Μπροστά σε νέα νομικά εμπόδια για τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται η Βουλή, καθώς η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες ότι, αντί να λύσει τις στρεβλώσεις και τα κενά που παρατηρήθηκαν με τις φετινές αξιολογήσεις, ίσως τελικά προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση.

Όπως αναφέρθηκε χθες, σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, υφιστάμενοι νομικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν να αλλάξει η νομοθεσία για τις διαδικασίες προαγωγής που έχουν ήδη ξεκινήσει. Δηλαδή, για τις εκατοντάδες δημόσιους υπαλλήλους (385) οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλει αιτήματα για προαγωγή από τις αρχές του χρόνου στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) δεν μπορεί να ισχύσει η τροποποίηση της νομοθεσίας που εισηγούνται τα τρία κόμματα. Γι’ αυτούς τους υπαλλήλους, το κριτήριο της αξιολόγησης θα προσμετρήσει στη γενική βαθμολογία με 45 μονάδες και όχι με 15 που προβλέπει η πρόταση νόμου, η οποία εφόσον εγκριθεί θα ισχύσει για όσους υπαλλήλους διεκδικήσουν προαγωγή μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Συνεπώς, εκτιμάται ότι αυτό θα προκαλέσει άνιση μεταχείριση και είναι πιθανό πολλοί να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Νομικοί υποστηρίζουν πως εντοπίζονται και συνταγματικά ζητήματα.

Όχι αναδρομική ισχύ

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, η Αλεξία Καλησπέρα ανέφερε χθες πως η Βουλή δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τις διαδικασίες προαγωγής που ήδη ξεκίνησαν. Είπε, επίσης, πως δεν πρέπει να δοθεί αναδρομική ισχύς στις πρόνοιες της πρότασηςνόμου, ενώ εξέφρασε και τις επιφυλάξεις της ότι το υπό ρύθμιση θέμα άπτεται ευθυνών και αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας. Προειδοποίησε επίσης πως η καθυστέρηση στην πλήρωση των θέσεων μπορεί να έχει οικονομική επιβάρυνση για το κράτος, κάτι που είναι αντισυνταγματικό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου, σημείωσε πως ο νόμος για τη Δημόσια Υπηρεσία είναι πολύ αυστηρός και περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες. Όπως είπε, όταν μια πρόταση υποβληθεί στην ΕΔΥ δεν μπορεί να αποσυρθεί.

Ανησυχία από ΠΑΣΥΔΥ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου εξέφρασε την ανησυχία του για τη θέση που διατύπωσε η Νομική Υπηρεσίας πως για κάποιες προαγωγές η αξιολόγηση θα προσμετρά 45 μονάδες και άλλες 15. Ο Ανδρέας Λουκάς, εκ μέρους και πάλι της ΠΑΣΥΔΥ, προειδοποίησε πως εάν δεν αλλάξουν οι αξιολογήσεις τότε οι προαγωγές του 2024 θα είναι νομικά ευάλωτες.

Να βαθμολογούνται για 70

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση νόμου ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ προβλέπει πως φέτος η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 15 μονάδες, αντί 45 που προβλέπει ο νόμος, μέχρι 25 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 30 μονάδες η πρόσθετη πείρα και τα προσόντα. Το 2025 η αξιολόγηση θα βαθμολογείται μέχρι 30 μονάδες με βάση τον βαθμό στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις του 2023 και 2024, μέχρι 20 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 25 μονάδες η πείρα και τα προσόντα. Το 2026 θα επανέλθει το υφιστάμενο σύστημα και η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 45 μονάδες, μέχρι 15 μονάδες η σύσταση προϊσταμένου και μέχρι 20 μονάδες η πείρα και τα προσόντα.
Επ’ αυτού, ο πρόεδρος της ΕΔΥ πρότεινε όπως αφαιρεθεί η βαρύτητα των αξιολογήσεων, που είναι 30 μονάδες, και η γενική βαθμολογία των δημοσίων υπαλλήλων να είναι 70.
Από πλευράς του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, η Ελένη Αζίνα ανέφερε πως η Κυβέρνηση είναι θετική στις αλλαγές στις αξιολογήσεις παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Η κ. Αζίνα εξέφρασε την ελπίδα να μην διακινδυνεύσουν δικαστικώς οι θέσεις. Λόγω της εμπλοκής που προέκυψε, το θέμα θα επανέλθει στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Πρόβλημα με διατμηματικές

Στη διαφοροποίηση της πρότασης νόμου που αφορά τον καταρτισμό ξεχωριστού καταλόγου υποψηφίων για διατμηματικές προαγωγές, στην περίπτωση εναλλάξιμων θέσεων, θα προχωρήσουν οι εισηγητές της, μετά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν χθες από τη Νομική Υπηρεσία. Λόγω της εναλλαξιμότητας, σύμφωνα με τους εισηγητές, οι διοικητικοί λειτουργοί δεν θα αποκτούν την απαραίτητη πείρα για να προαχθούν.

Εκ μέρους της ΕΔΥ, λέχθηκε πως η πρόταση θα πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή είναι εναντίον των εξαιρέσεων για τις διατμηματικές προαγωγές, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος της, καθιστούν ανάπηρο το σύστημα.

Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού διαφώνησε με την πρόταση νόμου, καθώς, όπως είπε, τα σχέδια υπηρεσίας διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο για να διεκδικεί προαγωγή το διοικητικό προσωπικό.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκε ο Μενέλαος Βασιλείου, της ΠΑΣΥΔΥ, επισημαίνοντας πως με το υφιστάμενο σύστημα δεν μπορεί να προαχθεί το διοικητικό προσωπικό.