Η παρουσία ελληνικών μαχητικών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε συμβολική σημασία και έστελνε ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη, στην κατοχική Τουρκία. Ούτε αυτή τη συμβολικής σημασίας ενέργεια δεν έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα ελληνικά F-16 δεν πέταξαν πάνω από την παρέλαση και η απόφαση, όπως έχει μεταδοθεί, λήφθηκε προχθες το πρωί και ήταν αποτέλεσμα παρέμβαση της Άγκυρας. Αυτό το τελευταίο, αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, φαίνεται να είναι και η μοναδική εξήγηση. Επισήμως τίποτε δεν ειπώθηκε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από 16 χρόνια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από την Κύπρο το 2017, τούτο επαναλήφθηκε και το 2018. 

Η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στην πεπατημένη, επιβεβαιώνοντας το γνωστό δόγμα των παλαιότερων δεξιών κυβερνήσεων ότι «η Κύπρος είναι μακριά». Στηρίζεται στη λογική που διέπει την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί ενέργειες ή επιλογές που θα δημιουργήσουν προβλήματα ή ανεπιθύμητες εξελίξεις. Τούτο διαφάνηκε και στην πρώτη ελλαδοκυπριακή σύσκεψη, που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, υπό τους Μητσοτάκη και Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου με σερβικά πυροβόλα (εικόνες)

Η Αθήνα και ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και λόγω των σχέσεων με τον κυπριακό Ελληνισμό, θα μπορούσε να είχε άλλη προσέγγιση των πραγμάτων. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ενόψει των τουρκικών προκλήσεων και παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, να έστελνε μία ή περισσότερες φρεγάτες, ώστε να λειτουργεί η παρουσία τους αποτρεπτικά. Δεν το έπραξε. Δεν το έπραξε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, όταν στις 4 Μαΐου το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινώντας γεωτρήσεις. Απέτρεψε, ωστόσο, τουρκικό ερευνητικό σκάφος που πριν περίπου οκτώ μήνες επιχείρησε να εισέλθει σε ελληνική θαλάσσια περιοχή. 

Τουλάχιστον, η προηγούμενη κυβέρνηση, και όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, είχε γραμμή πλεύσης και ενεργή πολιτική στο Κυπριακό. Ουσιαστική πολιτική με δράσεις και πρωτοβουλίες, που έθεσαν σε σωστή βάση το Κυπριακό. Αυτό φαίνεται να έχει χαθεί πλέον με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από την προχθεσινή στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία, είπε ότι η Ελλάδα είναι μαζί και δίπλα στην Κύπρο και αγωνίζεται, έχοντας ως κοινό όραμα «μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένη και υποστηριζόμενη από το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι από έκνομες, παράνομες και βάρβαρες συμπεριφορές».

Σε αυτό τον αγώνα είμαστε μαζί, είπε και πρόσθεσε ότι από το Ορμένιο της Θράκης μέχρι τη Γαύδο του Κρητικού Πελάγους και από τους Οθωνούς του Ιονίου μέχρι την περίκλειστη πόλη, τη μαρτυρική Αμμόχωστο στην Κύπρο, ένας ενιαίος άξονας προβάλλει, υποστήριξης, αλληλεγγύης, συμπόρευσης, αδελφοσύνης.

«Προχωράμε μαζί για το κοινό μας όνειρο, για το κοινό μας όραμα» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Φυσικά αυτές οι δηλώσεις είναι κενού περιεχομένου όταν, για παράδειγμα, ακυρώνεται μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, όπως η αποστολή, να πετάξουν πάνω από την παρέλαση ελληνικά μαχητικά. Εάν δε ο λόγος είναι η παρέμβαση τής… οργισμένης Άγκυρας, που κατέχει τη μισή Κύπρο και κάνει πάρτι ανενόχλητη στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε ο προβληματισμός και η ανησυχία είναι μεγαλύτερη. Κανείς δεν θέλει να εμπλέξει την Ελλάδα σε περιπέτειες. Ούτε και η Κύπρος θέλει να εμπλακεί σε περιπέτειες. Ποιο είναι, όμως, το μήνυμα προς την Τουρκία όταν η Αθήνα δείχνει φοβισμένη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εντυπωσιακή παρουσία ΟΥΚάδων στην παρέλαση (εικόνες & βίντεο)

Στην άσκηση Παρμενίων

Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την απουσία ελληνικών μαχητικών από την παρέλαση στη Λευκωσία στις επιχειρησιακές ανάγκες της ελληνικής αεροπορίας στη στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων», που διεξάγεται από τη Θράκη μέχρι και τη Ρόδο. Ο δημοσιογράφος του Alpha Ελλάδος Κώστας Σαρικάς μετέδωσε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση που λήφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν δέχθηκε καμία προειδοποίηση και καμία απειλή από την Άγκυρα. Όπως εξήγησε, τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας συμμετέχουν σε εκπαιδευτικούς σχηματισμούς στο πλαίσιο της άσκησης.

Διαμαρτυρία της Τουρκίας

Τούρκος αναλυτής ισχυρίζεται ότι κατόπιν τουρκικής απαίτησης δεν πέταξαν φέτος ελληνικά μαχητικά στον ουρανό της Λευκωσίας. «Έχω ενημερωθεί ότι ο σχεδιασμός για πτήση ελληνικών μαχητικών F16 πάνω από τη Λευκωσία, στην κυπριακή στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα ανεξαρτησίας, ακυρώθηκε μετά από διαμαρτυρία της Τουρκίας πριν μία ώρα» σημείωσε στην ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος συγγραφέας και αναλυτής άμυνας Μπαμπάκ Ταγκβέι. Ο ίδιος ανέφερε ότι τουρκικά μαχητικά και στρατιωτικά ελικόπτερα είχαν πραγματοποιήσει πτήσεις επίδειξης πάνω από τα εδάφη της κατεχόμενης Κύπρου κατά τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε την απόφαση για μη έλευση των μαχητικών

Την Αθήνα έδειξε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης για την απουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από την παρέλαση στη Λευκωσία με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας, κάτι που γινόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Σε παρέμβασή του στη μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα με αφορμή και τις συζητήσεις που προκλήθηκαν, ο Σάββας Αγγελίδης σημείωσε ότι η μη παρουσία των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου αποτελεί ξεκάθαρα απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν και σημείωσε ότι υπήρξε ενημέρωση και συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κύπριος υπουργός παραδέχθηκε ότι η παρουσία των F16 έχει τη δική της συμβολική σημασία κι ότι κανείς δεν την υποβαθμίζει, την ίδια ώρα όμως, τόνισε, η μη εμφάνισή τους στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποβάθμιση στις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας. Ο κ. Αγγελίδης στην παρέμβασή του υπέδειξε πως η παρουσία του Έλληνα ομολόγου του όπως και του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ μιλά από μόνη της για την ουσιαστική και συμβολική στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο. Ο ίδιος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΑΜ σημειώνοντας ότι έστειλαν αυτό το μήνυμα.

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η καθημερινή συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τέτοια που συνεχώς ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία σε όλους τους κλάδους και επίπεδα. Υπογράμμισε ότι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη η συχνότητα των κοινών ασκήσεων Κύπρου – Ελλάδας σε σχέση με τον παρελθόν.

Σε ερώτηση αν επίκειται ανασύσταση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Ελλάδα, αίτημα που επικαιροποίησε πρόσφατα η ΕΔΕΚ, ο Κύπριος ΥΠΑΜ ανέφερε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τίτλους. Παρόλα αυτά, υπάρχει ιδιαίτερη αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο και αξιολογώντας τις περιστάσεις λαμβάνονται αποφάσεις. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική επιχειρησιακή αναβάθμιση των σχέσεων.

Άνοιξαν το προξενείο στην Αμμόχωστο

Την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία τιμούσε την 59η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της, στα κατεχόμενα η Τουρκία προχωρούσε σε ένα ακόμη βήμα πρόκλησης έντασης με στόχο τη ναρκοθέτηση της όποιας προοπτικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε το άνοιγμα λεγόμενου προξενείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στους οποίους έγινε αναφορά μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στις υπό κατοχή περιοχές και τις επαφές που είχε με Ερσίν Τατάρ και Κουτρέντ Οζερσάι. Σύμφωνα με τη «Χαβαντίς», ο Τατάρ είχε συνάντηση με τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας και τον νεοδιορισθέντα «πρόξενο» Κασίμ Καμπάν και τον «πρώτο γραμματέα» Οζλέμ Ντεμίρ. Ευχήθηκε και στους δύο επιτυχία στο έργο τους. Το λεγόμενο προξενείο θα παρέχει υπηρεσίες για τις επαρχίες Αμμοχώστου και Τρικώμου, όπως και τους φοιτητές.