To Top
23:38 Παρασκευή
25 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα ροτβάιλερ δεν είναι επικίνδυνα αν κοινωνικοποιηθούν
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα ροτβάιλερ δεν είναι επικίνδυνα αν κοινωνικοποιηθούν
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Απριλίου 2017, 11:50 πμ

Επίθεση σκύλου ράτσας ροτβάιλερ στην Αγλαντζιά έστειλε τρία άτομα, δύο γυναίκες και έναν άντρα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Ευτυχώς, στη συγκεκριμένη επίθεση κατά ανθρώπων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όμως η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή τριών χρόνων και παράλληλα, εξέδωσε διάταγμα τριετούς επιτήρησης της ιδιοκτήτριας. Λίγο μετά την επίθεση που έγινε το 2015, το δημαρχείο παρέλαβε στο σκυλί για να εκπαιδευτεί κατάλληλα και να δοθεί αλλού.

Οι επιθέσεις σκύλων κατά ανθρώπων δεν είναι φαινόμενο καθημερινό στην Κύπρο, όμως κάθε φορά που δημοσιοποιείται ένα τέτοιο γεγονός, αυξάνονται τα αδέσποτα σκυλιά που ανήκουν στη ράτσα του σκυλιού που επιτέθηκε, ενώ ιδιοκτήτες τέτοιων σκύλων εκδηλώνουν επιθυμία να τους απαλλαγούν.

Κτηνίατρος, λειτουργός των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους, με δηλώσεις του στον «Φ» τόνισε χθες ότι η συγκεκριμένη ράτσα σκύλων δεν είναι απαγορευμένη και ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους τα κατέχουν νόμιμα. «Βέβαια, υποχρεούνται κατά τους περιπάτους να μην τα αφήνουν ελεύθερα και να τα έχουν συνεχώς δεμένα με λουρί», τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία που επιβάλλει τη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους. 

Όπως εξάλλου αναφέρει ο Γιάννος Ανδρέου, εκπαιδευτής σκύλων από το 1993, το μεγάλο πρόβλημα με τις επιθέσεις σκύλων δημιουργείται λόγω έλλειψης κοινωνικοποίησης των ζώων. «Ένα μωρό που μεγαλώνει σε ένα κλειστό περιβάλλον και βγει ξαφνικά έξω στο περιβάλλον είναι φυσικό να είναι φορτωμένο ανασφάλειες. Κάτι παρόμοιο γίνεται και με τα σκυλιά. Κάποιες ράτσες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτή την κοινωνικοποίηση γιατί στον φόβο αντιδρούν με επιθετικότητα. Μια από αυτές τις ράτσες είναι και τα ροτβάιλερ. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο παράγοντας που προκαλεί την επιθετικότητα. Πολλές φορές φταίει η κακή εκτροφή, ίσως η λανθασμένη εκπαίδευση. Τα σκυλιά, όταν είναι κουτάβια, μας δίνουν προειδοποίηση για το πώς είναι ο χαρακτήρας τους και ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα», λέει και τονίζει ότι για τον ίδιο, τα ροτβάιλερ δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις επικίνδυνες ράτσες σκύλων. 

Όπως διαβλέπει εξάλλου, σύντομα στην Κύπρο θα δημιουργηθεί πρόβλημα με μια άλλη ράτσα σκύλων που είναι τώρα στη «μόδα», τα αργεντίνικα Ντόγκο (αγγλικά: Dogo Argentino) που έχουν αυξηθεί τελευταία στο νησί. «Αυτά τα σκυλιά έχουν κάποιες ιδιορρυθμίες και δεν μπορεί ο καθένας να έχει ένα τέτοιο, χωρίς να ξέρει πώς να το μεγαλώσει. Ίσως όλοι οι ιδιοκτήτες μεγαλόσωμων κυρίως σκυλιών να έπρεπε να περάσουν από ένα είδος εκπαίδευσης για να αντιληφθούν τον χαρακτήρα του ζώου τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα», τονίζει. 

Η εκπαίδευση ενός σκύλου σίγουρα οδηγεί σε ασφαλέστερη συνύπαρξη με τους ανθρώπους, όμως πληρώνουν οι Κύπριοι για την εκπαίδευση των ζώων τους; Όπως λέει ο Γιάννος Ανδρέου, λόγω κρίσης πολλοί περιορίζουν ή και κόβουν τελείως το κονδύλι για την εκπαίδευση του σκύλου τους. «Προσωπικά όμως πιστεύω ότι κάποια σκυλιά έπρεπε να υποβάλλονται σε κάποια μίνιμουμ εκπαίδευση και στη συνέχεια να γίνεται αξιολόγηση του ζώου αλλά και του χαρακτήρα του ιδιοκτήτη. Πολλά ροντβάιλερ δεν είναι κακά αλλά έχουν κακούς ιδιοκτήτες. Υπάρχουν επίσης κακοί εκτροφείς και κακοί εκπαιδευτές που δέχονται να εκπαιδεύσουν σκυλιά όχι με τον τρόπο που πρέπει. 

Μπορεί για παράδειγμα να έρθει κάποιος και να σου πει ‘’κάνε μου τον σκύλο φύλακα’’. Τι σημαίνει όμως να κάνεις τον σκύλο φύλακα; Πρέπει να προηγηθεί εκπαίδευση σε άλλα πράγματα», τονίζει.

Τέσσερις οι απαγορευμένες ράτσες

Ο Κυριάκος Κυριάκου, πρόεδρος του Κόμματος για τα ζώα της Κύπρου, αναφέρει ότι τα ροτβάιλερ δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις φυλές των σκύλων, στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος στην Κύπρο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία των απαγορευμένων φυλών γιατί θεωρούνται επικίνδυνες, είναι: 1. Pit Bull Terrier ή American Pit Bull, 2. Japanese Tosa ή Tosa Inu, 3. Dogo Argentino ή Argentinian Mastiff, 4. Fila Brasileiro ή Brazilian Mastiff.

Τα σκυλιά των φυλών αυτών, που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, πρέπει να είναι στειρωμένα ενώ τα ετήσια τέλη τους είναι ιδιαίτερα αυξημένα, αφού ανέρχονται στα €170 ενώ για τις άλλες φυλές σκύλων αυτά είναι γύρω στα €20. 

Το κόμμα για τα ζώα της Κύπρου, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, τάσσεται κατά της κατηγοριοποίησης των ζώων σε επικίνδυνα και μη, διότι είναι της άποψης ότι όλα τα ζώα με την κατάλληλη εκπαίδευση δεν είναι επικίνδυνα και θέτει θέμα εάν όλοι οι εκπαιδευτές στην Κύπρο κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις για άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. 

  Λούκας Πάρπας   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.