Για τον νέο χρόνο μετατίθενται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την τύχη του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), μετά την πρόσφατη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για παράταση της μεταβατικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει για το θέμα το καλοκαίρι του 2017. Οι υπογραφές για παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας έπεσαν στις 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε η υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, επισημοποιώντας έτσι και τη συνέχιση του διαλόγου για το ζήτημα, αφού η πανδημία δεν επέτρεψε τη φετινή χρονιά να υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ: Η ΑΤΑ παίρνει παράταση για άλλο ένα χρόνο

Τη συμφωνία της 15ης Δεκεμβρίου υπέγραψαν στην παρουσία της υπουργού Εργασίας οι γενικοί γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, ο γ.δ. της ΟΕΒ και ο γ.γ. του ΚΕΒΕ. Όπως αναφέρεται σε αυτήν «με στόχο τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης αλλά και τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας του ιού Covid-19, τα συμβαλλόμενα μέρη, μετά τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου συμφωνούν όπως η ισχύς της συμφωνίας που επήλθε στις 28 Ιουλίου 2017 μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεκταθεί και για το έτος 2021».

Εν ολίγοις, μέχρι και το τέλος του νέου χρόνου, η ΑΤΑ θα συνεχίσει να υπολογίζεται βάσει των ρυθμίσεων που αποφασίστηκαν το 2017 για επανεκκίνηση του θεσμού, ο οποίος είχε παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε το 2012-2013. Βάσει της μεταβατικής συμφωνίας που ισχύει σε όσες επιχειρήσεις διατηρούν το θεσμό της ΑΤΑ, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η ΑΤΑ καταβάλλεται πλέον μόνο μία φορά το χρόνο και μόνο στο 50% της ετήσιας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή και με την προϋπόθεση ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα παρατηρείται ανάπτυξη, σε ετήσια βάση. Η μεταβατική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που θα συνεχιστεί, όπως αναφέρθηκε, μέχρι το τέλος του 2021, διασφαλίζει επίσης πως οι μισθοί δεν επηρεάζονται αρνητικά λόγω της ΑΤΑ σε περίπτωση που η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχει αρνητικό πρόσημο και πως ο θεσμός και οι πρόνοιες της συμφωνίας εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Πρόκληση οι αλλαγές

Η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει ακόμα πως ο κοινωνικός διάλογος για την ΑΤΑ θα συνεχιστεί «με στόχο, κατά την εκπνοή της παρούσας συμφωνίας, να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ, στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ και οι κοινωνικοί εταίροι δεσμεύονται να προσέλθουν σε εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση συμφωνίας».

Όπως γράψαμε, όμως, η πανδημία δεν επέτρεψε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ο διάλογος για τυχόν αλλαγές στο θεσμό μετατίθεται πλέον για τη νέα χρονιά. Πάντως, βάσει των δημόσιων τοποθετήσεων των κοινωνικών εταίρων, ο διάλογος δεν αναμένεται εύκολος και το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μία από τις πολλές προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας το 2021.