Σε αναμονή εδώ και επτά μήνες για τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας βρίσκονται ακόμη οι οργανωμένοι γονείς σε σχέση με τις πληρωμές στις οποίες προέβησαν για απογευματινά μαθήματα παιδιών τους στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (KIE), τα οποία τελικά δεν έγιναν, λόγω της απόφασης για lockdown τον περασμένο Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, οι οργανωμένοι γονείς αναμένουν επίσης τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας για την έγκαιρη αντικατάσταση εκπαιδευτικών των ΚΙΕ που απουσιάζουν λόγω θεμάτων υγείας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν μαθήματα για εβδομάδες μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης εκπαιδευτικός.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου είπε ότι τα δύο αυτά θέματα τέθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το θέμα των πληρωμών που έκαναν οι γονείς για μαθήματα τα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί γιατί αναστάληκε η λειτουργία των ΚΙΕ λόγω του lockdown τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Διονυσίου είπε ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Κύπρος Κυπριανού ζήτησε κατά τη συνάντηση από λειτουργούς του Υπουργείου κατάλογο με τον αριθμό των γονέων που επηρεάζονται για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα.

Πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας ανέφεραν πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί και με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα δώσει και την έγκριση του.

Σημειώνεται ότι τα ΚΙΕ είχαν θέσει τον Ιούνιο του 2020, ως προϋπόθεση για εγγραφή των παιδιών στα ΚΙΕ για μαθήματα που θα ξεκινούσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, την πληρωμή πρώτα των μαθημάτων που δεν έγιναν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2020.

Εξάλλου, αναφορικά με την καθυστέρηση για εβδομάδες που παρατηρείται στην αντικατάσταση εκπαιδευτικών των ΚΙΕ, ο κ. Διονυσίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο δεν είχε απάντηση το Υπουργείο Παιδείας.

Οι οργανωμένοι γονείς περιμένουν απαντήσεις και για το θέμα αυτό που αφορά την έγκαιρη αντικατάσταση των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ, υπογράμμισε.

Ανισότητες εις βάρος παιδιών της εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Τέλος, ο κ. Διονυσίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου κάθε χρόνο παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο», εξηγώντας ότι “μαζεύονται τα διαγωνίσματα που θα είναι στην αξιολόγηση του πρώτου τετραμήνου αλλά δημιουργούνται ανισότητες για τα παιδιά που παρακολουθούν από το σπίτι είτε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είτε την ασύγχρονη εκπαίδευση γιατί είναι ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ή επαφές κρουσμάτων”.

Εξηγώντας τις ανισότητες, που δημιουργούνται, ο κ. Διονυσίου είπε ότι αυτές «οφείλονται στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες γιατί όσον αφορά την ασύγχρονη εκπαίδευση υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν επικοινωνούν με τους μαθητές για την επίλυση αποριών ή την άλλη στήριξη», με αποτέλεσμα, όπως πρόσθεσε, με την επιστροφή των παιδιών πίσω στις σχολικές τους μονάδες να μπαίνουν κατευθείαν στην διαδικασία των διαγωνισμάτων χωρίς να είναι το ίδιο προετοιμασμένα με τους συμμαθητές τους που παρακολουθούσαν τα μαθήματα από τις τάξεις των σχολείων.

Πηγή: philenews/KYΠΕ