Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μια φορά. Μια τετραμελής οικογένεια, παρακολουθείτο από δύο Υπηρεσίες του κράτους, ο σύζυγος και πατέρας με ιστορικό δολοφονίας, αλλά αφέθηκε στην μια τυπική επίσκεψη κάθε τόσο. Και είχαν όλοι ήσυχη τη συνείδησή τους ότι έκαναν το καθήκον τους. 

Κι όταν συνέβη το μακελειό, άρχισε η αλληλοεπίρριψη ευθυνών, ενώ και η Αστυνομία που δέχθηκε δύο φορές τηλεφώνημα από τη θεία για βία στην οικογένεια, ούτε καν καταχώρηση δεν έκανε. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εξαντλούνται για ακόμα μια φορά στο γεγονός ότι στήριζαν οικονομικά την οικογένεια, ενώ οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας έστελλαν μια φορά τον μήνα μια νοσοκόμα, έκανε τη δουλειά της και έφευγε. Τελικά, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, δεν μάθαμε από την τραγωδία με τον Στυλιανό και συνεχίζουμε στο ίδιο φόντο, χωρίς καμιά συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Μάλιστα χθες, μετά το αιματοκύλισμα, εμφανίστηκαν στη γειτονιά λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευθύνες βαραίνουν τις ΥΚΕ, λέει η Λοττίδου για διπλό φονικό

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν με κύριο το εξής: Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που παρακολουθούσαν την οικογένεια και κυρίως τον 59χρονο, γνώριζαν ότι αυτός διετέλεσε τρόφιμος εννιά χρόνια στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας μετά από φόνο που διέπραξε στα 15 του; Κι αν ναι, τι ρόλο έπαιξε αυτό στο να τον παρακολουθούν; Αν όχι, τότε μιλούμε για τεράστια αμέλεια που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. 

Ενδεικτικό της αλληλοεπίρριψης ευθυνών είναι και οι αναφορές από τις διευθύντριες των ΥΚΕ και ΥΨΥ όπου η μεν πρώτη δήλωνε ότι δεν είχαν ενώπιον τους αναφορά για βία στην οικογένεια λες και οι λειτουργοί τους που πήγαιναν –όποτε πήγαιναν– δεν έπρεπε να ενδιαφέρονται για την κατάσταση στο σπίτι, και κυρίως: Πώς δεν είναι ευθύνη τους το κομμάτι της ψυχικής υγείας. Η δ/ντρια των ΥΨΥ ανέφερε ότι θα γίνει έρευνα, παραδεχόμενη ότι η οικογένεια παρακολουθείτο από τις Υπηρεσίες των οποίων προΐσταται, προσθέτοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία έβλεπε κακοποίηση θα μπορούσε να το καταγγείλει. Από πλευράς Αστυνομίας, εξ όσων αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δεν υπάρχει πουθενά καταχώρηση ότι η αδελφή και θεία των θυμάτων είχε τηλεφωνήσει δύο φορές στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας και κατάγγειλε βία στην οικογένεια, παραπέμποντάς την σε μη κυβερνητική οργάνωση, χωρίς να γίνει τίποτα. Αναλώθηκαν αν είναι ανήλικος ή ενήλικας το παιδί και χάθηκε η μοναδική περίπτωση να γίνει κάτι, λίγο πριν ξεσπάσει το μακελειό.

Χθες μετά και τις αναφορές της δίδυμης αδελφής του θύματος περί ειδοποίησης για βία στην οικογένεια, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ανακοίνωσαν ότι «η οικογένεια στηριζόταν οικονομικά για τη διαβίωση της και για φροντίδα. Δεν έχει ληφθεί αναφορά βίας που να περιλαμβάνει επικινδυνότητα. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας, δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας».

Η διευθύντρια των ΥΚΕ Μαρία Κυρατζή διευκρίνισε ότι «τα θέματα ψυχικής υγείας τυγχάνουν διαχείρισης από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και εάν διαπιστωθεί αποδιοργάνωση του ασθενή που εγείρει θέματα επικινδυνότητας προς τον ίδιο τον ασθενή ή άλλους, τότε υπάρχει διαδικασία για μετάκληση προκειμένου ο ασθενής να λάβει θεραπεία. Εάν υπάρχουν θέματα επικινδυνότητας εναπόκειται στον ασθενή να πει εάν συγκατατίθεται. Αυτό δεν μπορεί να δημιουργεί μια συνθήκη ότι θα λάβει τη θεραπεία που πρέπει να λάβει. Και επειδή το ακούω στη συζήτηση γιατί δεν πάνε οι ΥΚΕ να συζητήσουν. Άλλο να συζητήσω θέματα διαβίωσης και άλλο τέτοια σοβαρά ζητήματα και δεν υπήρχε κάποιος λόγος να είχε περιέλθει στις ΥΚΕ κάτι τέτοιο και να μην προχωρήσουν, ακόμη και εάν ήταν στην αρμοδιότητα άλλης Υπηρεσίας και το έχουμε πράξει πολλάκις».

Από την πλευρά της η διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Άννα Παραδεισιώτη δήλωσε ότι ανατρέχουν να βρουν το ιστορικό του 59χρονου καθ’ ότι αυτός νοσηλεύτηκε για μακρό χρονικό διάστημα μετά από έγκλημα που φέρεται ότι διέπραξε όταν ήταν 15 ετών. Είπε επίσης ότι ο 59χρονος εξετάστηκε προχθές το απόγευμα από ψυχιάτρους οι οποίοι έκριναν ότι δεν χρειάζεται η νοσηλεία του και θα επαναξιολογηθεί η κατάστασή του εφόσον χρειάζεται. Η ίδια είπε ότι ζήτησε ενδελεχή διερεύνηση του περιστατικού και γι’ αυτό διορίστηκε ερευνών λειτουργός. Ανέφερε επίσης ότι αν υπήρξε ενδοοικογενειακή βία θα μπορούσε οποιοσδήποτε λειτουργός οποιασδήποτε υπηρεσίας να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία. Με τη θέση αυτή διαφοροποιείται από τη θέση της η κ. Κυρατζή, ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν άλλη υπηρεσία.

Άντρος Καπαρδής: Να μιλήσουν τη γλώσσα της συνεργασίας

Ο καθηγητής εγκληματολογίας Άντρος Καπαρδής δήλωσε στον «Φ» ότι από το προχθεσινό έγκλημα προκύπτουν τρία ζητήματα: Αν μπορούσε να αποφευχθεί, τι λείπει όσον αφορά στον χειρισμό τέτοιων οικογενειών ή ατόμων και ότι πρέπει να σταματήσει η δημοσιοϋπαλληλική αντιμετώπιση των οικογενειών από τις υπηρεσίες και να υπάρχει πρόγραμμα και μετά τις 3 το απόγευμα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι λείπει ο συντονισμός αφού δεν βλέπουν όλες οι υπηρεσίες μαζί μια οικογένεια και να υπάρχει κάποιος που να έχει τον συντονιστικό ρόλο. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, τονίζει, προσθέτοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και διαμόρφωση αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι η καλύτερη πρόληψη. Η παρακολούθηση, πρόσθεσε ο κ. Καπαρδής, μιας οικογένειας ή ενός προσώπου, σημαίνει άμεσα και στήριξή του. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και γι’ αυτό πρέπει να προσληφθούν άτομα ακόμα και παρτ-τάιμ, ώστε να τις ενισχύσουν. Στο εξωτερικό λειτουργούν ομάδες άμεσης παρέμβασης όπου βρίσκονται σε αναμονή και επεμβαίνουν καίρια όταν παρουσιάζεται πρόβλημα δίνοντας σφαιρικές λύσεις, γι’ αυτό και αποφεύγονται φαινόμενα όπως το προχθεσινό στους Εργάτες. Είναι καιρός, κατέληξε, οι διάφορες υπηρεσίες να μιλήσουν τη γλώσσα της συνεργασίας.

Υπό κράτηση στο νοσοκομείο

Υπό κράτηση για οκτώ μέρες τέθηκε χθες ο φερόμενος δράστης του διπλού φονικού. Ο ίδιος είχε αναφέρει στους ανακριτές ότι δεν θυμόταν το έγκλημα. Η διαδικασία κράτησής του διεξήχθη σε ειδική αίθουσα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλεύεται, μετά τον τραυματισμό του στα χέρια από τα μαχαίρια που κρατούσε. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας πήγε επί τόπου και άκουσε τον ανακριτή της υπόθεσης να εξιστορεί τα όσα τραγικά συνέβησαν προχθές τα ξημερώματα στους Εργάτες.

Στο μεταξύ, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζουν τη λήψη καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και ειδικούς που παρακολουθούσαν τον 59χρνο, ενώ όσον αφορά τα κίνητρα είναι ξεκάθαρο πως δεν θα βρουν απαντήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο 59χρονος είχε αναφέρει ότι δεν θυμόταν το έγκλημα, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες μέχρι και χθες δεν συνεργαζόταν με τις Αρχές. Συγκεκριμένα, δεν δίνει καμία απάντηση στους ανακριτές.

Χθες διενεργήθηκαν και οι νενομισμένες νεκροτομές επί των σορών των θυμάτων από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, που καταδεικνύουν και τον αριθμό των πολλαπλών μαχαιριών που δέχτηκαν.