Για πάρα πολλούς στην Κύπρο η εξασφάλιση μιας θέσης στο Δημόσιο αποτελεί στόχο ζωής, καθώς αναζητούν επαγγελματική μονιμότητα, σίγουρο μισθό-ανέλιξη και κάποια ωφελήματα που δεν προσφέρονται στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, τα ποσοστά επιτυχίας τα τελευταία χρόνια στις κυβερνητικές εξετάσεις είναι μάλλον απογοητευτικά, καθώς κυμαίνονται από 20% μέχρι 40%.

Οι εξετάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις επιστημονικές και τις μη επιστημονικές. Για τις μη επιστημονικές θέσεις, η αρχική μισθολογική κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α7 και απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης εκπαίδευσης ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών. Για τις επιστημονικές θέσεις, η αρχική μισθολογική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Α8 και βασικό προσόν είναι πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν.

Και οι δύο εξετάσεις έχουν τον χαρακτήρα εξέτασης ικανοτήτων, με σκοπό να διαπιστωθεί η αριθμητική, αφαιρετική και λεκτική ικανότητα των υποψηφίων. Και για τις δύο περιπτώσεις διεξάγονται γραπτές εξετάσεις. Τη διοργάνωση αλλά και ετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων  αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνητικές εξετάσεις για θέσεις εισδοχής στο δημόσιο

Σύμφωνα με την ΕΔΥ, τον Οκτώβριο του 2021 στη γραπτή εξέταση για τις μη επιστημονικές θέσεις προσήλθαν 3.892 υποψήφιοι, από τους οποίους πέτυχαν οι 1.581, δηλαδή 40.6%. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, για τις επιστημονικές θέσεις προσήλθαν 5.521 υποψήφιοι, από τους οποίους πέτυχαν οι 1.135, δηλαδή 20.5%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από το 2020 όσον αφορά στις μη επιστημονικές θέσεις. Συγκεκριμένα το 2020, στη γραπτή εξέταση για τις μη επιστημονικές θέσεις, προσήλθαν 3.363 υποψήφιοι, από τους οποίους πέτυχαν οι 1.117, ποσοστό δηλαδή 33,2%. Για τις επιστημονικές θέσεις προσήλθαν 4.676 υποψήφιοι, από τους οποίους πέτυχαν οι 1.017 (21,8%).

Το 2019, μετά από εφτά χρόνια αναστολής τους δια νόμου, λόγω των μνημονιάκων περιορισμών, επανήρχισαν οι κυβερνητικές εξετάσεις και για τις θέσεις εισδοχής στο Δημόσιο στην κλίμακα Α8 πέτυχε το 25% των υποψηφίων. Για τις κυβερνητικές θέσεις κλίμακας μέχρι Α7, το ποσοστό επιτυχίας ήταν 30%.

Φέτος, οι κυβερνητικές εξετάσεις αναμένεται για πραγματοποιηθούν μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, σε όλες τις πόλεις. Για τις μη επιστημονικές θέσεις, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 19 Νοεμβρίου και για τις επιστημονικές θέσεις το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Χθες, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας στους υπαλλήλους στη δημόσια και στην εκπαιδευτική υπηρεσία να υποβάλουν ενδιαφέρον για την στελέχωση των εξεταστικών κέντρων.