Mπορεί τα κλιματιστικά να έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να τα δούμε να τοποθετούνται στις σχολικές αίθουσες, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας μέσα σε αυτή τη δημόσια συζήτηση που εκτυλίσσεται, προτάσσει τη χρήση συσκευών καθαρισμού του αέρα στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηρίζοντάς το ως μία καινοτομία, η οποία προωθείται από το Υπουργείο. 

«Έχουμε εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα από την προηγούμενη χρονιά σε περίπου 100 αίθουσες διδασκαλίας και τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος που έχουν υποβληθεί πρόσφατα από την επιστημονική επιτροπή είναι θετικά». Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, πρόκειται «για φορητές συσκευές, δεν θα χρειαστεί επέμβαση κτηριακή. Κάποτε γίνεται λόγος για συστήματα εξαερισμού, τα συστήματα εξαερισμού θα απαιτούσαν να γίνει επέμβαση κτηριολογική, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, η οποία θα δημιουργούσε και μεγάλη αναστάτωση». Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, συσκευές εξαερισμού θα τοποθετηθούν σε σχολεία ορεινών κοινοτήτων. 

«Σε περίπτωση που χρειαστεί για λόγους εξαερισμού να έχουμε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό ιδιαίτερα τις ψυχρές μέρες του χειμώνα», ξεκαθάρισε ο Πρόδρομος Προδρόμου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με τον εξαερισμό στις σχολικές αίθουσες απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που καταρτίστηκαν για τη λειτουργία των σχολείων, έφεραν αρκετές διαφοροποιήσεις στη λειτουργία και την καθημερινότητα των σχολικών μονάδων. 

Αρχικά, τα πρωτόκολλα προνοούσαν ανοικτά παράθυρα ή πόρτες κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ούτως ώστε να καθαρίζεται ο αέρας της σχολικής αίθουσας και να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επιμόλυνσης με τον ιό. Αυτό όμως προκάλεσε αρκετά προβλήματα, κυρίως στα σχολεία ορεινών και ιδιαίτερα υψηλών σε υψόμετρο περιοχών, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ήταν οι ιδανικές για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν και να διδάξουν τα μαθήματα, αντίστοιχα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Τότε μάλιστα, ήταν ίσως η πρώτη φορά που το ενδεχόμενο τοποθέτησης συσκευών -κυρίως φορητών- για εξαερισμό στις σχολικές αίθουσες, όχι μόνο έπεσε απλά στο τραπέζι αλλά άρχισε να συζητείται έντονα.  

Στη συνέχεια, λόγω των πρακτικών δυσκολιών που προκάλεσαν οι αρχικές πρόνοιες των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι οδηγίες διαφοροποιήθηκαν με το να ανοίγουν για συγκεκριμένη ώρα, συγκεκριμένος αριθμός παραθύρων και ο εξαερισμός να γίνεται κυρίως την ώρα του διαλείμματος.