Ένας μήνας πέρασε από τη χρεοκοπία του μεγάλου βρετανικού κολοσσού Thomas Cook. Οι ξενοδόχοι που εκτιμούν ότι η ζημιά ξεπερνά τα €30 εκατ. έστειλαν υπόμνημα στα Τμήματα Φορολογίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητώντας διευκολύνσεις στις πληρωμές των φόρων. Ο τουριστικός κλάδος ζήτησε τη λήψη ορισμένων μέτρων άμεσου χαρακτήρα με στόχο όχι την παροχή επιδοτήσεων αλλά την ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων. Ωστόσο, τόσο ο Έφορος Φορολογίας, όσο και η Υπηρεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησαν ότι θα δουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά καθότι η νομοθεσία δεν τους επιτρέπει μεγάλη ευελιξία κινήσεων. 
Υπενθυμίζεται ότι ζητήθηκε η μη καταβολή του ΦΠΑ για τα συμβόλαια που είχαν οι ξενοδόχοι με την Thomas Cook. Ενώ η νομοθεσία καθορίζει πώς πρέπει να καταβληθεί η φορολογία στο Τμήμα, και αργότερα να επιστραφεί πίσω εφόσον αποδειχθεί ότι η εταιρεία χρεοκόπησε, οι ξενοδόχοι ζήτησαν διευκολύνσεις. ώστε να μην επιβαρυνθεί η ρευστότητα των επηρεαζόμενων εταιρειών και να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.
 
 
 
Οι ξενοδόχοι κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ απομένει σχεδόν ένας μήνας μέχρι το κλείσιμο της φετινής τουριστικής περιόδου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα υιοθετήσουν τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού Εργασίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχοβιομηχανία. 
Μάλιστα, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κοινή Γενική Συνέλευση ΠΑΣΥΞΕ- ΣΤΕΚ προκειμένου να διαφανεί η πορεία που θα πάρει η μεσολαβητική πρόταση. Η υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου έδωσε τελεσίγραφο στους ξενοδόχους ώστε να δώσουν σύντομα την απάντησή τους πάνω στην πρόταση. Η επαρχία Αμμοχώστου φαίνεται να είναι αυτή που αντιδρά περισσότερο στη συμφωνία, καθότι αυξάνει κατακόρυφα τα λειτουργικά τους έξοδα. Αναμφισβήτητα, η συζήτηση για αυξήσεις και για μίνιμουμ μισθούς έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο καθότι η αβεβαιότητα του Brexit αλλά και το κλείσιμο της Thomas Cook φέρνουν ανησυχίες και απώλειες εσόδων.
 
 
Ωστόσο, οι ξενοδόχοι επιμένουν να ζητούν λύσεις για το μεγαλύτερο πρόβλημα που τους ταλανίζει, το οποίο είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οι ξενοδόχοι κάνουν έκκληση προς την υπουργό ώστε να τους επιτραπεί να φέρνουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες σε θέσεις εργασίας που δεν βρίσκουν προσωπικό.
Όπως αναφέρουν κύκλοι από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι φοιτητές και οι αιτητές πολιτικού ασύλου αποτελούν προσωρινή λύση. Έτσι, οι ξενοδόχοι ζητούν από την υπουργό να τους βοηθήσει σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.