Με την έγκριση του Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 10 τράπεζες υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στο Σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και έχουν αποδεκτεί τους όρους του Σχεδίου. Οι τράπεζες είναι: Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική, RCB Bank, Αlpha Bank Cyprus, Eurobank Cyprus, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), Societe Generale Bank – Cyprus, Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, Astrobank, Ancoria Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδράσεις για δικαιώματα προς εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Tα κριτήρια που θα εξεταστούν από τις τράπεζες για να καταστεί δικαιούχος ο αιτητής αποτελούν: ο σκοπός του δανείου, το συνολικό ύψος του δανείου, το μέρος του δανείου που θα επιχορηγείται το επιτόκιο, το συνολικό ύψος του επιτοκίου, η μη προβληματική επιχείρηση, η ρύθμιση φορολογικών οφειλών προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για επιχορήγηση του επιτοκίου παραχωρείται αυτόματα με την έγκριση του δανείου από την τράπεζα νοουμένου ότι πληρούνται τα κριτήρια του Σχεδίου. Για τα δάνεια τα οποία θα επιδοτείται το επιτόκιο, η κεφαλαιοποίηση των τόκων θα πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση κατά την 30/6 και 31/12 έκαστου έτους. Για το έτος 2020 η πρώτη απαίτηση θα καταβληθεί μέχρι την 31 Μαρτίου του 2021 και θα καλύψει ολόκληρη την περίοδο από 1/3/2020 μέχρι 31/12/2020. Για το έτος 2020 η πρώτη απαίτηση θα καταβληθεί μέχρι την 31 Μαρτίου του 2021 και θα καλύψει ολόκληρη την περίοδο από 1/3/2020 μέχρι 31/12/2020.

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν προς το Γενικό Λογιστήριο εντός 45 ημερών από την ημερομηνία κεφαλαιοποίησης των τόκων ηλεκτρονικό αρχείο για επιβεβαίωση του υπολογισμού του επιδοτούμενου επιτοκίου ανά δάνειο. Το Γενικό Λογιστήριο θα προβαίνει σε δειγματοληπτικό έλεγχο μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά πόσο η επιχείρηση έχει προβεί σε απολύσεις προσωπικού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις πέρα του 2% του προσωπικού που απασχολούσαν χωρίς αντικατάσταση (εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως) και για περίοδο 6 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης του Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πριν την καταβολή της πληρωμής, το Γενικό Λογιστήριο δύναται να ζητήσει από την τράπεζα οποιαδήποτε επιπλέον παραστατικά για την απαίτηση πληρωμής τόσο για το σύνολο της απαίτησης όσο και ανά δάνειο. Η επιδότηση θα καταβάλλεται προς την τράπεζα εντός 3 μηνών από την ημερομηνία κεφαλαιοποίησης των τόκων δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και 31 Μαρτίου έκαστου έτους.