Η ανάφλεξη της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έρχεται να προστεθεί στις πολλές προκλήσεις που λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζει και φέτος ο τουρισμός, χωρίς όμως για την ώρα τουλάχιστον να παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση του πτητικού προγράμματος των εταιρειών από το Ισραήλ προς την Κύπρο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ -το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί- προς την Κύπρο συνεχίζονται κανονικά, αν και με λιγότερους επιβάτες απ’ όσους είχαν αρχικά τα δρομολόγια από το Ισραήλ, όταν ξεκίνησαν στα τέλη του Μάρτη.

Συγκεκριμένα, μόνο μία προγραμματισμένη πτήση ακυρώθηκε αυτές τις μέρες, την περασμένη Τετάρτη προς το αεροδρόμιο Πάφου και αυτή λόγω χαμηλής πληρότητας. Αυτήν την εβδομάδα είναι προγραμματισμένες γύρω στις 30 πτήσεις από το Ισραήλ προς την Κύπρο: Γύρω στις 12 προς Πάφο και οι υπόλοιπες προς τη Λάρνακα από το Μπεν Γκουριόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ προς τα κυπριακά αεροδρόμια διεξάγουν αυτή την περίοδο οι ισραηλινές εταιρείες Arkia Israeli Airlines, El Al Israel Airlines και η Israir αλλά και οι εταιρείες Ryanair και Wizz Air.

Σύμφωνα με τη Hermes Airports, για την ώρα καμία πτήση δεν ακυρώθηκε λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, με βάση το υφιστάμενο πτητικό πρόγραμμα των εταιρειών, οι πτήσεις από και προς Ισραήλ προβλέπεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες -τον Ιούνιο ξεκινά πτήσεις και η Cyprus Airways- ωστόσο, λόγω της χαμηλής πληρότητας που παρατηρείται (γύρω στο 30-40%) δεν αποκλείεται το πρόγραμμα να αλλάξει και να υπάρξουν ακυρώσεις.

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο newsletter του philenews

Πάντως, μέχρι και χθες τουλάχιστον δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση από τις αεροπορικές εταιρείες για ακύρωση πτήσεων προς τη χώρα μας.

Ως γνωστόν, από την 1η Απριλίου η Κύπρος παρέχει διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί και αφικνούνται από το Ισραήλ, επιτρέποντάς τους να εισέρχονται στη χώρα χωρίς την προσκόμιση αρνητικού τεστ. Διευκολύνηση που ισχύει πλέον και για τους μη εμβολιασμένους Ισραηλινούς, αφού το Ισραήλ βρίσκεται στην πράσινη κατηγορία της Κύπρου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός για ταξίδια προς τη χώρα μας, όπως συμβαίνει για όλους τους επιβάτες προερχόμενους από χώρες της πράσινης κατηγορίας. 

Σε αντίθεση, πάντως, με τις εταιρείες που πετούν από το Ισραήλ προς την Κύπρο, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως βρετανικές, έχουν αναστείλει προληπτικά το πρόγραμμα τους προς το αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριόν, παρά την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε πριν την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για ταξίδια στο Ισραήλ, λόγω της καλής επιδημιολογικής του εικόνας. 

Σημειώνεται ότι ο τουρισμός από το Ισραήλ διευκόλυνε τον Απρίλιο την επαναλειτουργία κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων στην Κύπρο, ενώ η τουριστική βιομηχανία του τόπου ευελπιστεί να υπάρξει συνέχεια και το καλοκαίρι. Όπως γράψαμε ξανά, το 2019 το Ισραήλ ήταν η τρίτη καλύτερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, με τις αφίξεις προς τη χώρα μας να φτάνουν τις 300 χιλιάδες σχεδόν (293.746). Τον Απρίλιο, φέτος, η συνολική επιβατική κίνηση και στα δύο αεροδρόμια από και προς Ισραήλ (αφίξεις και αναχωρήσεις) ήταν 12.171 και τις πρώτες 12 μέρες του Μαΐου αντίστοιχα 3.649.