Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πώς ορίζεται το «ακραίο»; Κατά Μπαμπινιώτη, που ελπίζω να μην τον αμφισβητήσουν και αυτόν οι ψεκασμένοι, η λέξη αναφέρεται σε «υπερβολικές ή απίθανες καταστάσεις, ιδέες, κ.τ.λ.». Το «απίθανες» δεν χρειάζεται να το ερμηνεύσουμε.

  Πάμε παρακάτω τώρα. Στο «διά ταύτα» του σημερινού μου σημειώματος, που επιχειρεί μια πρώτη «προσωπο-ανάλυση», όχι τόσο εκείνων που έχουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, όσων εκείνων που έχουν τη βεβαιότητα ότι πίσω από αυτά κρύβονται κάποιες σκοτεινές και ύπουλες δυνάμεις, από τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι και τον σατανά αυτοπροσώπως, ή και τους Εβραίους.

  Η «περίπτωση» με απασχόλησε κατ’ αρχάς δημοσιογραφικά, με την έννοια ότι έχω αρχίσει, εδώ και λίγο καιρό, να ψάχνω τα χαρακτηριστικά αυτών των ακραίων ανθρώπων. Και πρέπει να πω ότι πλούσιο υλικό απεκόμισα αυτές τις ημέρες όταν, με αφορμή την ανάρτηση ενός διαπρεπούς γιατρού στο site του νοσοκομείου του για την ελπίδα, όπως λέει, που φέρνει με την έλευση του 2021η έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19.

  Η πρώτη μου διαπίστωση (που απορρέει και από ακόμα περισσότερο υλικό που συνέλεξα και από άλλα social media, συγκεκριμένα το Twitter και το Facebook), μιλάμε πλέον για ένα δείγμα πολύ μεγάλο, είναι ότι το 83% αυτών των αναρτήσεων εναντίον του εμβολιασμού κυριαρχούνται από αγένεια. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή φανερώνεται με τη χρήση ενός «επιθετικού ενικού» προς το πρόσωπο με το οποίο διαφωνούν (π.χ.: «καλά, εσύ ποιος νομίζεις τώρα ότι είσαι;», ή και «ξέρω καλά τι καπνό φουμάρεις∙ να δούμε πόσα έχεις πάρει από τη Pfizer για να λες υπέρ των εμβολίων». Στη χειρότερη δε, φτάνει να εκδηλώνεται ακόμα και με απειλές, όπως π.χ. «σε ξέρουμε καλά, πρόσεχε», «για πες μας από ποιον πήρες το οικόπεδο που έκτισες το σπίτι σου, ξέρουμε πού μένεις». 

  Δεύτερη διαπίστωση, βάσει του δικού μου δείγματος πέραν των 530 αναρτήσεων σε διάστημα μιας εβδομάδας, είναι ότι το 76% αυτών υποδηλώνει έλλειψη παιδείας, για να μη πω και αγραμματοσύνη. Η ανορθογραφία κυριαρχεί σε σχεδόν όλα τα γραφόμενά τους, όπως π.χ. αυτό, από τον Γ.Τ., που απευθύνεται σε γιατρό:

«ρε μεγαλοι επιστημωνες και προφεσορες δεν σας εχουμεν εμπιστωσυνη. βαρτε τα εμβολια αυτους που σας εμπιστευοντε. και στα παιδια σας και σε σας. για να ειστε προστατευμενοι απο εμας». 

  Ή και αυτό: από τον/την Α.Π. «Σόστε τη ψιχή σας κι αφίστε το παραμιθι του κοβιντ-19».

  Δεν πείραξα ούτε γράμμα και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά είναι από τα πιο λάιτ, τα πιο … καλογραμμένα!

  Τρίτη διαπίστωση:  Ένα ποσοστό λίγο πιο πάνω από το 60% κυριαρχείται από άτομα που, στο προφίλ τους προτάσσεται ένας συνδυασμός σημαιών (της Ελλάδας, της Κύπρου και του Βυζαντίου, με τον δικέφαλο) και πολλές ρήσεις πατριωτικού περιεχομένου όπως «Εν Τούτω Νίκα», «Μολών Λαβέ», κ.τ.λ. Επίσης, σε λογαριασμούς αντιεμβολιαστών, αποκλείεται να μη βρεις «ονόματα» που να μην ταυτίζονται με τους Θεούς του Ολύμπου. Ενδεικτικά, ένας κύριος που ταυτίζει τον εαυτό του με τον Δία, λέει τα εξής σχετικά με την προτροπή γιατρών να εμβολιαστούμε:

«Έτσι ξαφνικά όλοι οι διευθυντές κλινικών αγάπησαν το εμβόλιο κ το προτείνουν σε όλους. Αν ήμουν η φαρμακευτικη εταιρεία εχτος από τους διεφθαρμένους δημοσιογράφους κ πολιτικούς, θα προσεγγιζα κ τους μεγάλο γιατρούς διευθυντες κλινικών. Οποιος βιαστεί να κρίνει όσα γράφω να λάβει υπόψιν ότι δεν μπορώ να γράψω όσα γνωρίζω για αυτό το θέμα.».

  Αυτό το μοτίβο, του δήθεν «ξέρω πολλά» και «μην ανοίξω το στόμα μου», ή «δεν μπορώ να πω όσα ξέρω», το συναντάμε παντού, σε κάθε ανάρτηση του αντιεμβολιαστικού μετώπου – ή τουλάχιστον αυτού που έχει επιλέξει να «συγκρούεται», ή ελπίζει να προκαλέσει διάλογο με επιστήμονες τους οποίους, κατά τα άλλα βρίζει και προσβάλει.

  Ένας επισκέπτης μιας τέτοιας πλατφόρμας-αντιπαράθεσης, ο κ. Α.Π., προσπάθησε με μια απλή σκέψη του να καταλάβει αυτούς που πυροβολούν τη λογική:

«Ρωτώ και ξαναρωτώ. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, ικανοποιητική απάντηση δεν πήρα. Τι είναι αυτό που ωθεί ανθρώπους εντελώς αδαείς, σχεδόν αναλφάβητους, που μετά δυσκολίας γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, ανθρώπους που δεν πεθαίνουν από ασφυξία επειδή η αναπνοή γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτεί σκέψη, ποια δύναμη είναι λοιπόν αυτή, που τους οπλίζει με τόση αυτοπεποίθηση, με τέτοιο θράσος, ώστε να κάθονται να γράφουν «αναλύσεις» επί ιατρικών θεμάτων (περί των εμβολίων, της δράσης τους, των συστατικών τους, περί λοιμωξιολογίας, περί ιών, κλπ, κλπ, κλπ), αμφισβητώντας ταυτόχρονα τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας (99,9%) των ειδικών ανά τον κόσμο;».

  Οι απαντήσεις που πήρε ο κ. Α.Π, ήταν σκέτος οχετός και συνωμοσιολογία. Όπως αυτή του κ. Α.Τ.:

«Μήπως τελικά το θέμα ξέφυγε από ιατρικό και πήγε στο πολιτικόοικονομικό με ότι αυτό συνεπάγεται;;; (πχ μίζες, έξοδα πολυεθνικων, αναλώσιμα, πολιτική ευθύνη, στιρηξη των πολιτικών από τις πολυεθνικές κλπ κλπ κλπ);;;;;;;» – Και πάλι, κατά λέξει, δεν αλλάζω ούτε στίξη, διότι κάθε μία από αυτές έχει θαρρώ και την σημειολογία της. 

  Αυτά για σήμερα. Και μάλλον δεν θα επανέλθω. Έχουμε σοβαρότερες δουλειές.