«Δηλαδή η προσπάθεια να ταυτοποιήσουμε τα λείψανα του Δημητράκη μας, θα γίνει;», ρώτησε κάποια στιγμή χθες τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, Μάριο Καριόλου, ο αδελφός του Λάκης Δημητριάδης. «Βεβαίως και θα γίνει», του απάντησε συγκινημένος και με αισιοδοξία ο κ. Καριόλου. Ήταν η απάντηση που για δεκαετίες πρόσμεναν να ακούσουν τα αυτιά του κ. Λάκη. Σώπασε μερικά δευτερόλεπτα, δακρύζοντας. Άκουγε, άκουγε αχόρταγα τα όσα του εξηγούσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου. Φύλαξε όλη του τη δύναμη, να πει πολλά ευχαριστώ, στο τέλος της επίσκεψης του στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας.  

Μετά από 65 χρόνια από τη δολοφονία του, από Βρετανό στρατιώτη στη Λάρνακα, στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας μέσα από τη γενετική εξέταση και το κτίσιμο του γενεολογικού του δέντρου, ο επτάχρονος Δημητράκης Δημητριάδης θα έχει την ευκαιρία να αφηγηθεί την ιστορία του, να αποδείξει την ταυτότητα του και να μπορέσει πλέον να έχει το δικό του τάφο. Για να καταθέτουν εκεί τα λουλούδια και την εκτίμηση τους οι επόμενες γενεές των Ελλήνων Κυπρίων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με πρόσκληση του διευθυντή του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, Μάριου Καριόλου, ο Λάκης Δημητριάδης, αδελφός του Δημητράκη, μετέβη χθες στο Ινστιτούτο για να δώσει δείγμα σάλιου, ώστε να διεξαχθεί στη συνέχεια η διαδικασία γενετικής εξέτασης, η οποία θα περιλαμβάνει δείγμα γενετικού υλικού από τα οστά του μικρού ήρωα.

Τον κ. Δημητριάδη υποδέχθηκε στην είσοδο του Ινστιτούτου ο ίδιος ο κ. Καριόλου και είχαν μαζί μια εγκάρδια συνομιλία. Κατά την οποία ο διευθυντής του Ινστιτούτου δεν απέκρυψε τον θαυμασμό και τη συγκίνηση του για όσα διάβασαν και έμαθαν, για τον μικρό ήρωα, αλλά και το διακαή πόθο της οικογένειας να ταυτοποιηθούν τα λείψανα του που βρίσκονταν σε τάφο μαζί με άλλους και να μπουν σε ξεχωριστό τάφο.  

Γενεολογικό δέντρο 

Αφού επεξήγησε το σκοπό της λήψης σάλιου από τον κ. Δημητριάδη, ο κ. Καριόλου τον παρέπεμψε σε λειτουργό του Ινστιτούτου, ο οποίος τον υπέβαλε σε ερωτήσεις με σκοπό να σχηματιστεί το γενεολογικό δέντρο του Δημητράκη Δημητριάδη, το οποίο θα είναι αναγκαίο να υπάρχει κατά τη συνέχεια της διαδικασίας. Με συγκίνηση ο κ. Λάκης, απάντησε σε ερωτήσεις για το μικρό αδελφό του, που δεκαετίες είχαν να τον ρωτήσουν άνθρωποι. 

Για τον επταετή Δημητράκη Δημητριάδη, γιο της Παρασκευούς και του Γεώργιου Μανόλη Δημητριάδη από τη Λάρνακα. Που είχε αδέλφια τον Αντρέα, τη Σοφούλα, τον Κυριάκο και τον Λούκα, (Λάκη).

«Χρωμόσωμα Υ»

Επεξηγώντας όσο πιο απλά μπορούσε την επιστημονική διαδικασία γενετικού υλικού που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια ο κ. Μάριος Καριόλου εξήγησε πως θετικό παράγοντα αποτελεί το ότι ο Δημητράκης και ο κ. Λάκης έχουν το ίδιο χρωμόσωμα, που στη λέξη των γενετιστών ονομάζεται «χρωμόσωμα Υ». Το κληρονομούν τα αγόρια από τους πατεράδες τους. Προς τούτο, εξίσου θετικό είναι το ότι θα ληφθεί γενετικό υλικό και από τα οστά του Αντρέα, αδελφού επίσης του Δημητράκη. Το οποίο όπως είπε ο κ. Καριόλου, θα βοηθήσει υπό την έννοια ότι και σε αυτό το «χρωμόσωμα Υ», θα είναι ταυτόσημο με αυτό που θα ανιχνευθεί στο σάλιο του κ. Λάκη και τα οστά του Δημητράκη. Επομένως, επεξήγησε ο κ. Καριόλου στον κ. Λάκη, εσείς τα τρία παιδιά του Γεώργιου Μανόλη Δημητριάδη, «έχετε πάρει σίγουρα το “χρωμόσωμα Υ” από τον πατέρα σας».   

Ελπίζουμε ότι η ποιότητα του γενετικού υλικού που αναζητούμε θα είναι τέτοια που να διευκολύνει την προσπάθεια, είπε ακόμη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας. 

Επιστρέφοντας μαζί στη Λάρνακα, ο κ. Δημητριάδης ένιωθε χθες το μεσημέρι ανακούφιση. Ανυπομονούσε να αφηγηθεί όλα όσα του είπαν και του εξήγησαν στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας (και κάποια εκ των οποίων δεν μπορούσαν να γραφτούν) στην οικογένεια του. «Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από τότε που πρωτομιλήσαμε το θέμα. Τώρα μας λένε σε ενάμιση μήνα θα έχουμε αποτέλεσμα. Τι να πω», είπε συγκινημένος.