Ολοκλήρωσαν τα εκμισθωμένα ελικόπτερα τύπου Καμόφ γύρω στις 09:00 σήμερα το πρωί τις περιμετρικές ρίψεις νερού σε σημεία των κοινοτήτων Αμαργέτης και Πενταλιάς μετά την χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά η οποία έπληξε την περιοχή. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε πλήρως χτες το βράδυ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, σήμερα γύρω στις 05:15, σήμερα το πρωί,  με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εκμισθωμένα ελικόπτερα Καμόφ τα οποία θα πραγματοποίησαν  ρίψεις νερού σε κάποια σημεία ασφαλίζοντας καλύτερα την περίμετρο της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά κατέκαψε έκταση περίπου 1 τετρ. χιλιομέτρου με ψηλή και χαμηλή άγρια βλάστηση, ξηρά χόρτα, αρκετό αριθμό δέντρων και πεύκα.

Επίσης απειλήθηκαν κάποιες κατοικίες στα αρχικά στάδια της πυρκαγιάς στο νέο χωριό της Πενταλιάς με αποτέλεσμα να χρειαστεί κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς να εκκενωθεί αριθμός κατοικιών στην περιφέρεια του χωριού Πενταλιά.

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας όλη η πληγείσα περιοχή επιτηρείται από δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία έχει την ευθύνη, του Τμήματος Δασών, αλλά και της Υπηρεσίας Θήρας, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται πως για την κατάσβεση της φωτιάς, επιχείρησαν αρχικά με την έναρξη της γύρω στις 13:33 χτες πέντε πυροσβεστικά οχήματα από τον πυροσβεστικό σταθμό Πάφου, ένα του Ταμείου Θήρας και 4 αεροσκάφη του Τμήματος δασών και 2 ελικόπτερα που έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Λόγω των δυνατών ανέμων, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή και του δύσβατου της περιοχής, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν λίγο αργότερα, με δύο πυροσβεστικά οχήματα και τρία από το Τμήμα Δασών με τα πληρώματα τους.

Η Επαρχία Πάφου συνέχισε, ανακάλεσε  προσωπικό, ενώ τα εναέρια μέσα εφάρμοσαν το Σχέδιο Ίκαρος με επιπρόσθετο αεροσκάφος της Ε.Φ. 

Ακολούθως το απόγευμα οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύθηκαν  με ακόμα ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και άλλα δύο πυροσβεστικά οχήματα με πληρώματα από επαρχία Λεμεσού και ΕΜΑΚ αντιστοίχως. Τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν ακόμα με ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων.

Στο έργο κατάσβεσης συνέδραμαν και οι κάτοικοι της περιοχής με εκσκαφείς και άλλα μέσα.

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ