Ανοικτή επιστολή προς την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής εορτασμών των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, από τον Φίλιππο Μιχαηλίδη.

Κυρία Πρόεδρε,

Πρώτα να σας συγχαρώ που ο Πρωθυπουργός επέλεξε εσάς να διοργανώσετε το πρόγραμμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Βλέπω ότι αρχίσατε ήδη την προετοιμασία του προγράμματος. Τελευταία επισκεφθήκατε και το Μεσολόγγι. Σας γράφω για να θέσω υπόψη σας ότι και η Κύπρος συμμετείχε στον αγώνα του Έθνους.

Ειδικά θα αναφερθώ στην επίσκεψη του Κωνσταντίνου Κανάρη στη Λάπηθο της Κύπρου, σήμερα κατεχόμενη. Λέγεται ότι έλαβε χώρα στις 19/6/1821, ενώ ο μελετητής Άντρος Παυλίδης τοποθετεί αυτή την επίσκεψη το 1825, ίσως και το 1827 όταν ο Κανάρης επέστρεφε με τον στόλο του (λίγα πλοία) από την Αίγυπτο όπου μετέβη για να κάψει τον Αιγυπτιακό στόλο στην Αλεξάνδρεια. Είχε ήδη φημολογηθεί τότε η αποστολή Αιγυπτιακών στρατευμάτων υπό τον Ιμπραήμ για να καταπνίξει την επανάσταση.

Η επίσκεψη του Κανάρη ξύπνησε τα εθνικά αισθήματα των Λαπηθιωτών και Καραβιωτών (είναι δίπλα δίπλα), οι οποίοι επιφύλαξαν στον μπουρλοτιέρη παλλαϊκή υποδοχή, κάτω από τη μύτη των Τούρκων, οι οποίοι απλά δεν το αντελήφθησαν. Οι Λαπηθιώτες-Καραβιώτες παρέλαβαν τον Κανάρη από τον όρμο Ασπρόβρυση της Λαπήθου και του πρόσφεραν ολόκληρα φορτία (τριών φορτηγίδων) από πρόβατα, βόδια, σιτάρι, κριθάρι, λεφτά και άλλα τρόφιμα.

Πρέπει λοιπόν στο πρόγραμμά σας να περιλάβετε και το γεγονός αυτό, που μαρτυρεί την ταυτότητα αίματος Ελλάδας και Κύπρου.  Προς τούτο εισηγούμαι να έρθετε στην Κύπρο και να συναντήσετε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαπήθου και το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά στα οποία στέλλω αντίγραφο της παρούσας.