Οι γρήγοροι και χαοτικοί ρυθμοί της, οι πολλές, εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει και η πλούσια ιστορική κληρονομιά σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Το Βερολίνο είναι χωρίς αμφιβολία η πόλη των εκπλήξεων και των αντιθέσεων που αξίζει να ανακαλύψεις.
Aνήκει στην κατηγορία των must προορισµών στην Ευρώπη κι όχι άδικα. Το Βερολίνο, η µεγαλύτερη σε έκταση πόλη της Γερµανίας και σηµείο αναφοράς ολόκληρης της χώρας υπόσχεται να µαγέψει κάθε επισκέπτη µε τον σαγηνευτικό και εντυπωσιακό underground χαρακτήρα της. Σύγχρονα µουσεία, γκαλερί, νυχτερινή ζωή, ιστορικοί ναοί και χώροι διασκέδασης και εστίασης είναι µόνο µερικά από τα highlight της γερµανικής πρωτεύουσας µιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης που τείνει να εξελίσσεται µε αµείωτο ρυθµό προσελκύοντας εκατοµµύρια επισκέπτες ετησίως.
 

Η επίσκεψη στο Βερολίνο τη χειµερινή περίοδο προϋποθέτει καλή προετοιµασία λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών που επικρατούν. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα µιας και η γερµανική πρωτεύουσα διαθέτει ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο κάθε επισκέπτης.

Στο κέντρο της πόλης εκεί όπου «κτυπά» η καρδιά του Βερολίνου, στην ιστορική Bernauer Strasse βρίσκεται το «τείχος της ντροπής», ό,τι απέµεινε από το µεγάλο τείχος που χώριζε κάποτε την Ανατολική από τη ∆υτική Γερµανία. Το µνηµείο Berlin Wall Memorial εκτείνεται σε µήκος 1,4 χιλιοµέτρων και επιβάλλεται να το έχει επισκεφθεί ο κάθε ταξιδιώτης. Ένα από τα σηµαντικότερα ιστορικά κτίρια του Βερολίνου και σύµβολο της δηµοκρατίας όπου στεγάζει το γερµανικό κοινοβούλιο είναι και το Reichstag.

Από εκεί µπορείς να απολαύσεις την υπέροχη πανοραµική θέα αλλά και να θαυµάσεις την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Το Μνηµείο του Ολοκαυτώµατος – Μνηµείο των ∆ολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης βρίσκεται στην «καρδιά» του Βερολίνου, κοντά στην Πύλη του Βρανδεµβούργου και αποτελείται από 2711 τσιµεντένιες πλάκες διαφορετικού ύψους. Ο «τσιµεντένιος λαβύρινθος» αποτελεί πόλη έλξης για κάθε επισκέπτη ενώ στο υπόγειο του µνηµείου µπορείς να ενηµερωθείς, να διαβάσεις αλλά και να δεις ιστορικές φωτογραφίες. 

Επιβάλλεται να κάνεις µια στάση και να θαυµάσεις την «Πύλη του Βρανδεµβούργου». Εκτός του ότι αποτελεί ένα από τα συµβολικά µνηµεία της πόλης, είναι κι ένα από τα παλαιότερα δείγµατα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη Γερµανία. Απέναντι ακριβώς θα δεις και την πλατεία Parise, µια από τις πιο πολυσύχναστες και οµορφότερες της γερµανικής πόλης.

Ο Πύργος Τηλεόρασης του Βερολίνου που βρίσκεται στην περίφηµη πλατεία Alexanderplatz είναι ένα ακόµα δηµοφιλές αξιοθέατο και σηµείο κατατεθέν της πόλης το οποίο προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες ηµερησίως αλλά και ένα καλό σηµείο να αρχίσει η περιήγηση στην πόλη. Το ύψος του φτάνει τα 368 µέτρα και από εκεί µπορείς να δεις ολόκληρη την πόλη από ψηλά και να βγάλεις πανοραµικές φωτογραφίες. ∆εν νοείται να έχεις επισκεφθεί το Βερολίνο και να µην έχεις δει από κοντά τον καθεδρικό ναό, Berliner Dome. Πρόκειται για ένα από τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της γερµανικής πρωτεύουσας που δεσπόζει στο αστικό τοπίο της πόλης.

Από την άλλη, αξίζει να γνωρίσεις από κοντά ένα σύµπλεγµα από γκαλερί και χώρων σύγχρονης τέχνης που στεγάζονται στο Νησί των Μουσείων. Πρόκειται για ένα συγκρότηµα στο οποίο βρίσκονται 5 σπουδαία µουσεία παγκόσµιου βεληνεκούς και βρίσκεται τοποθετηµένο σε ένα νησί στον ποταµό Σπρέε στο κέντρο της πόλης. Εκεί βρίσκεται µεταξύ άλλων το Μουσείο της Περγάµου, το Altes Museum, το Neues Museum και η Alte Nationalgalerie. Η τέχνη ωστόσο σχετίζεται άµεσα και µε την… underground πλευρά του Βερολίνου κι αυτό µπορεί να το διαπιστώσει κανείς µε µια επίσκεψη στο µουσείο Unterwelten-Museum. Εκεί µπορείς να ανακαλύψεις τη µυστική ιστορία της πόλης, κάτω από τους πολύβουους δρόµους της γερµανικής µητρόπολης και να εξερευνήσεις τους εγκαταλελειµµένους σταθµούς του Μετρό, τα υπόγεια τούνελ, τις σήραγγες και να ζήσεις µια µοναδική εµπειρία έξω από τα συνηθισµένα.

Για τους λάτρεις του shopping therapy, η οδός Friedrichstrasse είναι η ιδανική επιλογή για κάθε στιγµή της ηµέρας για ψώνια ή ακόµα και για ανέµελες βόλτες. Το Βερολίνο είναι από εκείνες τις πόλεις που δεν κοιµούνται ποτέ. Βέβαια, αυτό µπορεί να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας µια βόλτα τις βραδινές ώρες στο κέντρο. Ιδιαίτερα στην περίφηµη Hackescher Markt και στη γειτονιά Mitte. Εκεί υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια, καφετέριες και µπαρ για κάθε γούστο που ανταποκρίνονται στο κάλεσµα των πιο ήπιων και συντηρητικών αλλά και των πιο ξέφρενων βραδινών εξορµήσεων. 

 

Παρά τους γρήγορους και έντονους ρυθµούς, το Βερολίνο χαρακτηρίζεται από ένα φιλικό και προσιτό χαρακτήρα ως προς τους επισκέπτες και τους κατοίκους του και διαθέτει πληθώρα επιλογών. 

 
Περιοδικό Go, τεύχος 90.