Έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις απάτες μέσω του διαδικτύου με πολλούς Κύπριους να έχουν πέσει θύματα επιτήδειων που δεν φαντάζεστε τι κόλπα μετέρχονται για να ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες. Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας γίνεται καθημερινά δέκτης καταγγελιών από πολίτες που είτε έπεσαν θύματα, είτε έγιναν δέκτες περίεργων μηνυμάτων τύπου phising αλλά δεν ενέδωσαν στις δέλεαρ προτάσεις είτε για γρήγορο κέρδος με κρυπτονομίσματα, είτε για να παραλάβουν δήθεν κάποιο δέμα. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέα Αναστασιάδη, αυτό το διάστημα απασχολεί έντονα το Τμήμα, το θέμα με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Όπως εξήγησε, διεθνείς απατεώνες αποστέλλουν μηνύματα κυρίως στο instagram και αναφέρουν ότι ένας φίλος σας (κατονομάζεται) έχει κερδίσει μετά από επένδυση σε κρυπτονομίσματα και καλούν τον παραλήπτη του μηνύματος να επενδύσει και αυτός. Μάλιστα, σου δίνουν εγγύηση μίνιμουμ κέρδους. Μόλις το θύμα καταθέσει τα χρήματα, αποκτά πρόσβαση σε έναν ψεύτικο πίνακα επενδύσεων όπου υποτίθεται ότι του επιτρέπει να παρακολουθεί τα ημερήσια κέρδη, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας νόμιμης επένδυσης, με απώτερο σκοπό να δελεαστεί και να καταθέσει ακόμα περισσότερα χρήματα. Η απάτη αποκαλύπτεται όταν το θύμα προσπαθήσει να κάνει ανάληψη χρημάτων από την πλατφόρμα. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι πολλοί έχασαν από 5.000 – 25.000 ευρώ και συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό ειδικά σε θέματα επένδυσης κρυπτονομισμάτων και αν δεν έχει γνώσεις να απευθύνεται σε ειδικούς πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. 

Επίσης, συνεχίζονται οι απάτες με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) με σήματα της Κυπριακής ή της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πληροφορούν τον παραλήπτη ότι εμπλέκεται σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και τους καλούν να συνδεθούν με κάποιο σύνδεσμο «για τακτοποίηση του ζητήματος». Κάποιοι ενώθηκαν με τον σύνδεσμο που τους αποστέλλεται, ωστόσο όταν τους ζητήθηκε να καταβάλουν χρήματα ευτυχώς αρνήθηκαν.

Η πιο πρόσφατη τάση απάτης που φαίνεται ότι βρήκε ανταπόκριση αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών ότι εξαπατήθηκαν, αφορά στο εξής: Αποστέλλονται μαζικά e-mails σε πολίτες δήθεν από συγκεκριμένη εταιρεία ταχυμεταφορών (DHL) όπου τους πληροφορούν ότι αυξήθηκαν τα μεταφορικά και για να παραλάβουν το δέμα τους θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα ένα μικρό ποσό. Κάποιοι που περιμένουν δέμα ανταποκρίνονται στον σύνδεσμο που τους αποστέλλεται και δίνουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους. Στη συνέχεια οι επιτήδειοι αδειάζουν τους λογαριασμούς των πολιτών. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σε μια περίπτωση πολίτη του ζητήθηκαν επιπρόσθετα €1,75 για να παραλάβει το πακέτο του και όταν ανταποκρίθηκε του άρπαξαν €3.500. Τελικά προέβη σε καταγγελία, απευθύνθηκε στην τράπεζά του και μπλοκαρίστηκε η μεταφορά και έτσι δεν έχασε τα χρήματά του.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πολίτες συνεχίζουν να καταγγέλλουν διαδικτυακή απάτη σχετική με πώληση προϊόντων μέσω ιστοσελίδων διαδικτυακών αγορών, τύπου marketplace. Πρόκειται, πρόσθεσε, ουσιαστικά για ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου στις οποίες οι πολίτες προτίθενται να πωλήσουν τα προϊόντα τους. 

Συγκεκριμένα, οι παραπονούμενοι πωλητές, ανέφεραν ότι μετά την ανάρτηση της αγγελίας πώλησης των προϊόντων τους στις διάφορες ιστοσελίδες, επιτήδειοι με πρόθεση να τους ξεγελάσουν επέδειξαν ενδιαφέρον και προβαίνουν στη δήθεν αγορά των αγαθών αποστέλλοντας εικονική απόδειξη εμβάσματος χρηματικού ποσού σε λογαριασμό IBAN του πωλητή. Στις πλείστες περιπτώσεις, οι υποτιθέμενοι αγοραστές, «καταθέτουν» ποσό μεγαλύτερο από το τίμημα του προϊόντος και στη συνέχεια ζητούν επιστροφή της διαφοράς πίσω στον αγοραστή. Με αυτό τον τρόπο, ξεγελούν τους πωλητές και προβαίνουν στην επιστροφή χρημάτων, μίας εικονικής αγοράς για την οποία στην πραγματικότητα ουδέποτε έγινε έμβασμα του ποσού, εξασφαλίζοντας έτσι χρήματα με ψευδείς παραστάσεις.

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους περιπτώσεις (κυρίως από ενδιαφερόμενους αγοραστές από το εξωτερικό) και να μην προβαίνει σε οποιαδήποτε πληρωμή ποσού. Είναι προτιμότερο να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επαφή με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή και αν έχει γίνει πράγματι πληρωμή, να αναμένουν ώστε το ποσό να ξεκαθαρίσει.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Να είμαστε υποψιασμένοι

Ζούμε πλέον στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και οι επιτήδειοι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά. Σκαρφίζονται κάθε φορά και μια πιο εξελιγμένη κομπίνα για ν’ αποκτήσουν εύκολο κέρδος. 

Γι’ αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να είναι διπλά υποψιασμένοι και να μην ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε τους είναι άγνωστο. Και κυρίως σε καμιά περίπτωση να μην δίνουν κωδικούς τράπεζας, λογαριασμών, ή τα προσωπικά τους στοιχεία που χρησιμοποιούν για να εισέρχονται στα ΜΚΔ. Όσο πιο προφανές και αληθοφανές, τόσο πιο υποψιασμένοι πρέπει να είμαστε ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Οι απατεώνες θα μας συστήνονται όσο πιο οικεία γίνεται…