Μέσω του καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους θα επιδιώξει, υπό προϋποθέσεις, η κυβέρνηση να ελέγξει τις τιμές του ψωμιού, του γάλακτος, του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, του κυπριακού καφέ, του καλαμποκιού και των ζωοτροφών, τόσο κατά τη λιανική όσο και κατά τη χονδρική πώληση τους. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος θα μπορεί να βάλει φρένο στην ακρίβεια και στην αύξηση των τιμών των συγκεκριμένων ειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρεκόρ 27ετίας και δεν μαζεύεται ο πληθωρισμός

Χθες, κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις, το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί στο μικροσκόπιο των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση έκτακτης ανάγκης, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά από το Ουκρανικό και την πανδημία της Covid. Βάσει του υφιστάμενου νόμου, ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας έχει τη δυνατότητα να εκδίδει διάταγμα με το οποίο καθορίζει για περίοδο μέχρι 45 ημέρες και υπό προϋποθέσεις τις ανώτατες τιμές πώλησης (όχι το ποσοστό κέρδους) για τα επτά προϊόντα ή για μερικά από αυτά.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά προκαλούν έκτακτες και εξαιρετικές συνθήκες σημαντικών ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων, που οφείλονται στη διατάραξη της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων ή πρώτων υλών. Όπως επισημαίνει το υπ. Ενέργειας, οι συγκεκριμένες έκτακτες συνθήκες καθιστούν αναγκαία την εισαγωγή πρόσθετων ρυθμίσεων που θα παρεμποδίζουν την αθέμιτη κερδοφορία.

Με το νομοσχέδιο, διευρύνονται οι εξουσίες της υπ. Ενέργειας με τη συμπερίληψη της δυνατότητας καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους. Εκτιμάται πως με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα παρεμποδιστεί όποια προσπάθεια αθέμιτης κερδοφορίας από οποιοδήποτε εμπλεκόμενο και στη χονδρική και στη λιανική πώληση του ψωμιού, του γάλακτος, του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, του κυπριακού καφέ, του καλαμποκιού και των ζωοτροφών, σε περιόδους που παρουσιάζονται διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία και στις εφοδιαστικές αλυσίδες προϊόντων και πρώτων υλών.                              Ελευθερία Παϊζάνου