Πέρσι τον Ιούλιο ένας άντρας 93 χρόνων, πρώην δεσμοφύλακας των SS (κάπου κοντά στο 1940 δηλαδή) καταδικάστηκε από Δικαστήριο του Αμβούργου σε δύο χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή του σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο δικηγόρος του στήριξε την υπεράσπιση του στο ότι δεν μπορούσε ένας απλός δεσμοφύλακας να γνωρίζει τι γινόταν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ ο ίδιος ο κατηγορούμενος  απολογήθηκε λέγοντας: «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να ζήσουν αυτή την τρέλα. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει ποτέ πια να επαναληφθεί». Παρ’ όλο που δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση συμμετοχή του, παρ’ όλο που ήταν μόνο 17 χρόνων την κρίσιμη περίοδο και παρ’ όλο που είχαν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τα γεγονότα, το Δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιο Δικαστήριο έστελνε στη φυλακή ένα 90άρη. Έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία χρόνια όσοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν όλοι υπερήλικες. Αν μη τι άλλο, είχαν την ευκαιρία να πουν (όσοι είπαν) μία συγγνώμη. Να πουν τη δική τους αλήθεια, αυτήν ίσως που υιοθέτησαν για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους και την οποία στο τέλος ενδεχομένως να πίστεψαν και οι ίδιοι.  

Οι δικηγόροι του τέως μητροπολίτη Κιτίου, ο οποίος έχει καταγγελθεί για βιασμό και για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης, ζήτησαν όπως ο πελάτης τους κριθεί από το Δικαστήριο ανίκανος να παρακολουθήσει τη διαδικασία, λόγω της νοητικής του κατάστασης. Και το Δικαστήριο εξετάζει πια, μέσω των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το αίτημα του κατηγορούμενου που είναι 83 χρόνων. Η πρώτη αντίδραση του ίδιου, ωστόσο, όταν έσκασε το ζήτημα, ήταν να διαψεύσει τις κατηγορίες και να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. «Τα όσα εγκληματικά μου καταλογίζονται», δήλωσε, «αποτελούν ψεύδη και τα αρνούμαι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη όπου πιστεύω ότι θα καταδειχθεί η αθωότητά μου». Και όντως, η δίκη θα ήταν μια ευκαιρία να καταδείξει την αθωότητά του. Την οποία πλέον ευκαιρία αποποιείται και στα 83 του χρόνια οδεύει προς την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής με τη ρετσινιά να τον βαραίνει. Γιατί, στην κοινή γνώμη αυτό που επικρατεί είναι οι φήμες. Βάσιμες ή αβάσιμες. Ο μόνος τρόπος να ακουστεί και να κριθεί η δική του αλήθεια και να επέλθει εξιλέωση ήταν η Δικαιοσύνη. 

Ο δεσμοφύλακας των SS στα 93 του μάλλον δεν θα έχαιρε και της καλύτερης διαύγειας. Δικάστηκε όμως, ζήτησε συγγνώμη και καταδικάστηκε.