Τελειώνει σε ενάμιση μήνα η εφαρμογή των νομοθεσιών με τις οποίες θα λάβουν πίστωση φόρου, δηλαδή επιστροφή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία στην οποία στεγάζονται επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί λόγω των μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την επσιτροφή χρημάτων δικαιούνται όσοι εκ των ιδιοκτητών προβαίνουν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου.

Σύμφωνα με το νόμο, θα επιστρέφεται φόρος σε όσους ιδιοκτήτες υποστατικών προχωρήσουν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Ιουνίου του 2021 σε εθελούσια μείωση του ενοικίου, νοουμένου ότι η μείωση είναι 50% του μηνιαίου ενοικίου. Με τη νομοθεσία ουσιαστικά δόθηκε παράταση στο νομικό πλαίσιο που είχε τερματιστεί την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προβαίνουν σε εθελοντική μείωση ενοικίου θα απαλλάσσονται, την ίδια περίοδο και στο ίδιο ποσοστό, από την υποχρέωση καταβολής έκτακτης αμυντικής εισφοράς.

Για την εφαρμογή των νομοθεσιών, το Τμήμα Φορολογία εξέδωσε εφαρμοστική οδηγία, με την οποία παρέχονται διευκρινήσεις για την εφαρμογή την πίστωσης φόρου που θα δικαιούνται να λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως διευκρινίζει το Τμήμα Φορολογίας, η πίστωση φόρου μειώνει το ποσό του τελικού πληρωτέου φόρου που προκύπτει για σκοπούς φόρου εισοδήματος και δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε πληρωτέο ποσό για το ΓΕΣΥ.

Παράλληλα, υποδεικνύει πως στην περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος με τον συνυπολογισμό της πίστωσης φόρου, το ποσό που επιστρέφεται δεν ξεπερνά τα καταβληθέντα ποσά που έγιναν είτε με παρακράτηση, είτε με προσωρινή, είτε με αυτοφορολογία. Υποδεικνύει, επίσης, πως η πίστωση φόρου δεν αφορά μόνο ενοίκια εισπρακτέα αλλά και μισθώματα ή δικαιώματα χρήσης.

Πάντως, παρά το ξεκλείδωμα της οικονομίας από την περασμένη Δευτέρα, ήδη κάποιες επιχειρήσεις άρχισαν να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για επαναφορά του μέτρου και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το αίτημα των επηρεαζόμενων βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αξιολογεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση συνέχισης των μέτρων. Αξίζει να αναφερθεί πως, όταν συζητούνταν στη Βουλή τα νομοσχέδια, βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απευθείας επιδότηση των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί. Πρόταση που απέρριψε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως η εφάπαξ χορηγία του κράτους είχε υπερκαλύψει το ύψος της επιδότησης των ενοικίων. Μάλιστα, είχε λεχθεί πως εάν εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο μέτρο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, καθώς και θέματα ανισότητας.