Στο τελικό στάδιο δρομολόγησης εσωτερικής ιεραρχικής διαδικασίας αναθεώρησης των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης ή την αναστολή ποινικής δίωξης, βρίσκεται η Νομική Υπηρεσία.

Αυτό ανέφερε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, αλλά και σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, σε σχέση με τις εισηγήσεις της GRECO για το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα.

Το θέμα υπεδείχθη από το Κράτος Δικαίου, στην Έκθεση του 2023, ανέφερε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε ότι θα δικαιούται κάποιος με αίτηση να ζητήσει αναθεώρηση απόφασης της Νομικής Υπηρεσίας. Θα δημοσιοποιήσουμε τους κανονισμούς πάνω στους οποίους θα μπορεί να γίνει από κάποιον ενδιαφερόμενο η αίτηση για αναθεώρηση υφιστάμενης απόφασης και οι κανονισμοί θα τεθούν δημόσια, παρατήρησε.

Ο ενδιαφερόμενος θα ξέρει το αποτέλεσμα της αίτησης για αναθεώρηση που θα κάνει. Αν το θέμα αφορά σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, θα δίνουμε, όπως κάναμε στο παρελθόν, εξηγήσεις για τους λόγους που μας οδήγησαν σε μια απόφασή μας, είτε για ποινική δίωξη είτε για μη ποινική δίωξη, εξήγησε ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με τη νομοθεσία για τις ψευδείς ειδήσεις (“fake news”), ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «έχουν παρεξηγηθεί και τείνουν να παρεξηγούνται, ίσως τεχνηέντως, κάποιες δηλώσεις που έχω κάνει για ένα θέμα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι και απλό και σύμφωνο με την επιθυμία της πλειοψηφίας του κόσμου. Υπάρχει πλήρης σεβασμός, τουλάχιστον από εμένα προσωπικά, στο θέμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Η τοποθέτησή μου υπέρ ενός συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο είναι από το 2020 που πηγαινοέρχεται μεταξύ Βουλής και Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι γιατί θεωρώ ότι πρέπει ως κράτος να τραβήξουμε τη γραμμή μεταξύ ελευθερίας του λόγου και ασυδοσίας. Και δεν αναφέρομαι σε θέματα κριτικής. Αν διαβάσει κάποιος το νομοσχέδιο όπως διαφοροποιήθηκε μετά από πολλές συνεδρίες στη Βουλή, θα δείτε ότι το νομοσχέδιο αυτό, στην παρούσα του μορφή, είναι πάρα πολύ περιορισμένης έκτασης και αναφέρεται σε έκδηλα απειλητικές».

Τέλος ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι, έχουν κάτι να φοβούνται από το νομοσχέδιο αυτό. Είναι τόσο έντονα διατυπωμένο που δεν καλύπτει ούτε την έκφραση γνώμης, ούτε την έκφραση κριτικής, κατέληξε.