Ενώ οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών περιστρέφονται γύρω από τη συνένωση των θρανίων με την προσθήκη του επιπρόσθετου κομματιού ξύλου, καθώς και με το πότε θα έχουμε στις σχολικές αίθουσες τα μονοθέσια, ορισμένες Σχολικές Εφορείες προχώρησαν στην παραγγελία και καινούριων διθέσιων θρανίων. Όχι μόνο λόγω της ανάγκης για αντικατάσταση των ακατάλληλων θρανίων αλλά και γιατί η πρακτική της συνένωσης τους δημιούργησε επιπρόσθετες ανάγκες σε κάποιες σχολικές μονάδες. Κι αυτό διότι, σε δύο θρανία υπό κανονικές συνθήκες θα κάθονταν τέσσερις μαθητές, ενώ τώρα ανά δύο με τη συνένωση θα κάθονται τρεις μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τις τελευταίες ώρες αριθμός Σχολικών Εφορειών στράφηκε προς αυτή την κατεύθυνση για να καλύψει τις ανάγκες σχολείων ενώ ταυτόχρονα στο παιχνίδι μπήκαν και τα διάφανα ακρυλικά διαχωριστικά. Πηγές ανέφεραν πως σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να δούμε τάξεις να έχουν και διθέσια θρανία με το ακρυλικό διαχωριστικό στη μέση τους ώστε να χωρίζονται οι δύο μαθητές που θα κάθονται σε αυτό, την ίδια ώρα που θα υπάρχουν και τα συνενωμένα θρανία. Και μέσα σε όλο αυτό, στους επόμενους μήνες ενδέχεται να προστεθεί και αριθμός μονοθέσιων θρανίων τα οποία θα παραγγελθούν από τις Σχολικές Εφορείες. Όπως πληροφορούμαστε, τα διάφανα διαχωριστικά προορίζονται για τη Μέση Εκπαίδευση, με την αρχή να γίνεται σε Λύκεια λόγω και της μεγαλύτερης ηλικίας των μαθητών, χωρίς όμως να αποκλείεται να τοποθετούνται και σε Γυμνάσια. Τα συγκεκριμένα διαχωριστικά όμως δεν θα βρίσκονται μόνο σε τάξεις αλλά και σε εργαστήρια (κυρίως), όπου η διαμόρφωση τους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει οποιεσδήποτε αλλαγές –για παράδειγμα, στα εργαστήρια των ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς ο εξοπλισμός δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί σε άλλα σημεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΠΑΝ: Οι εκπαιδευτικοί να περιοριστούν στα καθήκοντά τους

Όσον αφορά στις εργασίες που εκτελούνται με στόχο να είναι τα σχολεία έτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές τους την ερχόμενη Δευτέρα, οι Σχολικές Εφορείες εργάζονται πυρετωδώς. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, για το πού βρίσκεται η όλη κατάσταση, ανέφερε πως μέχρι και την Κυριακή θα εκτελούνται οι απαραίτητες εργασίες, ενώ στο βαθμό εκτέλεσης τους υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις Σχολικές Εφορείες. Ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι το έργο των Σχολικών Εφορειών που έχουν μικρό αριθμό σχολείων είναι κάπως ευκολότερο σε αντίθεση με αυτές που έχουν κατά πολύ μεγαλύτερους αριθμούς σχολείων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι το σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η φοίτηση όλων των παιδιών βρίσκοντας τις λύσεις, ενώ ανέφερε πως προβλήματα πάντα υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι να επιλύονται. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν αναμένονται αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο των σχολείων

«Το σημαντικό για τα σχολεία είναι το ότι έχουμε καταφέρει –όχι μόνοι μας στο υπουργείο Παιδείας αλλά με τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, με τις σωστές επιστημονικές κατευθύνσεις που έχουμε από τους ειδικούς– να ελέγχεται σχετικά η επιδημιολογική κατάσταση και να μπορούν να πάνε στα σχολεία κανονικά, όλα τα παιδιά. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την κοινωνική ζωή, για τις οικογένειες, για την εργασία των ανθρώπων, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους», δήλωσε ο υπουργός. Παράλληλα, ανέφερε ότι «όλοι μαζί, οι εκπαιδευτικοί, το Υπουργείο, οι Διευθύνσεις των σχολείων που παίζουν καίριο ρόλο και βεβαίως οι γονείς, να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία λύνοντας τα όποια προβλήματα. To να απαγγέλλουμε μόνο προβλήματα δεν βοηθά». 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Προδρόμου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και την επιδημιολόγο δρα Ζωή-Δωροθέα Πανά, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στο σχολείο. Πάντως, ΠΟΕΔ και οργανωμένοι γονείς Προδημοτικής Εκπαίδευσης με πλήρη ταύτιση απόψεων, δηλώνουν πως τα πρωτόκολλα στην Προδημοτική Εκπαίδευση είναι σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστα. Οι δύο πλευρές έπειτα από συνάντηση αποφάσισαν να θέσουν τους προβληματισμούς τους στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς να αποκλείουν κι άλλους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που δεν εισακουστούν.