Πρέπει να αναγνωρίσουμε στον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο και στους συνεργάτες του, εντός και εκτός δημόσιας υπηρεσίας, ότι καταβάλλουν πολλές προσπάθειες -μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες και ατυχείς συνθήκες- για να σταματήσει ο κυπριακός τουρισμός να είναι -σε σημαντικό βαθμό- ένα καρακιτσαριό, αν επιτρέπεται η έκφραση, μια εποχιακή ενασχόληση που χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό, κερδοσκοπική διάθεση, φτηνιάρικη αισθητική, χαμηλή-μέτρια ποιότητα, κακή-αδιάφορη εξυπηρέτηση, πλημμελή καθαριότητα και άλλα, που δεν αφορούν όλους, αλλά αφορούν πολλούς.

Αν αφήσουμε κατά μέρος τα ξενοδοχεία και καταπιαστούμε με τους χώρους εστίασης, ιδιαίτερα τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, ακόμα και τα καφενεία ή τα μπαράκια, νομίζω έχουμε πολλά να διαμαρτυρηθούμε ως πελάτες. Φανταστείτε οι ξένοι επισκέπτες μας, που έχουν πιο αξιόλογες παραστάσεις για να συγκρίνουν.

Όσοι συνηθίζουν ταξίδια στην Ελλάδα ή όσοι έστω αραιά και πού επισκέπτονται τα νησιά της, ισχυρίζομαι πως δικαιολογημένα χαίρονται για την ποιότητα και την αισθητική που διακρίνει την εξυπηρέτηση στην πλειοψηφία των χώρων εστίασης στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, ασχέτως «αστεριών», τιμής, περιοχής, κλπ. Και εξίσου δικαιολογημένα θλίβονται για το πολύ χαμηλότερο επίπεδο της πλειοψηφίας των κυπριακών χώρων εστίασης, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, παραθαλάσσιες και ορεινές (όπου αφθονεί το πλαστικό, το απρόσωπο και το περιστασιακό).

Στο ρεπορτάζ του Αδάμου Αδάμου την περασμένη Παρασκευή στον «Φιλελεύθερο», αναφερόταν πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο χορηγιών («Σχέδιο Χορηγιών για Αναβάθμιση Παραδοσιακών Χώρων Εστίασης ή Πώλησης Παραδοσιακών Προϊόντων Διατροφής, με τη δυνατότητα ένταξής τους στο σύμφωνο Taste of Cyprus»), με προϋπολογισμό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση της κυπριακής γαστρονομίας αλλά και των κυπριακών προϊόντων γενικότερα. Δικαιούχοι των χορηγιών θα είναι αδειούχα (σ.σ. προσοχή στο αδειούχα) κέντρα αναψυχής, όπως ταβέρνες και εστιατόρια που λειτουργούν εντός ή εκτός τουριστικών καταλυμάτων, με απαραίτητη προϋπόθεση να προσφέρουν αποκλειστικά κυπριακή κουζίνα, είτε αυτή είναι παραδοσιακή ή μοντέρνα ή και συνδυασμός τους. Προστίθεται ότι συνδυασμός κυπριακής κουζίνας με ελληνική πχ ή κυπριακής με παιδικά γεύματα που δεν εντάσσονται στην κυπριακή κουζίνα (πχ κλαμπ σάντουιτς) αποκλείονται, όπως είπε ο κ. Περδίος στον «Φ». Δικαιούχοι της χορηγίας θα είναι επίσης καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής, με τον υφυπουργό να αναφέρει πως αυτό είναι πολύ σημαντικό «γιατί πιστεύουμε πως θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη δημιουργία καταστημάτων, ιδιαίτερα στα χωριά και στην ύπαιθρο και στις επιμέρους τοποθεσίες που εντάσσονται στο Heartland of legend».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μέγιστο ποσό χορηγίας θα είναι οι 200.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, σημαντικό ποσό, όπως είπε ο υφυπουργός, για μικρά καταστήματα ή εστιατόρια. «Με αυτό το ποσό ουσιαστικά κάνεις ολική ανανέωση», εξήγησε, αναφέροντας πως η επιχορήγηση θα είναι της τάξης του 50% της συνολικής επένδυσης, αλλά για επιχειρήσεις στην ύπαιθρο η επιχορήγηση θα ανεβαίνει στο 65% και στα ορεινά, σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, στο 75% της συνολικής προτεινόμενης επένδυσης.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες εστίασης με αυτά τα λεφτά; Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Περδίο, αντικατάσταση πλαστικών καρεκλών και τραπεζιών, ομπρελών και στεγάστρων «για να απομακρυνθούν τα διαφημιστικά που γέμισε ο τόπος», ψυγείων, φυτεμένων ανθώνων, πινακίδων, βιτρινών τροφίμων, ψησταριών και ανέγερσης ή συντήρησης παραδοσιακών φούρνων για ψωμί, κλέφτικο κτλ. Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται επίσης και υπηρεσίες όπως οι εργασίες και μελέτες διακοσμητών αλλά και μηχανικών, ενώ επιλέξιμες δαπάνες είναι και ενέργειες για ψηφιακή αναβάθμιση εταιρειών.

Είναι ενδιαφέρον ότι κάτω από το ρεπορτάζ κάποιοι αναγνώστες κάλεσαν τον υφυπουργό «να απαγορεύσει τις προτηγανισμένες πατάτες», να εμποδίσει την ψευδή προβολή ξενικών φαγητών σαν κυπριακών εδεσμάτων, την υπερτιμολόγηση κακής ποιότητας φαγητών, να επιμείνει στην επιστροφή κυπριακών παραδοσιακών συνταγών στις ταβέρνες που θα επιχορηγηθούν και να απαιτήσει την ετοιμασία και προσφορά φρέσκων υλικών («όχι προκατασκευασμένες τασιές τζιαι ταραμάες», έγραψε ένας αναγνώστης!).

Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Περδίος διαβάζει, ακούει και προσπαθεί. Ας το κάνουν και οι επαγγελματίες του κλάδου, αν θέλουν να λογίζονται επαγγελματίες και αν θέλουν τη διαχρονική στήριξη των καταναλωτών.