Καλωσορίσατε σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης! Πιο κάτω θα βρείτε 9 + 1 λόγους για μια φθινοπωρινή εξόρμηση σε ένα από τα διασημότερα χωριά της Κύπρου.

Χτισμένα σε υψόμετρο 575 μέτρων, απέχουν 35 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα, 50 από τη Λευκωσία και 55 από τη Λεμεσό, καθιστώντας έτσι την πρόσβαση και από τις 3 πόλεις, εύκολη και γρήγορη.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αγίου Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρει ότι γεννήθηκε στα Λεύκαρα το 1134, το χωριό υπήρχε από τα βυζαντινά χρόνια. Στο κέντρο του χωριού, δεσπόζει η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, όπου φιλοξενείται ο μεγάλος ασημένιος σταυρός με χρυσή επένδυση, που λέγεται ότι φέρει κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά παμπάλαια ξωκλήσια, κάποια με παράξενα ονόματα όπως η Παναγία της Ομορφιάς και ο Άγιος Ξωρινός. Από το Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η θέα στον ορίζοντα είναι καταπληκτική.

Τα σπίτια του χωριού αποτελούν λαμπρό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Κύπρου. Εντυπωσιακά αρχοντικά, με μεγάλες ξύλινες πόρτες και το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα, ό,τι πρέπει για impromptu φωτογράφηση!   

Το λευκαρίτικο κέντημα, που δίδαξαν οι αρχόντισσες των Ενετών στις γυναίκες του χωριού, και που αυτές με τη σειρά τους εξέλιξαν, ώστε να αποκτήσει τοπικό χαρακτήρα, με σχέδια εμπνευσμένα από τη φύση και το περιβάλλον, έχει – απολύτως δικαιολογημένα – ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Η παράδοση λέει ότι κατά την Ενετοκρατία, το χωριό επισκέφθηκε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος αγόρασε ένα λευκαρίτικο τραπεζομάντιλο για την Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού του Μιλάνου. Παρόμοιο κέντημα προσφέρθηκε στο Ναό το 1986, όταν γιόρτασε 600 χρόνια της ύπαρξής του. Τα περίφημα κεντήματα, είναι διάσημα ανά το παγκόσμιο, διαφημίζοντας τον τόπο μας με τον καλύτερο τρόπο.

Άλλη μια σπουδαία τέχνη με καταγωγή από το χωριό είναι αυτή της αργυροχοΐας, που χρονολογείται γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα. Από όλα τα είδη εκκλησιαστικών ειδών, όπως σταυροί, καντήλια, εξαπτέρυγα, εικόνες και καπνιστομέρρεχα σε ευφάνταστα σχέδια, μέχρι αλυσίδες για το λαιμό, βραχιόλια, μπούκλες για ζώνες και τα λατρεμένα τριφουρένια σκουλαρίκια, που αν δεν έχετε στην κατοχή σας είστε out, κατασκευάζονται στο χωριό, με εξαιρετική δεξιοτέχνια από τους έμπειρους τεχνίτες.

Δείγματα κεντημάτων και αργυροχοΐας μπορείτε να θαυμάσετε στο Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, το οποίο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα και είναι επιπλωμένο σύμφωνα με το τυπικό λευκαρίτικο στυλ, καθώς και στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, που προωθεί τη διατήρηση και ανάπτυξη των δύο αυτών τεχνών, ενθαρρύνοντας τη νέα γενιά να ασχοληθεί μαζί τους και συμμετέχοντας σε εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Η βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών «Τα Ωραία Λεύκαρα», με έτος ίδρυσης 1895 (!) παρασκευάζει τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά λουκούμια με τον ίδιο τρόπο, εδώ και 124 χρόνια! Με γεύσεις από τριαντάφυλλο, περγαμόντο, φράουλα, πορτοκάλι, είναι αδύνατον να σταματήσετε στο ένα κομμάτι.

Για τους φυσιολάτρεις, το Φράγμα των Λευκάρων, χωμένο στο πράσινο, αποτελεί ιδανικό χώρο για χαλάρωση, ψάρεμα (απαραίτητη η σχετική άδεια) και αφετηρία για πεζοπορία σε μονοπάτια της φύσης.  

Στο χωριό λειτουργούν ωραιότατα γραφικά καφέ και εστιατόρια. Μεζεδάκια, κρασάκι, γλυκό και κατόπιν, βόλτα στα μικρά καταστηματάκια για πολύτιμες αγορές.

Η βιολογική φάρμα Terra Oliva, δημιουργήθηκε το 2001 από την οικογένεια Σοφοκλέους, με σκοπό την προστασία των αιωνόβιων ελαιόδεντρων και το πάθος για βιολογική καλλιέργεια. Υπέροχη τοποθεσία, μοναδικό σκηνικό και απαράμμιλης ποιότητας ελαιόλαδο, ελιές, καλλυντικά από ελιά, χειροτεχνίες από ξύλο ελιάς, ακόμα και… μαρμελάδα ελιάς!

Περιοδικό Go, τεύχος 80.