Νέες αντάρες στους κόλπους της Νομοθετικής Εξουσίας προκάλεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εξαιτίας σχόλιου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μάλλον οι τρεις μαύροι δεν έφτασαν ποτέ», γράφει προς τη συνάδελφό του Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναδημοσιεύοντας ανάρτησή της για την πρόσφατη ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής, τασσόμενη υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καθώς και μια παλαιότερη αναφορά της βουλεύτριας για απειλητικά μηνύματα που λάμβανε μεταξύ των οποίων «ότι θα μου στείλουν τρεις μαύρους», όπως είχε καταγγείλει. Ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Κόμματα, βουλευτές, οργανώσεις κατήγγειλαν τη στάση του Α. Θεμιστοκλέους, κρίνοντας ως χυδαία την αναφορά του.

Από την πλευρά της, η κ. Ατταλίδου ανέφερε στον «Φ» ότι προχώρησε με καταγγελία στην Ειδική Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει και με άλλες ενέργειες. «Δεν θα το αφήσω το θέμα. Εξάλλου, είναι καθήκον μου να υπερασπιστώ το κύρος της Βουλής», είπε και ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για μια επίθεση προς το πρόσωπό της.

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, η κ. Ατταλίδου σε δημόσιες τοποθετήσεις της αναφέρθηκε σε επιθέσεις που δέχεται εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, με την αφετηρία να βρίσκεται σε ψήφισμα για τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός της ΕΟΚΑ χαρακτηρίζεται ως ανάξιος κάθε τιμής από την Πολιτεία. Τότε, όπως αναφέρει, της επιτέθηκαν λεκτικά διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, εξυβρίζοντας την ίδια και τη μητέρα της. Παρά την παρουσία 150 αστυνομικών, όπως αναφέρει η βουλεύτρια, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία, με τις Αρχές να της εξηγούν ότι η ίδια έπρεπε να μεταβεί σε αστυνομικό σταθμό και να καταγγείλει το περιστατικό.

Η κ. Ατταλίδου προχώρησε με καταγγελία στον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, αναφέροντας ότι ο νόμος για τη ρητορική μίσους δεν εφαρμόζεται στην Κύπρο. Από τότε, υπογραμμίζει η κ. Ατταλίδου, γράφονται συνθήματα όπου την βρίζουν, ενώ παράλληλα της αποστέλλονται απειλητικά μηνύματα, ακόμη και σκίτσα με βιασμούς. Μία από αυτές τις απειλές ήταν που αναπαρήγαγε προ ημερών ο Α. Θεμιστοκλέους.

Η φράση «μάλλον οι τρεις μαύροι δεν έφτασαν ποτέ», την οποία έγραψε ο ανεξάρτητός βουλευτής αποτελεί εξόφθαλμο περιστατικό ρητορικής μίσους. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, πρόσωπο το οποίο με πρόθεση, δημοσίως με τρόπο απειλητικό ή υβριστικό ή προσβλητικό προτρέπει ή υποκινεί «βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται βάσει του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ένοχο αδικήματος». Σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση έως τρία χρόνια ή/και χρηματική ποινή έως €5.000.

Ο νομός τα λέει όλα! Η κ. Ατταλίδου δέχθηκε επίθεση για τις υποστηρικτικές της θέσεις προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα πράγμα που πέρα από τη ρητορική μίσους, είναι ξεκάθαρα και ομοφοβική ρητορική. Παράλληλα, ο Α. Θεμιστοκλέους, προέβη σε ρητορική μίσους ενισχύοντας τους θήτες και τις επιθέσεις που δέχεται η κ. Ατταλίδου. Επιπλέον, η φράση του Θεμιστοκλέους έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αφού εξ υπονοεί τιμωρία/νουθεσία από μαύρους και σαφώς είναι σεξιστική και υποτιμητική για τη γυναίκα συνάδελφό του, προάγοντας και τα έμφυλα στερεότυπα.

Υπάρχει πλήθος αδικημάτων σε αυτή την υπόθεση! Υπάρχει, όμως, και πλήθος μηχανισμών και φορέων που οφείλουν να αντιδράσουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που θίγονται με τέτοιες συμπεριφορές. Ο νόμος δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις. Πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι ενώπιον του. Έγιναν επαναστάσεις και πληρώθηκε με αίμα των λαών η ισονομία.

Προκύπτει όμως και κάτι άλλο από αυτό το περιστατικό. Ότι δεν μπορεί η έννομη τάξη της Κύπρου να κωφεύει μπροστά σε διάπραξη αδικημάτων. Επιτέλους, πρέπει να κινούνται και αυτεπάγγελτα οι διαδικασίες, ανεξάρτητα από τη φύση του αδικήματος και από τη διαθέσιμη καταγγελία.