Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι όλοι οι μαχητές τους αποχώρησαν από τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Αΐν, στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα.

“Δεν έχουμε άλλους μαχητές στην πόλη”, ανέφερε ο Κίνο Γκάμπριελ, ένας εκπρόσωπος των SDF, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συρία: Αποσύρθηκαν δυνάμεις των ΗΠΑ από τη μεγαλύτερη βάση

Λίγο νωρίτερα, αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η μεγαλύτερη από τις συνιστώσες των SDF), παραμένουν στο 30% της Ρας αλ-Άιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερντογάν: Δεν ζητάμε άδεια από κανέναν – Τραμπ: Πάει καλά η εκεχειρία

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ωστόσο μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, Τούρκοι στρατιώτες και αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ μπήκαν στη Ρας αλ-Άιν μετά την αποχώρηση των SDF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Η λίρα η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας στη Συρία

Ο Ακάρ κατηγορει Κούρδους μαχητές ότι χρησιμοποιούν φωτογραφίες από Βιετνάμ και Αφγανιστάν

Για fake (ψεύτικες) ειδήσεις κατηφορεί το YPG/PKK (Κούρδους μαχητές Συρίας) ο Τούρκος Υπουργός Χουλούσι Ακάρ υποστηρίζοντας ότι δημοσιεύουν φωτογραφίες από  το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν σαν να είναι από τη βόρεια Συρία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκία: Δεν θέλουμε ούτε ένα μαχητή στη «ζώνη ασφαλείας»

Σε ομιλία του από την Καισάρεια της Τουρκίας ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού με ένα ειδικό πρόγραμμα μπορεί να εντοπίζει και να αποκαλύπτει τις ειδήσεις αυτές. “Οι ξεδιάντροποι, ανήθικοι, ποταποί βάζουν φωτογραφίες λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός έκανε αυτό και αυτό στα παιδιά και αυτό και αυτό στις γυναίκες. Η μια φωτογραφία αποκαλύφθηκε ότι είναι από το Βιετνάμ, η άλλη από το Αφγανιστάν ή δεν ξέρω από που αλλού”, είπε.

Κατά τον κ. Ακάρ, “με fake ειδήσεις κάνουν λόγο για χημικά. Φίλοι, ο τουρκικός στρατός δεν έχει καν ένα γραμμάριο χημικά όπλα. Καθόλου”.

Πηγή: philenews / ΑΠΕ-ΜΠΕ