Επιταχύνονται οι διαδικασίες έξωσης κακοπληρωτών ενοικιαστών, μετά από αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιφέρει η Βουλή, ωστόσο το νέο εγχείρημα δεν είναι βέβαιο πώς θα λειτουργήσει, αφού εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις για το πώς θα προστατευθούν αυτοί που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.Το θέμα του ενοικιοστασίου συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μετά την πρόταση νόμου που κατέθεσαν βουλευτές του ΔΗΣΥ, η οποία στοχεύει στην προστασία των ιδιοκτητών από τους κακοπληρωτές ενοικιαστές.
 
Καθορίζεται νέα διαδικασία προσφυγής στο δικαστήριο με την εμπλοκή και του Πρωτοκολλητείου, γεγονός που αφήνει ερωτηματικά κατά πόσον αυτό είναι συνταγματικό. Μετά από διεξοδική συζήτηση της πρότασης νόμου, αυτή οδηγείται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συνεδρία της 22ας Νοεμβρίου, για να τεθεί σε ψηφοφορία. Με αυτήν μετατίθεται το βάρος της απόδειξης στον ενοικιαστή, ότι δηλαδή έχει καταβάλει τα ενοίκια.
 
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης να υποβάλει αίτηση για ανάκτηση κατοχής η οποία θα γίνεται δεκτή από τον πρωτοκολλητή του δικαστηρίου μόνο σε περίπτωση που συνοδεύεται είτε από απόδειξη του λογιστηρίου του δικαστηρίου, είτε απόδειξη κατάθεσης ή εμβάσματος από πιστωτικό ίδρυμα, για τα καθυστερημένα ποσά. Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη με μονομερή αίτηση να προχωρήσει σε απόδειξη της υπόθεσής του και να ζητήσει την έκδοση συνοπτικής απόφασης αν τηρηθούν κάποια χρονοδιαγράμματα. 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου στοχεύει να αντιμετωπίσει άδικες στρεβλώσεις που συντελούνται από συγκεκριμένους ενοικιαστές. Η προτεινόμενη νομοθεσία, είπε, διαλαμβάνει ότι αν ενοικιαστής δεν πληρώνει τα ενοίκια, ο ιδιοκτήτης μπορεί να του δώσει γραπτή προειδοποίηση. Εάν μετά την πάροδο 21 ημερών από την ημερομηνία προειδοποίησης δεν διευθετηθούν οι οφειλές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάει στον πρωτοκολλητή και να αρχίσει τη διαδικασία έξωσης. Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση στον πρωτοκολλητή, ο ενοικιαστής έχει 14 ημέρες να παρουσιάσει τις αποδείξεις πληρωμής των οφειλών του. Σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει η διαδικασία έξωσης και σε ένα μήνα γίνεται έξωση ανάκτησης εμπορικού υποστατικού και σε δύο μήνες οικιστικού υποστατικού. Αν ο ενοικιαστής παρουσιάσει αποδείξεις, αποκτά δικαίωμα υπεράσπισης στη διαδικασία έξωσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, με την προτεινόμενη τροποποίηση επισπεύδεται η διαδικασία επίδοσης και εξέτασης των αιτήσεων έξωσης ενώπιον του Δικαστηρίου και μεταφέρεται το βάρος της απόδειξης για την καταβολή του ενοικιοστασίου, στον ενοικιαστή. Πρόσθεσε πως όταν ενοικιαστής δεν πληρώνει το ενοίκιο, ο ιδιοκτήτης κέκτηται να προχωρήσει τη διαδικασία της έξωσης, η οποία για οικιστικό υποστατικό πρέπει να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και για εμπορικό σε τρεις μήνες. Περαιτέρω διευκρίνισε πως η ουσιαστική αλλαγή είναι η μεταφορά του βάρους της απόδειξης στον ενοικιαστή και συγκεκριμένα ο ενοικιαστής θα πρέπει να παρουσιάσει απόδειξη εξόφλησης όλων των ενοικίων στον πρωτοκολλητή. Αν δεν παρουσιαστούν οι αποδείξεις τροχοδρομείται η διαδικασία της έξωσης.
Αναφορικά με το κατά πόσον κάποιος ενοικιαστής μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν επιδιορθώσεις στο υποστατικό για αυτό και δεν πλήρωνε, ο κ. Νουρής είπε ότι αυτοί δεν θα αποτελούν υπεράσπιση, καθώς υπάρχουν διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο ενοικιαστής, σημειώνοντας πως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να κρατούν σε ομηρία τον ιδιοκτήτη. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο προτεινόμενος νόμος δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των αυξήσεων, κάτι για το οποίο η Βουλή θα επανέλθει.
 
 
Ο ίδιος είπε ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου ακούστηκαν και λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις των εμπλεκομένων περιλαμβανομένης και της προέδρου του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων και το κείμενο της πρότασης νόμου τροποποιήθηκε ανάλογα ώστε να ψηφιστεί μια δίκαιη νομοθεσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζοντας την αδικία θα υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου, προστατεύοντας ιδιοκτήτες που είχαν την ατυχία με ενοικιαστές που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. «Όπως δεν είναι ασυνεπείς όλοι οι ενοικιαστές, υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες που είναι χιλιούχοι και χρειάζονται το ενοίκιο για το ζην και όχι προς το ευ ζην», συνέχισε. Τόνισε ακόμα πως η διαδικασία έξωσης θα προωθείται μόνο για τις περιπτώσεις που ένας ενοικιαστής γίνεται στρατηγικός κακοπληρωτής.
 
Θετικός αντίκτυπος με επιφυλάξεις
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αφού ανέφερε ότι ο υφιστάμενος νόμος αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει πολλές ομοιότητες με τη διαδικασία εκποίησης, πρόσθεσε πως οι νόμοι γίνονται για να προστατεύουν όσους συμβάλλονται με καλή πίστη. Ανέφερε περαιτέρω ότι η πρόταση νόμου στοχεύει να άρει την εκμετάλλευση και την κακόπιστη μη καταβολή οφειλών, ωστόσο, συνέχισε στο κείμενο περιέχει πρόβλημα. Εξήγησε πως δεν μπορούν να τεθούν περιορισμοί στο δικαίωμα υπεράσπισης και εξέφρασε την άποψη ότι η πρόνοια για την εμπλοκή του πρωτοκολλητείου περιορίζει το δικαίωμα υπεράσπισης και μεταφέρει την αρμοδιότητα δικαστηρίου στον πρωτοκολλητή, ο οποίος θα καταστεί οιονεί δικαστήριο.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε πως είναι γεγονός ότι το κενό τυγχάνει εκμετάλλευσης από κάποιους που επιλέγουν να διαμένουν στην περιουσία άλλων χωρίς να πληρώνουν τις οφειλές τους. Η κ. Ερωτοκρίτου πρόσθεσε πως με την πρόταση νόμου όπως διαμορφώθηκε, στην ουσία γίνεται αυτόματη η διαδικασία ώστε ο ιδιοκτήτης να ανακτά την κατοχή του ακινήτου. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι κατά τη συζήτηση προέκυψε και η θέση ότι ο προτεινόμενος νόμος θα οδηγήσει τους ενοικιαστές να ζητούν απόδειξη και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες θα δίνουν απόδειξη και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε ικανοποίηση επειδή στον νόμο εισάγεται ηλεκτρονική επίδοση.
Τέλος, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, είπε ότι στόχος όλων είναι η προστασία του καλόπιστου ενοικιαστή και του καλόπιστου ιδιοκτήτη. Ο κ. Ευσταθίου πρόσθεσε πως θα φέρει προτάσεις νόμου, για να λυθούν επ’ ωφέλεια των καλόπιστων και άλλες πτυχές του νόμου, όπως οι επιδιορθώσεις των υποστατικών