Το Σφαγείο Κοφίνου έκλεισε από τον Οκτώβρη του 2013 και από το Νιόβρη του 2014 οι φορολογούμενοι άρχισαν να πληρώνουν για τη φύλαξη του, κάτι το οποίο συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος Αυγούστου 2016, οπόταν δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν οι φύλακες. 

Τους φύλακες διαδέχτηκε η πρακτική περιπολιών της Αστυνομίας και στις 21/5/2018 ο Εκκαθαριστής προχώρησε σε νέα συμφωνία που αφορούσε τη φύλαξη των υποδομών του Σφαγείου. Η φύλαξη συνεχίζεται μέχρι σήμερα δηλαδή περίπου τρία χρόνια αφότου υπεγράφη η τελευταία συμφωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεθόδευσαν τη λεηλασία του σφαγείου Κοφίνου

Τα περί της φύλαξης του Σφαγείου καταγράφονται σε απάντηση της υπουργού Εμπορίου Νατάσας Πηλείδου σε ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στην απάντηση αναφέρεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο στις 12.11.2014 και σε συνέχεια προηγούμενης Απόφασής του με την οποία διορίστηκε ο Επίσημος Παραλήπτης ως εκκαθαριστής, εξουσιοδότησε τον Επίσημο Παραλήπτη όπως μεταξύ άλλων προβεί και σε ενέργειες για προστασία του εξοπλισμού του Σφαγείου.

Η υπουργός σημειώνει, πως ενόσω λειτουργούσε το Σφαγείο, για σκοπούς φύλαξής του, απασχολούνταν φύλακες επί 24ώρου βάσεως. Οι φύλακες συνέχισαν να εργάζονται και μετά την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εκκαθάριση. 

Η υπουργός αναφέρει, πως τα μόνα έσοδα που απέμειναν στο Σφαγείο, μετά το κλείσιμό του, ήταν από την είσπραξη ενοικίων από εταιρεία που ενοικίαζε χώρους από το Σφαγείο. Λόγω μη καταβολής των εν λόγω ενοικίων, ο Εκκαθαριστής δεν μπορούσε να πληρώσει πλέον τους οφειλόμενους μισθούς στους φύλακες.

Ο Επίσημος Παραλήπτης, στις 4.2.2016, αποτάθηκε γραπτώς στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, ενημερώνοντάς τον για τις οφειλές προς τους φύλακες.

Σε νέα συνάντηση στο Γραφείο του Επίσημου Παραλήπτη που πραγματοποιήθηκε στις 24.8.2016, συζητήθηκε το θέμα των οφειλόμενων ποσών προς τους φύλακες και οι ίδιοι και αφού κατέληξαν σε διακανονισμό, τους ελέχθη ότι λόγω της μη ύπαρξης χρηματικών πόρων οι υπηρεσίες τους θα πρέπει να τερματιστούν.

Την ίδια μέρα, ο Επίσημος Παραλήπτης αποτάθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας για υπόδειξη μέτρων φύλαξης του Σφαγείου, καθώς επίσης και για τη διενέργεια περιπολιών, λόγω μη 24ωρης φρούρησης του Σφαγείου.

Στις 21.5.2018, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών αποφασίστηκε όπως ο Εκκαθαριστής προχωρήσει άμεσα στη συνομολόγηση νέας σύμβασης για φύλαξη των υποδομών και του μηχανολογικού εξοπλισμού του Σφαγείου. «Η σύμβαση υπογράφηκε στις 14.6.2018 και η φύλαξη του Σφαγείου συνεχίζεται μέχρι σήμερα», καταλήγει η υπουργός.