Ο Νίκος Τινής, επιχειρεί μια αναδρομή στη στάση του κόμματος στο κυπριακό πρόβλημα.
Το ΑΚΕΛ ιδρύθηκε στις 14 Απριλίου 1941 από προσωπικότητες και πολιτικούς της τότε εποχής. Η φράξια επικρατεί και στο Β’ Συνέδριο 30/1/1943 το ΑΚΕΛ ρίχνει το σύνθημα της αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού. Δεν θα αμφισβητήσω τον πατριωτισμό του ΑΚΕΛ που το 1946 συνεργάστηκε με διάφορα στοιχεία της Δεξιάς και κέρδισε διάφορους Δήμους, ούτε ότι αντιτάχθηκε στον Νίκο Ζαχαριάδη για αυτοκυβέρνηση που θα οδηγούσε σταδιακά στην Ένωση, ούτε τη νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ στις 16/1/1949 που διακήρυξε τη γραμμή της Ένωσης που ήταν διακαής πόθος των Ελληνοκυπρίων, ούτε γιατί άφησε την Εθναρχία να αναλάβει τα ηνία του ενωτικού δημοψηφίσματος στις 15/1/1950. Ακολούθησε η αποβολή του Αδάμ Αδάμαντος από το κόμμα (μετά από χρόνια φαίνεται ότι έγινε αυτοκριτική και τον τίμησε με προτομή στο νεκροταφείο της Αμμοχώστου).
Ο μη πρωταγωνιστικός ρόλος του ΑΚΕΛ στην επανάσταση του 1955 – 59 για ψωμί και ελευθερία βαραίνει σήμερα το επίσημο ΑΚΕΛ. Ίδρυσε την ΕΔΟΝ για αντιπαράταξη της ΑΝΕ. Δεν κρίνω γιατί το ΑΚΕΛ το 1960 ενώ ήλθε αντιμέτωπο στις πρώτες προεδρικές εκλογές με τον Μακάριο, στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν μπήκε κάτω από τον «τσιουππέ» του αποδεχόμενο 9 βουλευτές (τόση ήταν η δύναμή του; Γιατί δεν διατήρησε τη διαφωνία του στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου;). Δεν θα κρίνω γιατί το ΑΚΕΛ φίλεψε με το πατροπαράδοτο καρυδάκι (γλυκό) τον χουντικό Ασλανίδη ούτε γιατί αργότερα οικειοποιήθηκε την αντίσταση της ΕΔΕΚ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών.
Δεν θα κρίνω το ΑΚΕΛ γιατί ονόμασε τον Γλαύκο Κληρίδη «καλό καραβοκύρη» και αργότερα αντιτάχθηκε στην έλευση των S300 στην Κύπρο για να μην κάνουμε δήθεν πολιτική των κανονιοφόρων.
Η προσπάθεια του Γιάννου Κρανιδιώτη για παρεμπόδιση παροχής κονδυλίων της Ε.Ε. προς την Τουρκία (προένταξη) έφερε καρπούς (το ΑΚΕΛ απέρριψε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κ.Δ. και αργότερα όπως κάνει πάντα –όρα Αδάμ Αδάμαντος– να τον τιμήσει). 
Σχέδιο ΑΝΑΝ: Δεν θα σχολιάσω τη μη έγκριση από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ (Κόλιν Πάουελ) του αιτήματος του ΑΚΕΛ για εγγύηση και εφαρμογή του σχεδίου ΑΝΑΝ, που το υποχρέωσαν να ψηφίσει «Όχι» στο ρατσιστικό αυτό σχέδιο της ΔΔΟ. Δεν θα σχολιάσω που το ΑΚΕΛ έμεινε κολλημένο στις ιδέες του 20ού αιώνα και προσπαθεί όπως και τα άλλα κόμματα, να αντλήσει δύναμη από την ιστορική προσωπικότητα του Μακαρίου. Δεν θα σχολιάσω το μνημόνιο συναντίληψης του Δ. Χριστόφια με τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις Βάσεις (είναι φίλος μου ο άνθρωπος), το πρόβλημα να το λύσουν τα εγγόνια μας. Δεν θα σχολιάσω το αλαζονικό εγώ του Δ. Χ. (εγώ ξέρω καλύτερα) που μας έφερε τα μνημόνια και την αρχή της οικονομικής καταστροφής. Δεν θα σχολιάσω «το κόμμα και τα μάθκια σας» αντί να πει την Κύπρο και τα μάθκια σας, τα δύο χρόνια καθυστέρησης για διάτρηση και εύρεση φυσικού αερίου (Πραξούλα Αντωνιάδου). Δεν θα σχολιάσω που το 1977, ο τηλεβόας του ΑΚΕΛ φώναζε οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, είναι αδελφοί μας. Σήμερα ο Ερντογάν και ο Χουλουσί Ακάφ μιλούν για προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ αδελφών μας όπως κάναμε το 1974. Τελικά οι Τουρκοκύπριοι με ποιους είναι αδέλφια, της Τουρκίας ή του ΑΚΕΛ;
Δεν θα σχολιάσω που το ΑΚΕΛ άφησε την αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία να ατονίσει. Πέμπτη 3/10/2019 «Φ» Αντρος Κυπριανού – «Μπορεί στο πλαίσιο Γκουτέρες να μην καταγράφεται η ακύρωση των εγγυήσεων αλλά στα δείπνα ήταν ξεκάθαρος» (με προφορικές κουβέντες θα λύσουμε το Κυπριακό;)
3/10/2019 ΡΙΚ- Χρίστος Χριστοφίδης «κατατέθηκε έγγραφο από τον κ. Κοτζιά για τις εγγυήσεις» αλλά δεν μας είπε ποιος το απέρριψε (ασφαλώς η Τουρκία).
Ο Γ. Γραμματέας του ΑΚΕΛ συνέφαγε 2 φορές στην Πόλη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. 
Κουκουμάς στο ΡΙΚ 5/10/2019 «ο Άντρος στην Τουρκία πήγε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Τουρκίας και όχι να τους προειδοποιήσει».
Ευθυγράμμιση Άστρων- Πρώτη φορά τον Δεκέμβρη του 2011 (Μουν-Χριστόφιας-Έρογλου). Δεύτερη φορά Έιντα στο Κρανς Μοντανά και η τρίτη φορά πριν δύο τρεις εβδομάδες από τον Γιώργο Γεωργίου του ΑΚΕΛ, την επόμενη μέρα από τον γ.γ. Άντρο Κυπριανού σε δηλώσεις του και από τον Ερντογάν σε ομιλία του στη Γ. Συνέλευση του ΟΗΕ. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στο WIN-WIN για το φυσικό αέριο της ΑΟΖ της Κύπρου.
Η Κύπρος έχει τα διπλωματικά εφόδια για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις (Κρανιδιώτης, πάγωμα 8 κεφαλαίων. Τα συμφέροντα της Ε.Ε. από την ΑΟΖ της Κύπρου είναι περισσότερα από τις επενδύσεις κρατών στην Τουρκία). Τέλος πρέπει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ να σταματήσει να το παίζει πατερούλης ως ο επιτήδειος ουδέτερος στο Κυπριακό. Ας κάνει μια δημοσκόπηση ανάμεσα στον Ακελικό λαό σχετικά με τη Δ.Δ.Ο. αν την δέχεται ή την απορρίπτει.
Υ.Γ. Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές δεν ήταν δικοινοτικό. Η προσπάθεια δικαίωσης της πολιτικής Χριστόφια φέρνει το ΑΚΕΛ σε αντίθεση με την αριστερή πολιτική που πρέπει να έχει για το Κυπριακό και τους Ακελικούς πατριώτες, προσπαθώντας να φέρει την Ε.Ε. πιο κοντά στους Τουρκοκυπρίους και όχι το αντίθετο.