Ο Λόρενς Φερλινγκέτι γεννήθηκε τη χρονιά της ποτοαπαγόρευσης και ολοκλήρωσε τον βίο του το 2021. Στα 102 αυτά έτη είχε μπόλικο χρόνο για ν’ αφήσει το βαθύ του αποτύπωμα στη νέα αμερικανική κουλτούρα και να επηρεάσει βαθύτατα την παγκόσμια λογοτεχνία –ελευθεριακή και μη. Δεν τον άφησε αναξιοποίητο. 

Υπήρξε ο νονός του κινήματος μπιτ, που ανέδειξε την ποίηση ως επαναστατική τέχνη κι έδωσε φωνή και πνευματική υπόσταση στην κουλτούρα της αμφισβήτησης που διαπότισε τη δεκαετία του ’60. Ο εμβληματικός εκδότης και ποιητής ήταν από μόνος του ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Σαν Φρανσίσκο. Το ιστορικό βιβλιοπωλείο «City Lights» στη συμβολή των λεωφόρων Κολόμπους και Μπρόντγουεϊ είναι απαραίτητη στάση για τουρίστες και ντόπιους. Για να ζήσουν την ατμόσφαιρα ενός χώρου όπου η δύναμη και η απόχρωση του γραπτού λόγου δοξάστηκαν και ζυμώθηκαν.

Τώρα πλέον θα λείπει η επιβλητική του φιγούρα. Όποιος τον συναντούσε έφευγε και με μια ιστορία που επιβεβαίωνε την αύρα της μεγαλοπρέπειας και του θρύλου του.

Αφήνουμε στον ίδιο τον τελευταίο λόγο από την περίφημη συλλογή ποιημάτων «To Κόνυ Άιλαντ του μυαλού» (1958): «Α, ο κόσμος είναι ωραίο μέρος για να γεννηθείτε/ αν δε σας πολυνοιάζουν/ λίγα ψόφια μυαλά/ στις ψηλότερες θέσεις/ ή μια δυο βόμβες/ πού και πού/ στα ανεστραμμένα σας πρόσωπα».

Φιλελεύθερα, 28.2.21