Κυβέρνηση,  ΕΔΥ, συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και κόμματα είναι θετικοί με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, με την οποία αναθεωρείται προσωρινά το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της αλλαγής της μοριοδότησης των κριτηρίων.

Ωστόσο, ζητούν απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως είναι συνταγματικά και νομικά ορθή η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται.

Κατά τη σημερινή συζήτηση της πρότασης νόμου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου, ωστόσο, είπε πως θα πρέπει να ενημερωθούν κατά όσο η ρύθμιση θωρακίζεται νομικά και μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Είπε, επίσης, πως υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που με την αξιολόγηση που έλαβαν έχουν προσδοκίες πως θα λάβουν προαγωγή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου, συμφώνησε με την πρόταση νόμου. Είπε πως ενδεχομένως η αλλαγή στη νομοθεσία για την ΕΔΥ να συνεπάγεται με πρόσθετο κόστος και καθυστέρηση στις προαγωγές, καθώς η Επιτροπή θα πρέπει να αλλάξει εκ νέου το μηχανογραφικό σύστημα. Είπε ακόμα πως με την αλλαγή της μοριοδότησης κάποια κριτήρια λαμβάνουν περισσότερη βαρύτητα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η πρόταση θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024, καθώς διαφορετικά οι 400 αιτήσεις για προαγωγή που υποβλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής θα βαθμολογηθούν με το 45% που προβλέπει το υφιστάμενο σύστημα και οι προαγωγές που θα γίνουν μετά την ψήφιση του νόμου θα βαθμολογηθούν με 15%.

Θα δουν και άλλες αλλαγές

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου, επισημαίνοντας πως εάν αλλάξει η νομοθεσία πολλοί επηρεαζόμενοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Συμφώνησε και με τη θέση ο νόμος να τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Εκ μέρους της ΑΣΔΥΚ, ο Γιώργος Χωραττάς ανέφερε πως όλες οι ενστάσεις που έγιναν απορρίφθηκαν, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σταδιοδρομία του εργαζόμενου τα τελευταία πέντε χρόνια. Ζήτησε να μειωθεί η βαρύτητα για τη σύσταση του προϊσταμένου.

Θετική είναι και η ΙΣΟΤΗΤΑ με την πρόταση νόμου, ζητώντας περαιτέρω αλλαγές στο σύστημα. Η εκπρόσωπος της Ισότητας, είπε πως η πρόταση δεν αποτελεί θεραπεία των προβλημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση της βαρύτητας της αξιολόγησης.

Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν περαιτέρω αλλαγές στο σύστημα, με την εκπρόσωπο του ΤΔΔΠ να διαβεβαιώνει πως επεξεργάστηκαν αλλαγές, οι οποίες θα μελετηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ετοιμότητα από κόμματα

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος ετοίμασε την πρόταση νόμου, ανάφερε πως η ρύθμιση δεν αλλάζει τη φιλοσοφία, τονίζοντας πως επιδιώκεται να είναι πιο ομαλή η μετάβαση στο νέο σύστημα αξιολόγησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως πολιτικά συμφωνεί με την πρόταση, καθώς πρόκειται για μια προσωρινή ρύθμιση. Επίσης, ζήτησε την πολιτική θέση της Κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα από το υπουργείο να τους ενημέρωσει εάν χρειάζονται και άλλες αλλαγές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, ανάφερε πως το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνδράμει σε ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. «Θέλουμε καθαρή άποψη από την Κυβέρνηση. Όλοι προβληματίζονται για τη συνταγματική και νομική πτυχή» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης σημείωσε πως πρέπει να τοποθετηθεί η Νομική Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει μια αντισυνταγματική ρύθμιση, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερα πρόβληματα.