To Top
21:46 Πέμπτη
12 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις της για το Βερολίνο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις της για το Βερολίνο
  19 Νοεμβρίου 2019, 9:33 πμ  
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί  θα ταξιδεύουν την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο για την άτυπη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Τα δεδομένα είναι καλά γνωστά σε όλους τους εμπλεκόμενους. Από το ταξίδι της απεσταλμένης του Διεθνούς Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ,  στη Λευκωσία το περασμένο Σάββατο, δεν προέκυψε οτιδήποτε καινούργιο. Δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση στις εκατέρωθεν θέσεις. Παραμένουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες στις τοποθετήσεις τους επί των βασικών πτυχών. Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία δεν επιθυμεί καμία εξέλιξη σε αυτή τη φάση του Κυπριακού κι αυτό καθορίζει εν πολλοίς και το σκηνικό ενόψει της συνάντησης στο Βερολίνο, που χρονικά τοποθετείται στις 25 Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε αυτή την περιοδεία της η Τζέιν Χολ Λουτ δεν επισκέφθηκε τις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς είχε βρει κλειστές τις πόρτες της τουρκικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα δεν είχε καν τη διπλωματική… ευγένεια να δεχθεί το αίτημα της κ. Λουτ να μεταβεί στην Τουρκία για επαφές. 

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ, όπως συναφώς προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις, επιδίωξε συμφωνία επί των όρων αναφοράς, ή έστω μία κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, που θα ανοίγει τον δρόμο για μία άτυπη πενταμερή τον Δεκέμβριο. Δεν φαίνεται πως αυτό θα καταστεί εφικτό καθώς η κατοχική δύναμη δεν επιθυμεί κανένα από τα δυο αυτά ενδεχόμενα. Και αυτό γιατί προφανώς έχει άλλες προτεραιότητες. Ενδεχομένως να επιδιώκει να επιβάλλει κι άλλα τετελεσμένα και μετά να επιχειρήσει να διαμορφώσει συνθήκες επιβολής των σχεδιασμών της μέσα από μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. 

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο ότι το κλίμα δεν ευνοεί εξελίξεις στο Κυπριακό. Και όταν αναφερόμαστε σε κλίμα, εννοούμε αυτό που διαμορφώνει η κατοχική Τουρκία με τις προκλητικές της ενέργειες σε θάλασσα και ξηρά. Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, όλα φαντάζουν δύσκολα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο εθνικό μας θέμα. Κι αυτό, γιατί η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη αυτή την περίοδο να μπει σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό παραπέμποντας για μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Και τότε -μετά τις ψευδοεκλογές- ποιος μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις; Η εμπειρία επιβεβαιώνει πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση που θα τηρήσει η κατοχική Τουρκία μετά τον Απρίλιο. Ιδιαίτερα όταν δεν γίνεται αντιληπτό τι είναι αυτό το οποίο την εμποδίζει σήμερα σε σχέση με το Κυπριακό που θα αλλάξει τον Απρίλιο. Λαμβάνοντας υπόψη το προφανές, ότι δηλαδή είναι η Άγκυρα που αποφασίζει για το τι μέλλει γενέσθαι, η χρονική μετάθεση των εξελίξεων δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τα δεδομένα. 

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης πως η Τουρκία θα επίλυε το Κυπριακό εδώ και χρόνια εάν είχε διάθεση συμβιβασμού. Δεν το έπραξε, όμως και ο λόγος είναι γιατί έκπαλαι επιδίωκε να διασφαλίσει όλα τα επιδιωκόμενα από αυτήν. Θέλει να διασφαλίσει τις επιδιώξεις της στο 100%.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...