Ο Πανίκος Νεοκλέους γράφει για λανθασμένη, κατά την άποψή του, σήμανση πάνω στο οδόστρωμα δρόμου σε πολυσύχναστη διασταύρωση στη Λευκωσία.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιο θέμα το οποίο πιστεύω αφορά αρκετούς οδηγούς, κυρίως αυτούς οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν συχνά τη Λεωφόρο Ακροπόλεως, όπως πιθανό και άλλους δρόμους της Λευκωσίας. Επειδή εδώ και πολλά χρόνια είμαι μόνιμος κάτοικος Λάρνακας, τα τελευταία πολλά χρόνια δεν χρησιμοποίησα τον συγκεκριμένο δρόμο (λεωφόρο Ακροπόλεως).

Στις 22 Απριλίου, αφού επισκέφτηκα το Μακάριο Νοσοκομείο, γύρω στο μεσημέρι μπήκα στη Λεωφόρο Ακροπόλεως με κατεύθυνση τη Λεωφόρο Τροόδους. Γύρω στα 150 μέτρα πριν τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Αθαλάσσας, ο δρόμος με κατεύθυνση τη Λεωφόρο Τροόδους είναι χωρισμένος σε τρεις λωρίδες. Τα βέλη με την άσπρη σήμανση κάτω στον δρόμο είναι η εξής: Στην αριστερή λωρίδα η σήμανση δείχνει ευθεία και αριστερά (προς λεωφ. Χατζηιωσήφ και λεωφ. Αθαλάσσας), η μεσαία σήμανση δείχνει μόνο ευθεία (προς λεωφ Χατζηιωσήφ) και η δεξιά σήμανση μόνο δεξιά.

Για χάρη συντομίας δε θα περιγράψω το τι γίνεται κυρίως σε ώρες αιχμής σε εκείνη την περιοχή αλλά και ευρύτερα στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζω ότι η κατεύθυνση μου ήταν προς τη λεωφόρο Τροόδους. Ακολουθώντας τη σήμανση πήρα την αριστερή λωρίδα (αριστερά και ευθεία), όπου ξαφνικά στην αριστερή λωρίδα, γύρω στα 30 μέτρα πριν από τα φώτα (έξω από το κατάστημα «Marks & Spencer») η σήμανση μετατρέπεται μόνο σε στροφή αριστερά.

Όταν αντιλήφθηκα την προχειρότητα – ανευθυνότητα στη σήμανση, ζήτησα με νοήματα από τον οδηγό της μεσαίας λωρίδας και προς πίστη του αυτός με άφησε και μπήκα μπροστά του για να πάω ίσια. Τότε, η ψυχρή κάμερα που υπάρχει στα φώτα άναψε τα λαμπάκια της καταγράφοντας πιθανότατα δική μου παρανομία χωρίς όμως να μπορεί να καταγράψει την προχειρότητα των αρμοδίων της Τροχαίας.

Αν εγώ δεν έκανα αυτό που έκανα, θα ήμουν υποχρεωμένος παρά τη θέληση μου να έστριβα αριστερά, ψάχνοντας σε ώρα φοβερής αιχμής τρόπο-δρόμο για τη μετάβαση μου στη Λάρνακα.

Μήπως οι «αρμόδιοι» της Τροχαίας δεν επεσήμαναν τόσα χρόνια αυτό που περιγράφω πιο πάνω; Γιατί η σήμανση στην αριστερή λωρίδα όπου δείχνει στροφή αριστερά και ίσια δεν αρχίζει πολύ νωρίτερα με ένδειξη μόνο στροφή αριστερά για να δίνεται έγκαιρα η ευκαιρία στους οδηγούς να αλλάξουν λωρίδα και αυτό γίνεται μόλις περίπου 30 μέτρα πριν από τα φώτα τροχαίας;

Έχω την εντύπωση ότι τόσο οι κανονισμοί της τροχαίας, όσο και οι κάμερες θα έπρεπε να έχουν πρώτιστους στόχους την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποφυγή δυστυχημάτων και όχι την είσπραξη εξώδικων από λάθη και παραλείψεις κάποιων «αρμοδίων». Δεν γίνεται η αλλαγή στη σήμανση να γίνεται μόλις 30 μέτρα πριν από τα φώτα τροχαίας και όχι πολύ πριν, έτσι ώστε οι οδηγοί έγκαιρα και με περισσότερη ασφάλεια να αλλάζουν λωρίδα εκεί και όπου χρειάζεται να το πράξουν.