ΕΝΟΨΕΙ Τριμερούς –και εν αναμονή Πενταμερούς– άρχισε πάλιν ο παπαγαλισμός του:
— Απεκεί που μείναμε στο Μοντ Πελεράν.
Τάχα δεν ξέρουν οι μπουλιστές που όχι μόνο αποδέχονται την τουρκική… εκδοχή, αλλά υιοθετούν και την απαίτηση του Σουλτάνου για απαραίτητο τον ρόλο του στην «ανατολική Μεσόγειο». Χωρίς διακηρυγμένη ΑΟΖ η Τουρκία να θεωρεί «δικαίωμά» της να παρεμβαίνει στις διατρήσεις γειτονικών ΑΟΖ –προκλητικά και ατιμώρητα. Και είναι τόσο βέβαιοι για τα «δίκαια» της Τουρκίας που ανέλαβαν εργολαβικά –μήνα παρά μήνα– να… ενημερώνουν και τους κομματικούς αρχηγούς της Ελλάδας.
Δεν αρκεί στους μπουλιστές ότι μείναμε στο σημείο να μην αποδέχεται η τουρκική πλευρά πως η όποια συμφωνία πρέπει να προσβλέπει και να αποβλέπει σε κανονικό κράτος. Και τι σημαίνει κανονικό κράτος –και– για την Κύπρο;
Σημαίνει:
● Το κράτος να έχει ευρωπαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά και να λειτουργεί όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Ακόμη, να μην έχει εξαρτήσεις από τρίτους και να μην εξαρτώνται η λειτουργία και το μέλλον του από άλλες χώρες.
● Στόχος και επιδίωξη όλων να είναι: Η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
● Η συμφωνία να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.
● Να μην προβλέπονται εγγυήσεις και εγγυητές.
Αλλιώς, πιθανότητα για να υπάρξει κανονικό κράτος, βιώσιμο και λειτουργικό, δεν υπάρχει, όσο μπούλιγκ και αν ασκείται εις βάρος μας από τους ψευδοαπορούντες:
— Και πού μείναμε στο Μοντ Πελαράν;