Τονίζει ότι δεν ήταν, δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει τώρα που διακυβεύεται το αύριο της οικονομίας και της πατρίδας μας , αυλικός του οποιουδήποτε. Μήνυμα με σαφείς αποδέχτες στο χώρο από τον οποίο αναδείχθηκε. Ο Μάριος Καρογιάν από το αξίωμα πλέον του προέδρου της ΔΗΠΑ λέει πολλά και ενδιαφέροντα για το πολιτικό σκηνικό, το όραμα του για το μέλλον, τις συνεργασίες κι όλα όσα του καταλογίζουν οι πρώην συναγωνιστές του με τους οποίους βρίσκεται σήμερα απέναντι.  

-Ο τόπος βυθίζεται. Κρίση υγειονομική, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, αδιέξοδο στο Κυπριακό. Τι δέον γενέσθαι όταν το πολιτικό σκηνικό θυμίζει Κολοσσαίο; Όταν ο ένας θέλει να εκδικηθεί τον άλλο; 

-Κανείς πριν από λίγους μόλις μήνες δεν θα περίμενε ότι στις αρχές της  τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα μια θανατηφόρα πανδημία θα έθετε την ανθρωπότητα ολόκληρη προ του υπαρξιακού διλήμματος να προστατέψει τη ζωή ή να σταματήσει την οικονομία. Σήμανε έτσι το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Mια νέα πολύ διαφορετική άρχισε με ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα δεν θα είναι εφεξής όπως ήταν πριν. Ακόμα κι αν με τα εμβόλια ελέγξουμε την υγειονομική κρίση, η κανονικότητα στην οποία ελπίζουμε να επιστρέψουμε δεν θα είναι αυτήν που ξέραμε. 

Θα έχουμε να διανύσουμε μια μεταβατική περίοδο από αυτές της Ιστορίας στη διάρκεια των οποίων “το παλιό που δεν έχει ακόμα πεθάνει θα παλεύει με το νέο που δεν έχει ακόμα γεννηθεί”. Από τη μεταξύ τους σύγκρουση θα προκύπτουν νέες αντιθέσεις και νέες συνθέσεις θα χρειαστεί να γίνουν μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο της επόμενης ημέρας.

Η μετά την υγειονομική οικονομική κρίση είναι πρωτόγνωρη διεθνής, δομική και σαρωτική. Πλήττει στον πυρήνα του ένα παραγωγικό μοντέλο που κυριάρχησε επί σειρά δεκαετιών. Όπως θα πλήξει σκληρότερα το υπερβολικά εξαρτημένο από τις εισαγωγές, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό οικονομικό μοντέλο της Κύπρου. Θα διαλύσει μύθους, αυταπάτες, εφησυχασμούς ετών. Θα φέρει στην επιφάνεια διαρθρωτικά προβλήματα που χρόνια τώρα κρυβόντουσαν κάτω από το χαλί. 

Σε κανένα πολιτικό Κολοσσαίο δεν θα μπορούν να λυθούν. Αντιθέτως το θέαμα που προσφέρεται εκεί θα θολώνει τα νερά, θα προκαλεί σύγχυση, θα συσκοτίζει την ουσία των διακυβευμάτων και θα βυθίζει την κοινωνία των πολιτών στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την απαξίωση. Την τελευταία άλλωστε εντείνει η τρέχουσα θεσμική κρίση ενώ ο κοινός εχθρός βρίσκεται προ των πυλών, ανάβει φωτιές και απειλεί την πατρίδα μας με αφανισμό. 

Η ΔΗΠΑ αρνείται να γίνει συμπαραγωγός ενός τέτοιου θεάματος.

-Η Δημοκρατική Παράταξη πώς θα πολιτευθεί; Με ρεβανσισμό, στοιχιζόμενη σε ισχυρό στρατόπεδο για να έχει μερίδιο στα «λάφυρα» της εξουσίας; 

-Ούτε με ρεβανσισμό ούτε με ανταγωνισμό για την νομή της εξουσίας σκοπεύει να πολιτευθεί η ΔΗΠΑ. Απευθύνεται στους πολίτες που επιζητούν ανανέωση του πολιτικού συστήματος και το στοίχημα της είναι να συμβάλει στην αλλαγή των όρων της λειτουργίας του. 

Γι’ αυτό αγωνίζεται για την αναγέννηση του Κέντρου. Γι’ αυτό επιδιώκει την ανάκτηση του ρυθμιστικού του ρόλου. Γι’ αυτό πιστεύει σε ένα Κέντρο που λειτουργεί ως χώρος αναφοράς των μετριοπαθών, προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών. Μόνον εκεί θα μπορούν να επιτευχθούν οι συνθέσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στο μέλλον

-Με ποιο όραμα, λοιπόν, γίνεται η επάνοδος στο πολιτικό σκηνικό; Γιατί ένας πολίτης να στραφεί σε εσάς ότι θα λειτουργήσετε διαφορετικά όταν η απαξίωση κτυπά κόκκινο; 

-Η απαξίωση χτυπά κόκκινο για συγκεκριμένους λόγους. Είναι η συνέπεια του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται ο κομματικός ανταγωνισμός. Προσχηματικοί διάλογοι. Αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις. Αλληλοϋπονόμευση. Ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών αντί πολιτικών επιχειρημάτων, ιδεών και δημιουργικών προτάσεων… 

Πρόκειται για έναν αυτοκαταστροφικό ανταγωνισμό. Υπονομεύει την Δημοκρατία, δεν προάγει το κοινό καλό, δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ισοπεδώνει τα πάντα και κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι είναι όλοι ίδιοι, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται ειλικρινά για τα πραγματικά προβλήματά του. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος και είναι αυτό που καθιστά τον μηδενισμό ιδεολογία της αποχής αλλά και της εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακοίνωσαν συνεργασία ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

Δεν είναι, όμως, με τους πολίτες απόντες που θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και σίγουρα χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους δεν είναι δυνατόν να πετύχει η κοινή προσπάθεια που οφείλουμε να καταβάλουμε για να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά η Κύπρος και να βρει το νόημά της η Δημοκρατία μας. 

Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα για το μέλλον της πατρίδας μας και της νέας γενιάς. Χωρίς αυτό, δεν θα στέρξουν οι συμπολίτες μας τη δύσκολη προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Όσο δεν βλέπουν κάτι να αλλάζει και δεν ακούν κάτι καινούργιο, δεν πρόκειται να επανέλθουν στον δημόσιο χώρο και να πάρουν τον λόγο. 

Αν δεν αλλάξει εδώ και τώρα η ρότα του κομματικού ανταγωνισμού ακολουθώντας το αστέρι της γέννησης του νέου, το χάσμα που θα μας χωρίζει από το μέλλον θα μεγαλώνει συνεχώς. Όραμά μας είναι ακριβώς η γεφύρωσή του.

– Στο κομματικό σκηνικό δεν υπάρχει, όμως, αλληλοανοχή, κουλτούρα διαλόγου, συνεργασιών στη βάση πολιτικών θέσεων παρά μόνο πάρε-δώσε. Μπορείτε και θέλετε να συμβάλετε σε αλλαγή σελίδας μπας και δούμε καλύτερες μέρες; 

-Μα αν δεν αλλάξει κάτι στην πολιτική μας κουλτούρα, θα βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στη μιζέρια των αντιθέσεων του παρελθόντος και θα χάνουμε τα τρένα που φεύγουν με την ταχύτητα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Θα μένουμε δέσμιοι του παλαιοκομματισμού, του δογματισμού, των διχασμών, των ετσιθελισμών και των αναχρονισμών του χθες, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι μας  συγκλίνουν ήδη σε κοινούς τόπους που αν δεν δημιουργήσουμε και στην Κύπρο θα βρεθούμε σε ένα θλιβερό περιθώριο. Την ώρα που στην Κύπρο οι τοξίνες του κομματικού ανταγωνισμού δηλητηριάζουν καθημερινά τις σχέσεις των πολιτών με τα κόμματα και τις σχέσεις των κομμάτων μεταξύ τους, στην Ευρώπη συμφωνούν στις νέες στρατηγικές προτεραιότητες που είναι η αναθεώρηση επιλογών που κυριαρχούσαν τα τελευταία πολλά χρόνια, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, η στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας, η οικολογική μετάβαση σε μορφές πράσινης ανάπτυξης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η  σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η στροφή στην πραγματική οικονομία, η στην ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της Ευρώπης. 

Αν δεν ακολουθήσουμε το παράδειγμά της, κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε από τυφλό κομματισμό που μοιραία θα μας οδηγήσει στην ακυβερνησία, όπως παρολίγον να συμβεί με την μη ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού! Κι’ αυτό με το πρόσχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Λες και η διαφθορά και η διαπλοκή θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν από ένα Κράτος που θα έχει παραλύσει και από θεσμούς που θα έχουν παντελώς απαξιωθεί! 

Αντί λοιπόν να απογοητεύουμε, αναστατώνουμε και αγανακτούμε τους συμπολίτες μας θα ήταν καλύτερα να τους λέμε αλήθειες, να τους δίνουμε ελπίδες, να αλλάξουμε.. Το λιγότερο που τους χρωστάμε είναι αλήθεια, ελπίδα και αλλαγές. Γιατί αν το πολιτικό μας σύστημα συνεχίσει να συμπεριφέρεται σαν τίποτα να μην έχει συμβεί και τίποτα να μην έχει μεσολαβήσει, η οργή τους θα ξεσπάσει με απρόβλεπτες συνέπειες.

-Θα είστε ένα κομμάτι του Δημοκρατικού κόμματος εναντίον ενός άλλου κομματιού; Πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη; 

-Όχι! Δεν θα είμαστε καθόλου ένα κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος εναντίον ενός άλλου. 

Δεν ανήκουμε στις δυνάμεις που εξαντλούνται σε μάχες οπισθοφυλακών. Είμαστε κομμάτι των δυνάμεων που δίνουν την μάχη του νέου εναντίον του παλιού. Ούτε εμμονικοί αρχηγισμοί προσωπολατρικού τύπου που διαστρεβλώνουν την έννοια του πολιτικού Κέντρου και αποσυνθέτουν τον ενδιάμεσο χώρο χαρακτηρίζουν την ΔΗΠΑ. Ούτε ηγεμονικές βλέψεις που να απειλούν την πολιτική σταθερότητα χάριν προσωπικών επιδιώξεων. 

Είναι με νέα πρόσωπα και μίαν ατζέντα συναινετικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάζουν το ρόλο του Κράτους, τη λειτουργία της οικονομίας, τις σχέσεις με το φυσικό περιβάλλον, τις σχέσεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τις σχέσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα που θα δώσει την προεκλογική της μάχη η ΔΗΠΑ. Και είναι με προτάσεις για μια νέα οικονομία της γνώσης, της τεχνολογίας της καινοτομίας, της κοινωνικής συνοχής και της αειφορίας που θα αναμετρηθεί με τον πολιτικό ανταγωνισμό.

– Ρεβανσισμός σε πλήρη εξέλιξη; Εκεί που είσαστε, είναι σήμερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε μια άτυπη συνεργασία με τα ΑΚΕΛ, κι εκεί που ήταν, είστε εσείς… και δέχεστε βολές για προσπάθεια συρρίκνωσης του ΔΗΚΟ… 

-Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Είναι άλλο πράγμα να είσαι κόμμα του Κέντρου με ρυθμιστικό ρόλο και να τον ασκείς υπεύθυνα συνεργαζόμενος με ένα άλλο κόμμα εξουσίας με διαφορετική ιδεολογική ταυτότητα προκειμένου να διασφαλίσεις την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα του τόπου εντός ενός μετριοπαθούς και ρεαλιστικού πλαισίου. Και είναι ένα πολύ διαφορετικό πράγμα να απεμπολείς τον ρυθμιστικό σου ρόλο ασκώντας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και μάλιστα εναντίον μιας κυβέρνησης με την οποία στο κάτω-κάτω δεν είχες όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές οικονομικής φιλοσοφίας. 

-Απο την Αριστερά ακούμε ότι δεν σας αποκλείουν από την εξίσωση. Μπορεί να είστε κομμάτι στο υπό συγκρότηση πάζλ; ‘Η θα παραμείνετε «αυλικοί» του Προεδρικού όπως σας χαρακτηρίζουν οι πρώην συναγωνιστές σας; 

-Αυλικός δεν υπήρξα ποτέ και κανενός. Ούτε και πρόκειται να γίνω τώρα που διακυβεύεται το αύριο της οικονομίας και της πατρίδας μας. Θα παραμείνω συνεπής με τη λογική του μέτρου και του εφικτού, προσηλωμένος στην εξυπηρέτηση της κατεπείγουσας ανάγκης να κινηθεί η χώρα προς την ανάκαμψη με στρατηγικό βάθος, λιγότερο εφήμερες επιλογές και περισσότερες προϋποθέσεις δημιουργίας ενός σύγχρονου επιτελικού Κράτους. Με ρόλο και λόγο σε στρατηγικούς τομείς αλλά χωρίς τα πελατειακά χαρακτηριστικά μιας υπερτροφικής και αντιπαραγωγικής γραφειοκρατίας κρατικιστικών αντιλήψεων και παρωχημένων νοοτροπιών. Είμαι, με άλλα λόγια, ανοιχτός σε οποιεσδήποτε συνεργασίες αρκεί να επιτρέπουν στην Κύπρο να κάνει ένα συλλογικό, ποιοτικό και επιτυχές άλμα στο μέλλον.

ΟΙ ΦΙΛΙΕΣ ΟΥΤΕ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ

– Σας απασχολεί η εικόνα της χώρας μας; Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τη διαφθορά να είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που συζητεί η κοινή γνώμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί; Ο δικηγόρος στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα είναι του χώρου σας; 

-Δεν αξίζει στην Κύπρο μας τέτοια εικόνα. Προσβάλλει την πατρίδα μας, προσβάλλει τον λαό μας, προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Ψαλιδίζει τις δυνατότητες και τα όνειρα των νέων μας. Με την οικογένεια Πιττάτζη είμαστε παλιοί οικογενειακοί φίλοι. Ιδιαίτερη σχέση έχω με τον Φώτο Πιττάτζη. Γνωρίζω ότι είναι μια πολιτικοποιημένη οικογένεια. Σ’ ό,τι αφορά τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη δεν γνωρίζω τις κομματικές του προτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω ότι οι προσωπικές φιλίες ούτε ενοχοποιούνται ούτε ενοχοποιούν.

– Επιτρέψτε μου να επιμένω για τη διαφθορά. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; 

-Είναι το «σαράκι» που κατατρώει τον κοινωνικό ιστό, αποστερεί σημαντικούς πόρους από την ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα, διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και, εν τέλει, καταβαραθρώνει τους θεσμούς του κράτους. Δύσκολα μπορεί να ξεριζωθεί, εκτός και αν εκπληρωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Η “επιχείρηση καθαρά χέρια” στην Ιταλία, την δεκαετία του 90, αποτελεί ένα διδακτικό προηγούμενο.

Με άλλα λόγια, απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, ριζική αλλαγή νοοτροπίας, βαθιές τομές στις σχέσεις κράτους πολίτη και κράτους– οικονομικής εξουσίας. Απαιτείται ουσιαστική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και προώθηση μέτρων «απεξάρτησης» των ΜΜΕ από κυβερνητικές ή επιχειρηματικές επιρροές. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει πραγματική έρευνα όλων των φαινομένων που αμαύρωσαν το όνομα της Κύπρου τα τελευταία 30 χρόνια, όποιο και αν είναι το τίμημα, όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι. Πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των διαπλεκομένων μια και έχει αποδειχθεί ότι εκτός από διαχρονική είναι στην Κύπρο και πολιτικά πολύχρωμη. Όλα τα άλλα είναι υποκρισίες και για εσωτερική λαϊκή κατανάλωση. 

Συκοφαντίες τα περί δεκανικιών από την Πινδάρου

-Η εκλογική συνεργασία με τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα έχει συνέχεια πέραν των βουλευτικών; Αλήθεια, γιατί δεν κάνετε μια καθαρή συνεννόηση και συμπόρευση όλοι μαζί και ο κάθε ένας συγκροτεί και μια πολιτική ομάδα; 

-Εννοείται ότι ορίζοντάς μας δεν είναι οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Το εγχείρημά μας είναι μακράς πνοής, βασίζεται στο σεβασμό της ιστορίας, των απόψεων και της συνεισφοράς των συντελεστών του. Δεν είναι η μονολιθικότητα που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του. Είναι η κοινότητα των αντιλήψεων και των οραμάτων για ένα Κέντρο με ικανότητά του να ενώνει δυνάμεις, να δίνει χώρο στις πιο προοδευτικές, να εμπνέει τις πιο δημιουργικές, να εκφράζει τις νεότερες γενιές, να μιλάει με τη γλώσσα της εποχής τους κι όχι των αναλύσεων που πλέον δεν ισχύουν.

– Προφανώς και ακούτε τι σας χρεώνουν… ότι είστε εκεί που είστε, λόγω ρουσφετιού… σας δίνουν μάλιστα και διακρίσεις. Τι απαντάτε; 

-Καλοσύνη τους…. όμως «άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη»!

-Πού βλέπετε τον εαυτό σας μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021; Επάνοδος στην προεδρία της Βουλής είναι στα σχέδια σας; 

-Έχω κάνει τις σκέψεις μου εδώ και πολύ καιρό. Προς το παρόν αποκλειστικός μου σκοπός είναι να εργαστώ σκληρά με όλους τους ανθρώπους και με όλους τους συναγωνιστές που θα είναι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ – Συνεργασία «Δημοκρατικών Δυνάμεων», καθώς και με όλα τα υπόλοιπα στελέχη, για να έχουμε όσο το δυνατό πιο ισχυρότερη φωνή και παρουσία στο νέο Κοινοβούλιο. 

Από την επόμενη μέρα θέλουμε να είμαστε η ισχυρή κεντρώα και εθνικά ωφέλιμη δύναμη που θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της ατζέντας για την Κύπρο της νέας εποχής, για να ανοίξει ο δρόμος σε  ένα πιο αισιόδοξο, ελπιδοφόρο και ασφαλές αύριο για τις επόμενες γενεές.

– Τι απαντάτε σε όσους επιμένουν ότι βρεθήκατε στην προεδρία του ΔΗΚΟ με δεκανίκια από την Πινδάρου και ότι πάλι με δεκανίκια του ίδιου χώρου, διεκδικείτε επάνοδο στη Βουλή; 

-Μια ακόμα μυθοπλασία. Όπου δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα, κάποιοι στρεψοδικούν, φαντασιώνονται και παραμυθιάζουν. Τα περί δεκανικιών από την Πινδάρου είναι συκοφαντίες και ακραίοι πολιτικοί παραλογισμοί. Σε ό,τι δε αφορά την προεδρία του ΔΗΚΟ με προσβάλλουν προσωπικά και είναι άκρως προσβλητικά για τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, όπως και για το ΔΗΚΟ. Να θυμίσω μόνον στους έχοντες μνήμη χρυσόψαρου και για την ιστορία ότι σ΄ εσάς προσωπικά είχα δώσει συνέντευξη τότε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έπρεπε να παραμείνει στην προεδρία του ΔΗΚΟ μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Θεωρώ επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι με τον τότε Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νίκο Κλεάνθους, είχα άριστη προσωπική και πολιτική σχέση.

Τρίτο γεγονός, ο λαός με είχε τιμήσει με την εμπιστοσύνη και την ψήφο του εκλέγοντας με βουλευτή Λευκωσίας με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Είχα δηλώσει ευθαρσώς ότι ούτε ενδιαφερόμουν ούτε αισθανόμουν ακόμα έτοιμος να επωμισθώ το βάρος ηγετικών ευθυνών, αλλά ούτε και είχα μια τέτοια φιλοδοξία τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. 

Το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν είναι της παρούσης. Το αφήνω μέχρι εδώ. Ήταν άλλωστε μια καθαρά ενδοκομματική διαδικασία.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, θεωρώ ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να “χαρίζει” ένα κόμμα οπαδούς σε ένα άλλο διακινδυνεύοντας μάλιστα να χάσει μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπως θα είναι αυτή των βουλευτικών εκλογών. Μόνον νοσηροί εγκέφαλοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν το αντίθετο. 

– Αλήθεια, πόσο συχνά μπαινοβγαίνετε στο Προεδρικό; 

-Λυπούμαι που θα στεναχωρήσω τους γνωστούς καλοθελητές. Στο Προεδρικό πηγαίνω μόνο στα πλαίσια των θεσμικών μου αρμοδιοτήτων και μόνον όταν συντρέχει κάποιο σοβαρό θέμα. Σίγουρα πάντως πολύ λιγότερες φορές από τους όψιμους κατήγορούς μου.

Μας ανησυχεί τάση εντός ΗΕ για όποια λύση

– Πώς εκτιμάτε την κατάσταση στο Κυπριακό; Και τί προβλέπετε ενόψει πενταμερούς διάσκεψης; 

-Είναι η δυσκολότερη που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες. Πρώτον γιατί η Άγκυρα και ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα έχουν αποστασιοποιηθεί από τη συμφωνημένη βάση για λύση Έχουν στραφεί προς μια καθόλα απαράδεκτη λύση δύο κρατών. Δεύτερον γιατί οι κινήσεις τους στην Αμμόχωστο στοχεύουν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Τρίτον γιατί το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για την εξεύρεση λύσης σε αρχές φαίνεται να έχει εξασθενήσει. 

Η ανησυχία μας εντείνεται ακόμα περισσότερο, γιατί και ορισμένοι κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την οποιανδήποτε λύση. Αυτή η στάση ευνοεί, ασφαλώς τον δυνατόν.

Γι’ αυτό η Τουρκία νιώθει την άνεση να κινείται εκτός πλαισίων των ΗΕ και της ΕΕ. Ο θρυματισμός του εσωτερικού μετώπου δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της πλευράς μας. Δεν είμαι αισιόδοξος. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια εξεύρεση λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων του ΣΑ και του κοινοτικού κεκτημένου. Και προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον ΠτΔ να κινηθεί.