες, φοιτητές και μη, μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και άτομα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία με βάση τη συνθήκη της Βιέννης), σύμφωνα και με την χρονική περίοδο επαναπατρισμού για την οποία  εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέλαβε την ευθύνη διεκπεραίωσης της επιχείρησης επαναπατρισμού μέσω ναυλωμένων πτήσεων.
 
 
Νοείται ότι το κόστος επαναπατρισμού των πολιτών θα βαρύνει τους ιδίους, εκτός εκεί και όπου η πτήση θα παραχωρείται δωρεάν από τους αερομεταφορείς ή άλλους φορείς και στις περιπτώσεις προσώπων που η Δημοκρατία έχει αποστείλει στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους.
 
Το κόστος υποχρεωτικής παραμονής υπό παρακολούθηση (καραντίνα) και οι εξετάσεις για τυχόν φορείς του κορωνοϊού θα βαρύνουν το κράτος.
 
Την ευθύνη επιτήρησης στους χώρους καραντίνας ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας.
γ)  Οι επαναπατριζομένοι θα υποβάλλονται, με την άφιξή τους σε μοριακή εξέταση και εν συνεχεία θα οδηγούνται σε ξενοδοχεία όπου υποχρεωτικά θα περιορίζονται για 14 ημέρες.
 
Οι πρώτοι 108 από το Λονδίνο έφτασαν χθες
 
Πτήση από το Λονδίνο με 108 Κύπριους επαναπατρισθέντες πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Κάποιοι από τους πιο πάνω επιβάτες ήταν φοιτητές οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ενώ κάποιοι άλλοι είχαν εγκλωβιστεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπου είχαν μεταβεί για προσωπικούς, επαγγελματικούς ή ιατρικούς λόγους.  Συγκεκριμένα, στην πτήση από το Λονδίνο προς τη Λάρνακα θα ταξιδέψουν επαναπατρισθέντες από: 89 Ηνωμένο Βασίλειο, 4 Ισπανία, 3 Γαλλία,  2 Νέα Ζηλανδία, 2 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 2 Φιλιππίνες, 2 Μάλτα, 1 Ουρουγουάη, 1 Ταϊλάνδη, 1 Σρι Λάνκα και 1 Ιταλία.
Σημειώνεται ότι η πτήση από τo Λονδίνο στη Λάρνακα είναι προσφορά της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN AIRLINES και του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ που παραχώρησε τα καύσιμα για τη διενέργεια της εν λόγω πτήσης και η Κυβέρνηση επιθυμεί  να ευχαριστήσει δημόσια και τις δύο εταιρείες για την ευγενή προσφορά τους.
 
Επιπρόσθετα, είχε παραχωρηθεί άδεια διενέργειας πτήσης της Bulgaria Air για μεταφορά επαναπατρισθέντων από τη Σόφια στη Λάρνακα.  Στην πτήση, η οποία αναμένεται να φθάσει σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 16:45, θα αφιχθούν 42 Κύπριοι πολίτες και νόμιμα διανέμοντες στη Δημοκρατία. 
Κάποιοι από τους πιο πάνω επιβάτες είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό όπου είχαν μεταβεί είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους.  Επιπρόσθετα, στην εν λόγω πτήση θα επαναπατρισθούν μεμονωμένος αριθμός φοιτητών οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.