Το υφυπουργείο Τουρισμού παρουσίασε την περασμένη Τρίτη την μελέτη για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των διαμερισμάτων Χρυσοχούς και Τηλλυρίας. Την μελέτη παρουσίασε ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, στην παρουσία τουριστικών φορέων της επαρχίας Πάφου, των τοπικών Αρχών των δύο ακριτικών περιοχών και εκπροσώπων φορέων, οργανώσεων και πολιτών.

Ο κ. Περδίος τόνισε ότι η προσπάθεια που παρουσιάζεται επισήμως για πρώτη φορά σήμερα αφορά σε μια ανάπτυξη που θα έχει βιώσιμα αποτελέσματα και όχι απλώς τουριστικές πρακτικές που ακολουθούνται παντού και γενικευμένα.

«Είναι η πρώτη φορά που η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των δύο αυτών περιοχών», επεσήμανε, «ενσωματώνεται σε στρατηγικό πλάνο του κράτους. Από τον νέο χρόνο, μπαίνουμε στο μεσοπρόθεσμο πλάνο δράσης της εθνικής στρατηγικής τουρισμού τριετούς διάρκειας και αρκετές από τις δράσεις θα ενσωματωθούν στο πλάνο αυτό». Το υφυπουργείο, η Κυβέρνηση και οι μελετητές της βιώσιμης αυτής ανάπτυξης, κατέληξε ο Σάββας Περδίος, είναι πανευτυχείς που έφθασε η μέρα αυτή, μετά από χρόνια συνεχών επαφών, επισκέψεων, μελετών επί τόπου και διαβουλεύσεων με τους ανθρώπους των δύο διαμερισμάτων.

Αναλύοντας τις πρόνοιες της μελέτης βιώσιμης ανάπτυξης, οι μελετητές επεσήμαναν ότι δύο βασικοί στόχοι της προσπάθειας είναι αφενός η παροχή κινήτρων για την παραμονή του πληθυσμού στις κοινότητες του και η προσέλκυση νέων μόνιμων κατοίκων και αφετέρου η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η κατάρτιση του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Όσον αφορά στον πρώτο στόχο, ανέλυσαν, βασική σύσταση της μελέτης είναι η διερεύνηση του τρόπου παρακίνησης σχεδίων στέγασης για τον προορισμό, προκειμένου να υπάρχει ανταπόκριση στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ντόπιου πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρουσιάστηκε η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Χρυσοχούς-Τηλλυρίας

 

Προνοείται επίσης η βελτίωση βασικών εγκαταστάσεων των δύο διαμερισμάτων, όπως ιατρικά κέντρα, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, που είναι μείζονος σημασίας απαιτούμενα για την ανάπτυξη και κατοίκηση των περιοχών.

Αναφορικά με τον στόχο της προώθησης της επιχειρηματικότητας, οι μελετητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης για τον τοπικό πληθυσμό ώστε να αποκτήσει τις αναγκαίες δεξιότητες, στην εκπαίδευση τουριστικών φορέων για την προώθηση του προορισμού μέσω των ΜΚΔ και στην διευκόλυνση της δημιουργίας κέντρων χειροτεχνίας στα οποία ντόπιοι τεχνίτες θα επιδεικνύουν την παραδοσιακή τους τέχνη με την μορφή εργαστηρίων προς τους επισκέπτες.

Σκοπός του έργου, εξήγησαν οι μελετητές, είναι η ανάπτυξη στρατηγικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς και Τηλλυρίας και η καθιέρωση της τουριστικής της ταυτότητας. 

Για τον σκοπό αυτό, το έργο επεσήμαναν χωρίστηκε σε τρεις φάσεις: Στην επισκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής, στις εισηγήσεις και συστάσεις για ανάπτυξη της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής και στο Σχέδιο Δράσης. Οι μελετητές στην παρουσίαση τους ανέφεραν μεταξύ άλλων πως η υπό μελέτη περιοχή καλύπτει 37 κοινότητες από τις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας. Έγινε ακόμη, όπως αναφέρθηκε, επισκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης όπως την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030, Τοπικά Σχέδια, Σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Τηλλυρίας, τάσεις αγοράς που διαφοροποιήθηκαν μετά την πανδημία, καθώς και επισκέψεις – συνεντεύξεις αλλά και συναντήσεις. Αξιοποιώντας τις βασικές δυνατότητες διαφοροποίησης της περιοχής, εκτιμούν οι αρμόδιοι του βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης των δύο ακριτικών περιοχών, η Στρατηγική Δυνατοτήτων διασφαλίζει ότι η στρατηγική του προορισμού είναι εφαρμόσιμη και προσφέρει ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το στρατηγικό όραμα βιωσιμότητας των περιοχών Χρυσοχούς και Τηλλυρίας, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάσθηκαν την περασμένη Τρίτη, πρέπει να είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης τουριστικής ταυτότητας η οποία περιλαμβάνει την καθιέρωση της περιοχής ως αυθεντικού, ολόχρονου, υψηλής ποιότητας, ψηφιακά έξυπνου και κοινωνικά επωφελούς προορισμού. Αναφορά έγινε στο επιχειρηματικό μοντέλο που αφορά τις ειδικές μορφές τουρισμού που είναι ελκυστικές με βάση τις μοναδικές πτυχές της περιοχής. Επιπρόσθετα σημειώθηκε πως η περιοχή έχει ευλογηθεί με μια τεράστια φυσική και ανέγγιχτη ομορφιά, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν μοναδικά φυσικά περιβάλλοντα με στενές βαθιές κοιλάδες, σπηλιές, φαράγγια αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες νησάκια και καταγάλανα νερά. 

«Οι περιοχές», είπαν οι μελετητές στην παρουσίασή τους, «συνδέονται με πολυάριθμους μύθους και θρύλους από την αρχαιότητα που παρέχουν ενδιαφέρουσες αφηγηματικές ιστορίες και συνδέονται με διάφορα μέρη ενδιαφέροντος». 

Οι μελετητές αναφέρθηκαν και στο κεφάλαιο της ανασκόπησης παρόμοιων προορισμών όπως είναι η Δυτική Ελλάδα, η Τοσκάνη στην Ιταλία, η Θεσσαλία , η Κυανή Ακτή στην Γαλλία, το Αλγάρβε στην Πορτογαλία και το Cinque Terre στην Ιταλία.