Σε περιπέτειες πιθανόν να μπουν το 2023 οι ημικρατικοί οργανισμοί, κάτι που θα έχει αντίκτυπο σε χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών. Η χρόνια μη συμμόρφωση με τους νόμους και το Σύνταγμα από τους οργανισμούς, ως προς την κατάθεση των προϋπολογισμών και οι προεδρικές εκλογές -που αλλάζουν τον προγραμματισμό της Βουλής- ίσως προκαλέσουν πρόσθετη αναστάτωση και καθυστερήσεις φέτος.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, αριθμός νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου θα καθυστερήσουν και φέτος να προωθήσουν τους προϋπολογισμούς τους στο Κοινοβούλιο. Κάθε χρόνο η Βουλή καλείται να εγκρίνει συνολικά 43 προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών. Παρόλο που κανονικά οι ημικρατικοί έπρεπε να είχαν ήδη καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους, κανένας δεν το έχει πράξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημόσιο: Πώς θα γίνονται προαγωγές και αξιολογήσεις

Βάσει του Συντάγματος και του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, οι προϋπολογισμοί των οντοτήτων της γενικής κυβέρνησης και κρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται στη Βουλή το αργότερο τρεις μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους αναφοράς. Δηλαδή, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως κατατίθεται ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός.

Φέτος, μάλιστα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, καθώς λόγω των προεδρικών εκλογών -το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου- η Βουλή αναμένεται να κλείσει στις 8 Δεκεμβρίου, μετά την ψηφοφορία του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 και θα επαναρχίσει τις εργασίες της αρχές Μαρτίου. Δηλαδή, μετά τη λήξη των δωδεκατημορίων του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδιάβαστοι… διεκδικούν θέσεις στο Δημόσιο

Τα  δωδεκατημόρια ψηφίζονται μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Όταν ισχύουν δωδεκατημόρια για κάποιον οργανισμό, οι πληρωμές γίνονται απ’ ευθείας από το Πάγιο Ταμείο, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Επίσης, οι δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δαπάνες του αντίστοιχου μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», υπάρχει αριθμός οργανισμών που δεν έχουν καν προωθήσει για έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, παρόλο που έπρεπε να το πράξουν το αργότερο μέχρι 16 Αυγούστου! Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών διαβίβασε επιστολή προς άλλους υπουργούς, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται ημικρατικοί οργανισμοί, για να δώσουν οδηγίες στα οικεία διοικητικά συμβούλια για πιστή τήρηση των προνοιών του περί Δημοσιονομικής Ευθύνης νόμου, καθώς και του άρθρου 81 του Συντάγματος, για έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών τους στη Βουλή. Σε σχέση με την ετοιμασία των προϋπολογισμών στη βάση δραστηριοτήτων, λόγω των δοκιμαστικών ελέγχων στο νέο μηχανογραφημένο σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων ERP, ίσως οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων να κατατεθούν στην παραδοσιακή τους μορφή όπως έγινε με τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλοι 30 υπάλληλοι στο Δημόσιο από το παράθυρο

Θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν οι βουλευτές

Τα προαναφερθέντα εμπόδια δυσχεραίνουν το έργο και της Βουλής, καθώς οι βουλευτές λόγω της μεγάλης καθυστέρησης θα έχουν σοβαρό πρόβλημα χρόνου να εγκρίνουν εμπρόθεσμα τους προϋπολογισμούς. Οι περισσότεροι προϋπολογισμοί περνούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία ωστόσο είναι επιφορτισμένη τόσο με την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και με άλλα σημαντικά νομοσχέδια. Στις 24 του μήνα θα αρχίσει στην Επιτροπή η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023. Όταν οι οργανισμοί καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή, η Επιτροπή Οικονομικών θα πρέπει να πραγματοποιήσει έκτακτες συνεδρίες για να τους εξετάσει. Λόγω των ασφυκτικών πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων, που φέτος είναι πιεστικότερα λόγω των εκλογών, οι βουλευτές δεν θα έχουν τον χρόνο για να προχωρήσουν σε λεπτομερή εξέταση των κονδυλίων. Όπως πληροφορούμαστε, σύντομα αναμένεται να γίνουν διαβήματα από τη Βουλή προς τους οργανισμούς για να καταθέσουν το ταχύτερο τους προϋπολογισμούς τους.

ΑΠΟΨΗ

Τη νύφη ίσως πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς ίσως πληρώσουν την ασυνέπεια των διοικητικών συμβουλίων και των διευθύνσεων, που καθυστερούν την κατάθεση των προϋπολογισμών στη Βουλή. Σε περίπτωση που μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, που θα κλείσει η Βουλή για τις προεδρικές, δεν εγκριθούν οι προϋπολογισμοί και παρέλθουν και οι δύο μήνες των δωδεκατημορίων, τον Μάρτιο, όταν θα επαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής, δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως κινδυνολογούμε και ότι το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι παράνομο.